Måndag 26 Jul
Stockholm

Titta, här är den stenhårda kampen om guldskon

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Hela fyra spelare delar på titeln som skyttekung inför finalen i Johannesburg i morgon. Men vem har bäst chans att plocka hem det prestigefyllda priset? Nyheter24 ger er allt ni behöver veta kring dramat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

JOHANNESBURG. Sällan har kampen om den åtråvärda guldskon varit så knallhård som den är i VM i Sydafrika 2010. Inför den avslutande finalen i Johannesburg i morgon kväll står hela fyra offensiva lirare på lika många gjorda mål. Mittfältaren Wesley Sneijder och anfallarna David Villa, Diego Forlán och Thomas Müller har alla noterats för fem mål var, men de två förstnämnda har i finalen chansen att gå upp i ledning som ensam skyttekung.

Målgivande passningar kan avgöra...

Men skulle varken Sneijder eller Villa hitta nätmaskorna i matchen kommer guldskon - enligt Fifa:s regelverk - att tilldelas sensationen Müller, som slagit igenom med dunder och brak i mästerskapet. Enligt reglerna kommer den spelare som svarat för flest målgivande passningar att få guldskon om två eller fler spelare har gjort lika många mål.

Müller stod för tre målgivande passningar i VM, vilket är två mer än de tre närmaste konkurrenterna, vilka alla svarat för en assist. Fast det räcker dock inte för Sneijder och Villa - om de nu inte gör mål - att stå för två målgivande passningar för att komma upp jämsides med Müller.

... Liksom antalet spelade minuter

För skulle även assistligan vara oavgjord får man leta vidare i Fifas regelverk. Och där hittar vi att den som spelat minst antalet minuter kommer att få äran att ta hem guldskon. Müller har spelat överlägset minst av de fyra spelarna: endast 473 minuter, vilket kan kämföras med Forláns 654.

Villa och Sneijder behöver alltså antingen göra mål i morgon kväll eller stå för tre målgivande passningar om de ska kunna sno åt sig guldskon från Müller. Men skulle både den spanske stjärnanfallaren och den holländske mittfältaren noteras för ett mål kommer antalet spelade minuter att avgöra hos vilken spelare guldskon hamnar.

Och där är det hur jämnt som helst. Inför finalen har Sneijder spelat blott tre minuter mer, vilket betyder att Villa måste bli utbytt om holländaren ska vinna guldskon, om nu ovan nämnda scenario utspelar sig. Aldrig tidigare har kampen om guldskon varit så jämn som den är nu med endast en match kvar att spela, men redan i morgon får vi svaret på vem av Müller, Sneijder och Villa som lämnar VM som den stora skyttekungen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal server error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Kungsgatan 12-14
111 35 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24