1 av 4
- Foto: Roberto Candia/AP/SCANPIX
2 av 4
- Foto: Alessandra Tarantino/AP/SCANPIX
3 av 4
- Foto: Fernando Vergara/AP/SCANPIX
4 av 4
- Foto: Fernando Vergara/AP/SCANPIX

Titta, här är den stenhårda kampen om guldskon

Hela fyra spelare delar på titeln som skyttekung inför finalen i Johannesburg i morgon. Men vem har bäst chans att plocka hem det prestigefyllda priset? Nyheter24 ger er allt ni behöver veta kring dramat.


JOHANNESBURG. Sällan har kampen om den åtråvärda guldskon varit så knallhård som den är i VM i Sydafrika 2010. Inför den avslutande finalen i Johannesburg i morgon kväll står hela fyra offensiva lirare på lika många gjorda mål. Mittfältaren Wesley Sneijder och anfallarna David Villa, Diego Forlán och Thomas Müller har alla noterats för fem mål var, men de två förstnämnda har i finalen chansen att gå upp i ledning som ensam skyttekung.

Målgivande passningar kan avgöra...

Men skulle varken Sneijder eller Villa hitta nätmaskorna i matchen kommer guldskon - enligt Fifa:s regelverk - att tilldelas sensationen Müller, som slagit igenom med dunder och brak i mästerskapet. Enligt reglerna kommer den spelare som svarat för flest målgivande passningar att få guldskon om två eller fler spelare har gjort lika många mål.

Müller stod för tre målgivande passningar i VM, vilket är två mer än de tre närmaste konkurrenterna, vilka alla svarat för en assist. Fast det räcker dock inte för Sneijder och Villa - om de nu inte gör mål - att stå för två målgivande passningar för att komma upp jämsides med Müller.

... Liksom antalet spelade minuter

För skulle även assistligan vara oavgjord får man leta vidare i Fifas regelverk. Och där hittar vi att den som spelat minst antalet minuter kommer att få äran att ta hem guldskon. Müller har spelat överlägset minst av de fyra spelarna: endast 473 minuter, vilket kan kämföras med Forláns 654.

Villa och Sneijder behöver alltså antingen göra mål i morgon kväll eller stå för tre målgivande passningar om de ska kunna sno åt sig guldskon från Müller. Men skulle både den spanske stjärnanfallaren och den holländske mittfältaren noteras för ett mål kommer antalet spelade minuter att avgöra hos vilken spelare guldskon hamnar.

Och där är det hur jämnt som helst. Inför finalen har Sneijder spelat blott tre minuter mer, vilket betyder att Villa måste bli utbytt om holländaren ska vinna guldskon, om nu ovan nämnda scenario utspelar sig. Aldrig tidigare har kampen om guldskon varit så jämn som den är nu med endast en match kvar att spela, men redan i morgon får vi svaret på vem av Müller, Sneijder och Villa som lämnar VM som den stora skyttekungen.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

1 timme sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

1 timme sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

2 timmar sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

2 timmar sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

3 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

3 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.