1 av 12
- Foto: Frank Augstein/AP/SCANPIX
2 av 12
- Foto: Hassan Ammar/AP/SCANPIX
3 av 12
- Foto: Schalk van Zuydam/AP/SCANPIX
4 av 12
- Foto: Roberto Candia/AP/SCANPIX
5 av 12
- Foto: Hassan Ammar/AP/SCANPIX
6 av 12
- Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP/SCANPIX
7 av 12
- Foto: Eugene Hoshiko/AP/SCANPIX
8 av 12
- Foto: Hassan Ammar/AP/SCANPIX
9 av 12
- Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP/SCANPIX
10 av 12
- Foto: Frank Augstein/AP/SCANPIX
11 av 12
- Foto: Schalk van Zuydam/AP/SCANPIX
12 av 12
- Foto: Ivan Sekretarev/AP/SCANPIX

Matcherna i matchen som avgör finalen

Det återstår bara ett par timmar innan det är dags att sparka igång årets höjdpunkt i fotbollsvärlden: VM-finalen mellan Holland och Spanien på Soccer City Stadium i Johannesburg. Nyheter24 ger er matchens avgörande dueller.


JOHANNESBURG.

Robin van Persie mot det spanska mittbackslåset:

Arsenalstjärnan Robin van Persie har länge setts som en av fotbollsvärldens mest intressanta anfallare och det råder ingen tvekan om att han har en enorm potential. Men hittills har skador förstört karriären för 26-åringen som inte direkt haft ett lyckat VM. Trots att van Persie har startat alla matcher som spets i det holländska anfallet har det bara blivit ett mål; mot defensivt svaga Kamerun i gruppspelet.

Det vill till att holländaren höjer sig flera snäpp om han ska kunna chocka det sammansvetsade spanska mittlåset beståendes av Gerard Piqué och Carlés Puyol. Men vi som följt van Persie i Arsenal vet att det finns högre växlar att lägga i, men gör han inte det kommer han gå mållös av planen ännu en gång. Just nu är det knapp fördel för det spanska mittbacksparet.

Fördel Spanien

Det holländska mittbackslåset mot David Villa:

Finns det någon svag länk i Holland så är det mittbacksparet John Heitinga och Joris Mathijsen som allt annat än varit stabil i turneringen. Framför allt mot Brasilien såg försvarsspelet långa stunder virrigt ut, inte minst vid Robinhos ledningsmål där Heitinga gick bort sig helt. Mot de oerhört passningsskickliga spanjorerna måste Heitinga och Mathijsen hålla stenkoll på var måltjuven David Villa befinner sig.

Ögonen får inte vara alltför fastklistrade på bollen, för då kommer Villa att hitta en lucka och även få passningen från Andrés Iniesta, Xavi eller vem det nu är som har bollen i sin ägo. Villa är också i kanonslag och det holländska mittbackslåset måste prestera hundraprocentigt om de ska kunna hålla anfallsstjärnan i schack.

Fördel Spanien

Arjen Robben mot Joan Capdevila:

Matchens kanske mest intressanta duell på förhand är den mellan finurlige Arjen Robben och spanske vänsterbacken Joan Capdevila. Här är det dock klar fördel Robben, som under den gångna säsongen tog det sista steget till en fulländad storstjärna.

Det kan onekligen bli åka av för Capdevila som börjar bli till åren och för Spaniens del är det nog bäst att han inte ger sig ut på alltför många offensiva ruscher. Hur väl Villarreal-spelaren lyckas störa Robben kan bli matchavgörande, men på förhand är det otvivelaktigt den holländske bolltrollaren som har ett klart grepp om duellen.

Fördel Holland

Mark van Bommel mot Xavi:

Även den här duellen kan bli väldigt avgörande. Det är grisigt och vårdslöst spel mot vackert och precist passningsspel. Det är järnvilja och krigaranda mot finess och teknik. Vem går segrande ur striden? Hollands mittfältsgeneral Mark van Bommel eller Spanien mittfältsgeni Xavi? Den sistnämnde må ha ett litet övertag då Spanien lär ha majoriteten av bollinnehavet och det finns dessutom fler spanska spelare att hålla ett extra öga på.

Men är det någon som vet hur man ska stoppa det lille passningsgeniet från Barcelona så är det van Bommel, som både tränat och spelat med honom i den katalanska storklubben under säsongen 2005/2006. Van Bommel har också stått för ett lysande VM så här långt och är ytterst brytningssäker, men samtidigt har Xavi blivit bättre ju längre turneringen gått.

Fördel Spanien

Wesley Sneijder mot Xabi Alonso och Sergio Busquets:

En av VM:s absolut bästa spelare, Wesley Sneijder, ska med hjälp av skott och passningar försöka överlista den defensiva spanska muren beståendes av Xabi Alonso och Sergio Busquets. Visserligen har Busquets kritiserats rejält i VM, men har ändå inte gjort något misstag än så länge. Frågan är om han orkar hålla en jämn nivå matchen igenom. Gör han inte det kan Sneijder mycket väl få det utrymme som krävs för att hitta rätt och - möjligtvis - skjuta guldet till Holland.

Alonso är emellertid säkerheten själv och bör kunna hålla jämna steg med holländaren. Fast med tanke på Sneijders fantastiska form kan han göra mål från ingenstans vilket naturligtvis är en ovärderlig egenskap.

Fördel Holland

Bert van Marwijk mot Vicente del Bosque:

Det är inte bara spelarna som avgör matchen, utan även de två förbundskaptenerna - Bert van Marwijk och Vicente del Bosque - har ett finger med i spelet. Van Marwijk är definitivt den av dem två som satt störst prägel på sitt lag när han efter EM 2008 ändrade om i det holländska laget och införde en organisation som dem inte varit i närheten av att ha tidigare. Det har talats mycket om att del Bosque tog över ett redan fulländat landslag efter Luis Aragones och det finns faktiskt en hel del som stödjer det argumentet.

Även i turneringen har van Marwijk haft störst framgångar. Holland har inte förlorat en enda match och med taktisk spetskompetens lyckades man vända och vinna i kvartsfinalen mot självaste Brasilien. Del Bosques hittills största lyckodrag var att sätta in Pedro i stället för Fernando Torres i semifinalen mot Tyskland. I kväll får vi se vem som vinner hjärnornas kamp, som kan komma att avgöra hela finalen, framför allt om det blir en tillknäppt historia.

Fördel Holland

 

Totalt:

Holland 3 - Spanien 3

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Dagens VM-program
Senaste nytt

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

1 timme sedan

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

1 timme sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

1 timme sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

2 timmar sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

2 timmar sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

idag 11:34
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.