Måndag 17 Jan
Stockholm

Detta behöver du veta om VM-finalen

1 av 2
2 av 2

Holland och Spanien drabbar samman i VM-finalen, som bara är ett par timmar bort. Nyheter24 ger er allt ni behöver veta inför supermatchen i Johannesburg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

JOHANNESBURG. Innan söndag övergår till måndag har vi fått en europeisk världsmästare i fotboll. Men inte bara det. Vi kommer även ha fått en helt ny mästare då varken Holland eller Spanien lyckats gå hela vägen någon gång tidigare. Men det har varit nära, framför allt för holländarna som under 70-talet gick till final två gånger tack vare den nylanserade totalfotbollen. Men trots den vackra fotbollen blev det inte en enda titel. Först stod Västtyskland i vägen 1974 och fyra år senare var värdnationen Argentina snäppet bättre i ännu en final. Sedan dess har Hollands framgångar i VM-sammanhang uteblivit - fram till nu. Med hjälp av Bert van Marwijks organisation, Wesley Sneijders känsliga målsinne och en gnutta tur har Holland trippat hela vägen fram till finalen i Johannesburg där alltså Spanien väntar.

Och vilket lag är då detta Spanien? Jo, ett landslag som genom historien haft otroligt svårt att knyta ihop säcken i avgörande lägen, både i VM och EM. Spanjorernas främsta merit i VM-sammanhang inför turneringen i Sydafrika var en fjuttig fjärdeplats för 60 år sedan då fotboll inte var fotboll. Men efter EM-succén 2008 har Spanien fått känna på den där sköna känslan av att vara bäst. Och man inte är villiga att släppa taget om den.

Spanien har visat prov på vinnarmentalitet

För i VM har "La Roja" visat - när skönliret och målen saknats - att det även finns en aldrig tidigare skådad vinnarmentalitet i det spanska laget. Man krigade sig vidare från gruppen, lyckades med nöd och näppe manöverera ut Portugal i åttondelen, gav aldrig upp i kvartsfinalen och skickade ut Paraguay med en bestämd envishet fastän stolparna försökte säga nej. Väl i semifinalen hittade Spanien tillbaka till det bejublade tiki taka-liret, fick redan trötta tyskar att bli tröttare och till slut kunde en obevakad Carlés Puyol trycka in avgörandet med hjälp av pannan. Finalplatsen var ett faktum och i kväll ställs två länder mot varandra som slåss mot sin egen historia, och för ett utav länderna kommer det där hemska VM-spöket att ta ett allt tydligare och starkare grepp om dem.

Vilket lag det blir återstår att se. Givetvis har en viss bläckfisk vid namn Paul sagt sitt och han valde Spanien genom att bestämt tråckla sig ner i glaslåda för att hämta sitt käk, men valet är som ni säkert vet redan världsnyheter. Antagligen för att han inte tippat fel en enda gång i detta mästerskap och det finns skäl att tro att det inte sker i kväll heller. Men inte för att han är en superbläckfisk med samma färdigheter som en spågumma, utan för att Spanien - när de får igång sitt spel - nästan är omöjliga att stoppa.

Statistiken på Hollands sida

Det finns dock en hel del statistik som talar för Bert van Marwijks mannar. Bland annat är hans Holland det enda lag i turneringen, som gick till slutspel, som ännu inte har förlorat. Holland har knipit sex raka vinster och har därmed möjligheten att gå obesegrade igenom hela VM. För "Oranjes" del gäller det att få igång mittfältaren Wesley Sneijder som aldrig förr och låta han skjuta, kämpa och skjuta en gång till från distans. 25-åringen delar ledningen i VM:s skytteliga tillsammans med Spaniens David Villa och båda två är säkerligen extra sugna på att lägga vantarna på den åtråvärda guldskon.

Nämnde Villa har avgjort hela fyra matcher till Spaniens favör i detta VM: Mot Honduras och Chile i gruppen, och mot Portugal och Paraguay i åttondelen respektive kvartsfinalen. Noterbart med de två sista matcherna är att de slutade 1-0, vilket även semifinalen mot Tyskland gjorde. Det finns därför skäl att vänta en målfattig historia i kväll, fastän vi har spelare som Villa, Sneijder och Arjen Robben på planen. Arsenalanfallaren Robin van Persie diskuterade nyligen spanjorernas säkra bolltrillande i en intervju med Fifa och fastslog att hans Holland inte kan backa hem och se på medan Spanien dominerar.

Första målet kan bli avgörande

I stället vill van Persie att han och lagkamraterna försöker pressa det stjärnspäckade spanska landslaget, men givetvis inte till den grad att de blir utspelade, förnedrade och till sist även får se på när ännu ett land lyfter VM-bucklan mitt framför ögonen på dem. Men uttalandet tyder på att Holland kommer att stå upp, men göra det smart. Helt enkelt göra livet surt för Spanien. Det låter vettigt och sunt, men det första målet har otvivelaktigt en enorm inverkan på matchen. Skulle spanjorerna hitta rätt först kommer Holland att få jaga boll under resten av matchen och bli så pass snurriga att de kommer känna sig sjösjuka långt efter finalens slut. Men ett ledningsmål för Holland kan öppna upp den här finalen rejält. Då blir det åka av för Spanien, som verkligen kommer tvingas lägga i högsta växeln för att inte hoppet om den första VM-titeln ska glida ur nävarna på dem.

Men vad är analyser, statistik och historik när vi har en ny, färsk VM-final väntades runtom hörnet? Skicklighet kan förvandlas till nervositet och en rutinräddning kan förvandlas till en jättetavla och för alltid sitta fastetsad i minnet. I en final på den största utav scener finns det inga marginaler att spela på och en enskild händelse - positiv eller negativ - kan avgöra vilket landslag som skriver in sig i fotbollens historieböcker. Vilket lag det blir återstår att se och med så mycket koll fotbollsvärlden i dag har på lagen kan det ibland vara lätt att enbart se detaljerna, i stället för helheten. På tal om helheten: Det är något som bläckfisken Paul brukar vara lysande på att se. Det är kanske bäst att ta hans ord för givet, lämna spaltmeter med statistik åt sidan och helt enkelt njuta av en final där vi på första gången på tolv år kommer att få se en ny världsmästare i fotboll.

Finalen, som startar 20.30, kan ni följa minut för minut här på Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal server error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Kungsgatan 12-14
111 35 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24