Lördag 19 Jun
Stockholm

VM-RESAN - FINALDAGEN: Det bästa och det sämsta i VM

Suarez blev enorm under VM.
Suarez blev enorm under VM. Foto:

Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar har besökt sex städer, sett 15 matcher och upplevt Afrikas första VM från första till sista dagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

Jag kom till Sydafrika för 32 dagar sen. Det har varit 32 dagar av fotboll, resande, packande, Svennis, äta stående, planering, krig om biljetter, Lagerbäck, krig om intervjuer, glädje, sorg, Dunga, Maradona, skrattanfall, legendarer och mycket, mycket mer.

Nu är det dags att summera ett VM som kanske inte varit den bästa genom tiderna, men som i alla fall kommer ge oss en ny vinnare. Det var dessutom mitt första VM och det kommer jag inte glömma än på ett tag.

Här är VM:s…

…roligaste match 1: Oj! De har varit så många. Så många så att jag knappt minns alla. Men Danmark – Kamerun på Loftus Versfeldt i Pretoria den 19:e juni var helt vild! Så många missade chanser. Så hög volym. Danskarna var uträknade men kämpade sig tillbaka. Kamerun förlorade, trots det enorma stödet på läktarna, och var ute ur VM.

…godaste middag: Panchos på Lower Main Road i Kapstaden den 4:e juni. Läckra Tacos, fajitas och margaritas som aldrig ville ta slut.

…bästa kaffe: Den jag hade när jag väntade på flyget till Durban den 21:a Juni Den gav mig så mycket energi att jag på allvar trodde någon hade spetsat den.

…jobbigaste perioden på resan: Den mellan Bloemfontein och Port Elizabeth och Kapstaden och Port Elizabeth. Den tog aldrig slut. Efter att ha sett Tyskland – England i Bloemfontein lyckades jag inte hitta nånstans att sova. Så jag började köra mot Port Elizabeth. Efter fyra timmar så hade jag knappt kommit halvvägs. Mina ögon var slut. Så jag sov vid sidan av vägen – i typ sju timmar. Jag sov, frös, vaknade, startade motorn, värmde mig, sov, frös och så vidare i sju timmar. Jag var tröttare än innan när jag till slut vaknade för gott. Körde sen 500 kilometer till Port Elizabeth. Dagen efter flög jag till Kapstaden och såg Spanien – Portugal. Och dagen efter det flög jag tillbaka till Port Elizabeth där jag till slut fick sova. Det var några hektiska dagar.

…snyggaste fan: Den här hetingen från Italien. Pow!

…snyggaste fan 2: Den här skönheten från England.

…snyggaste fan 3: Den här sötnosen från Spanien.

…ständige filmare: Helt utan tvekan Arjen Robben. Den typen av spelare är äckliga. De är ett direkt hån mot sporten. Han har filmat sig och Holland hela vägen till VM-final. Varken Robben eller Holland förtjänar det.

… snyggaste reporter: Iker Casillas dundersnygga flickvän Sara Carbonero!

…bästa mediecenter: Durbans. Varför? Det var inte iskallt.

…störste filmare: Kader Keita som fick Kaka utvisad. Det var nästan Rivaldoklass på hans fall till marken med händerna över ansiktet. Det är ganska tragiskt att Fifa låter små människor som Keita komma undan med sånt här.

…värsta miss. Ayegbeni Yakubus mot Grekland. I går skrev BBC att spelare i Nigeria kan ha gjort upp matcher under VM. Det kan förklara varför Yakubu missade målet från knappt två meter. Skämtade han lr?

…roligaste match 2: Ghana – Serbien på Loftus Versfeldt den 13:e juni i Pretoria var helt fenomenal. Jag satt så nära Ghanas klack man kan sitta och såg glädjen i deras ögon när Asamoah Gyan sköt in segermålet på straff. Det var en vacker kväll för Afrika. Ghana vann med 1-0.

…roligaste match 3: Nigeria – Grekland den 17:e juni på Free State Stadium i Bloemfontein. Med Lars Lagerbäck i centrum förvandlades den här matchen till en fight mellan två lag som kastat försvarsspel ur fönstret. Obasi missade öppet mål från fyra meter. Lagerbäck tappade sitt hår och Kaita tappade sitt lugnt, blev utvisad och mordhotad på samma gång. Några dagar efteråt sa Nigerias presschef Idah Peterside att ”i will kill you” betyder inte samma sak i Nigeria som i Tyskland. Väldigt underhållande. Grekland vann med 2-1.

…mest meningslösa land: Honduras. Varför ville de ens vara här? Gjorde ingenting för att bli ihågkomna.

…bästa lag: Tyskland. Varför? Titta bara här och här.

…sämsta domslut: Jorge Larrionda och hans kompisars agerande vid Englands 2-2-mål mot Tyskland i Bloemfontein. Jag har linser, och ser väl knappast som en hök, men jag såg att bollen var inne när jag satt på läktaren 100 meter bort. Fegt och direkt uselt.

…Mest hjälpsamme: Kennedy, den underbare Kennedy som fixade en biljett till mig för matchen mellan Nordkorea och Brasilien. En historisk match där i stort sett alla frös och ingen ville jobba. Det var minus tio grader och det syntes att alla på pressläktaren hoppades att matchen bara skulle ta slut.

…mest avgörande händer: Luiz Suarez för Uruguay mot Ghana. Hans klassräddning bäddade för Afrikas fall. Samma foto användes användes i afrikanska tidningar som i uruguayanska. I Afrika stod det: ”Fuskare”, i Uruguay: ”Hjälte”. Fotbolls-VM kanske inte alltid för oss närmare varandra.

…Största svin: Utan tvekan Marc van Bommel. Han sänker motståndare efter motståndare och skryter efteråt. Under matcherna går han omkring och säger ”puta madre” till spelare han just tacklat bakifrån. Någon måste ha tappat honom när han var liten. Spelare som van Bommel förstör sporten. Jag förstår att man måste göra vad man måste göra, men man måste inte skryta om det efteråt, och man behöver inte försöka berättiga något som är fel.

…jobbigaste journalistpack: Brassarna. Otrevliga. Dryga. Överlägsna. Svettiga. Bråkiga. Många. Högljudda. och direkt något jag inte ser fram emot om fyra år. Men den snyggaste journalisten var också brasse. Det är alltid nåt. Hon såg ut som en bikinimodell, hade tatuering till höger om naveln och var inte rädd för att visa den varje gång Dunga satte sig för en presskonferens.

…sämsta domslut 2: Alla de avblåsningar som inte kom i samband med van Bommels äckelfasoner.

…bästa PR-trick: Bavaria. Ölmärket som ingen utanför Holland kände till blev stämd av Fifa och tjejer med oranga klänningar blev gripna av polis för ”ambush marketing”. Alla skrev om det. Alla rapporterade om det. Det fanns sen inte en person som följer om VM som inte visste om vad Bavaria är för något. Fifa sköt sig själva i foten med en granatskjutare.

…sämsta boll: Jabulani. Varför ska Fifa alltid experimentera när det är tid för VM? Är det inte under VM man ska pröva allt man lyckats med, inte sånt som någon rolig snubbe i något Fifa-kontor kommit på i sista stund. Bra bollar som gör som spelarna vill leder till fler mål, inte bollar som flyger som de själva vill. Fifa vill hellre att målvakter ska göra bort sig än att spelarna ska lyckas med sina skott.

…bästa fans: Englands. De syntes, hördes och försökte lyfta ett sitt landslag men hade behövt utomjordiskt teknologi för att göra så. Trots 0-2 var det de som hördes i Bloemfontein mot tyskarna. Efter 1-4 var det de som fortsatte att hylla sina spelare och sitt land. Ingen kan ta ifrån engelsmännen att deras fotbollsfans numera är de bästa, även om deras fotbollsspelare inte är det.

…viktigaste lag: Ghana blev till slut landet som Afrika hoppades på. De tog sig hela vägen till en kvartsfinal och tog ett stort steg mot semin innan Luiz Suarez drog ner ridån. Men Ghana visade att Afrika kan lyckas, det krävs bara lite lagkänsla, en bra tränare, en målkung och en vilja av stål. Synd att de inte hade Michael Essien i VM, han kunde ha gjort ganska mycket för detta Ghana.

…största floppar: Vi kör alla på en och samma gång. Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Kaka, Samuel Eto’o, Didier Drogba bidrog alla med ungefär så här mycket: …
Ena var sämre än den andre men sämst var ändå Cristiano Ronaldo. Han kom, sågs, skrattade och floppade något så enormt mot Spanien i Kapstaden. Det var patetiskt att titta på. Rooney körde samtidigt en ”kom igen killar visa hjärta så vinner vi VM-insats”. Han kom ingenstans och skällde sen ut allt och alla. Kaka var väl skadad inför VM och ur form när VM började. Dunga hade nog planerat att han skulle htta formen medan man jobbade mot finalen. Synd att det inte blev mer än kvartsfinal då. Drogbas blotta närvaro gjorde att Elfenbenskusten tappade fokus. När han inte spelade så visade man upp ett lagspel. När han spelade tittade alla på honom och hoppades på magi, han hade ingen. Messi gick omkring och var allmänt nöjd med tillvaron. Pratade inte med media och åkte hem utan att ha gjort ett enda mål. Världens bäste blev alltså mållös i VM. Eto’o gjorde två mål och försökte för sitt Kamerun, men han var osynlig alldeles för ofta och för länge. Allt som allt har VM blivit ett enda stort fiasko för de spelare som dominerat Champions League de senaste åren.

…roligaste match 4:Tyskland – England på Free State Stadium den 27:e juni i Bloemfontein. Allt inför matchen var fantatiskt intressant att följa. Matchen var allt man kan kräva när man ser VM 2010. Många tyska mål, Miroslav Klose i storform, stora misstag från domarna, en Rooney som sög, en Capello som var ifrågasatt efteråt och en Thomas Muller som både underhöll på planen som utanför. Tyskland vann med 4-1.

…bäste: Maradona. Forlan må vara kung, men Maradona är gud. Hans Argentina åkte på en rejäl smäll mot Tyskland, men på vägen dit var det Argentinas VM-hjälte och förbundskapten som bjöd på mest. Diego har inte glömt sina rötter och gjorde det här VM:et med alla dess restriktioner och förbud till en fröjd. När han lämnade Sydafrika dog VM lite. Han är och kommer för alltid att vara en av VM:s allra största personligheter. Ingen kan hata en man som älskar sitt land och sin fotboll så mycket.

…bästa kontinent: Europa. Det snackades så mycket om Sydamerika, men det var återigen Europa som satte alla på plats. Andra VM:et på raken där endast länder från Europa spelar VM-final. Under de fem senaste VM-finalerna har Brasilien varit det enda medverkande landet från utanför Europa. Europa äger.

…bäste bläckfisk: Tysken Paul. Jag var inte med från början, men som jag förstått det så har den här bläckfisken! prickat rätt på väldigt mycket under det här VM:et. Hur fan kan en bläckfisk veta så mycket? Kanske därför han är ett orakel. Tyskarna var inte så nöjda efter att ha sett Paul äta musslor ur skålen med Spaniens flagga. Han hade förstås rätt, som vanligt. Och nu vill tyska medborgare göra gryta av stackars Paul. Eller paella. Om han överlever till EM i Polen/Ukraina ska jag satsa allt jag äger på de lag han väljer som vinnare.

…största myteri: Frankrike. De spelare som drog igång eller deltog i myteriet mot galningen Domenech borde aldrig mer få spela för Frankrike. De är en skam för sitt land och borde lära sig en läxa. Domenech må vara en störd man, men han är förbundskapten. De spelare som ställde upp borde ha vetat exakt hur han är med tanke på att han varit boss i sex år. Man kan inte gå in i ett VM och sen ångra sig och försöka styra saker o ting som man själv vill. Vem tror Anelka, Evra och Henry att de är? Bortskämda sketungar. Fransk fotboll är bortgjord i världen. Nu har Laurent Blanc väldigt mycket att göra på väldigt kort tid. Snart börjar EM-kvalet och missar man i början så kan EM var körd innan den ens börjat.

…största oljud. Vuvuzelan! Booooooooooooooookkhhhhhhh. Eller nåt sånt. Den som kom på den här uppfinningen måste ha en väldigt sjuk fantasi. En stämningsförstörare. Värst var det när Brasilien spelade. Sambaorkestern försökte flera gånger få igång publiken. Men som en hämnd eller nåt valde då vuvuzelablåsarna att blåsa igång sina oljudsmaskiner och döda allt som hette musik. Till slut gav orkestern upp. Stackarna. Annat blir det om fyra år. Då spelas VM i Brasilien. Och jag slår vad om att Fifa kommer förbjuda allt som heter vuvuzelor.

…VM:s roligaste match 5: Uruguay – Holland på Green Point Stadium i Kapstaden den 6:e juni. Vad som såg ut att bli ganska tråkigt, blev en av VM:s mest dramatiska matcher. Hollands van Bronckhorst gjorde mål från 34 meter. Forlan svarade med ett stenhårt skott med vänstern. Sen slog Sneijder in ett turmål där van Persie var offside. Typiskt. Sen nickade Robben in 3-1. En skadad Forlan togs ut då förbundskaptenen Oscar Tabarez trodde att matchen var förlorad. Den svinige Marc van Bommel fick gå av in 30 sekunder. Då reducerade Uruguay med en av VM:s snyggaste frisparksvarianter. Sen hade sydamerikanerna några helt okej chanser att få in en kvittering. Men det räckte inte. Forlan stod vid avbytarbänken och såg helt förkrossad ut. Efteråt gick de flesta av de holländska spelarna rakt förbi den väntande pressen utan att säga ett ord. Uruguays spelare tog sig tid och svarade på de frågor vi hade. Det var där holländarna visade sin brist på klass.

Sen har vi förstås min VM-elva här.

VM:s bästa spelare här.

Och VM:s snyggaste mål här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal server error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Skeppargatan 65
114 59 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24