Svårt att hitta värdigare mästare

Det spanska världsmästarlaget tar flyget hem redan i natt. På måndag ska de hyllas i Madrid och i hela landet. Spanjorer får börja den nya veckan som världsmästare. De värdigaste man kan hitta.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

SOCCER CITY, JOHANNESBURG. En månads glädje, sorg och fotbollsmagi gav de värdigaste mästare vi kan tänka oss. Spanien var storfavoriter inför VM. Om man bortser från den osannolika förlusten mot Schweiz visade man varför i varenda match. Spanien är en grupp bestående av magiker i miniform, hjältar med långt hår och formsvaga anfallare med ledsna ögon. Tillsammans blir de ett oslagbart mästerskapslag som nu är fotbollens odiskutabla världherrar.

Mot Holland satte de tempot från avspark. Men finaldagen till ära hade de spanska spelarna glömt målkänslan. Villa hade öppet mål, Iniesta trollade bort sig själv i straffområdet, Sergio Ramos hade nickläge från två meter. Bollen ville inte in. Sätter man inte sina chanser så gör motståndaren det. Det kunde ha blivit så. Arjen Robben hade friläge - men den store kaptenen Iker Casillas stod i vägen en gång. Nästa gång var det ledaren Carles Puyol som stoppade Robben. Om inte missarna sved fick Andres Iniesta, Xavi och Xabi Alonso genomgå varsin misshandel från Marc van Bommel och Nigel de Jong.

Men de kämpade sig igenom detta också. Farbror del Bosque bytte in Cesc Fabregas. Han kom in och missade ett friläge. Inte han också tänkte nog många. Matchen var på väg mot straffar. Spanien hade nog förlorat om det blivit så. Det hade varit typiskt. Kanske visste Andres Iniesta om det. Kanske var det därför han plötsligt var längst upp - redo för att avgöra. Fabregas passning nådde fram och Iniesta fick till det - till slut. Soccer City exploderade. Det var fyra minuter kvar, men det var slut. Europamästarna är världsmästare.

Längst ner i en enorm hög låg den lille mästaren Iniesta. I karriärens största stund valde han att sätta all fokus på sin döde vän Dani Jarque. Det var stort. Värdigt. Så typiskt Spanien. På andra sidan Soccer Citys gräsmatta stod Casillas, helt själv. Han hade sina målvaktshandskar för ansiktet, men det syntes att han skrattade och grät. En fantastisk känsla. Det är då man älskar hela världen. Och känner lika stor kärlek tillbaka. För Casillas var den stunden fullständigt perfekt. En kort stund senare blev det ännu bättre. Han fick kyssa flickvännen Sara Carbonero inför världens ögon.

Det spanska världsmästarlaget tar flyget hem redan i natt. På måndag ska de hyllas i Madrid och i hela landet. Spanjorer får börja den nya veckan som världsmästare. De värdigaste man kan hitta.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Arsenals Lina Hurtig missar resten av säsongen

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

2 timmar sedan
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

3 timmar sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

3 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

3 timmar sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.