De holländska spelarna spelade tufft i VM-finalen mot Spanien, för tufft enligt Johan Cruyff.
De holländska spelarna spelade tufft i VM-finalen mot Spanien, för tufft enligt Johan Cruyff. - Foto: Ivan Sekretarev/AP/SCANPIX

Cruyff toksågar det holländska landslaget

Legendaren Johan Cruyff har tyckt till om det mesta som hänt i VM i sin spalt i den Barcelona-baserade tidningen El Periódico. Nu sågar han det holländska landslaget utmed fotknölarna efter gårdagens final. Han tycker att hans nations landslag spelade "väldigt smutsigt", som han själv uttrycker sig i krönikan.


JOHANNESBURG. Johan Cruyff är en av de mest hyllade fotbollsspelarna i Holland genom tiderna. I VM 1974 tog legendaren sensationellt nationen till en VM-final – och prisades samma år med Fifas guldboll.

"Spelade smutsigt"

Holland förlorade i går VM-finalen mot Spanien med 1-0 och Johan Cruyff lägger allt fokus på Hollands brutala tacklingar i krönikan han skriver i den spanska tidningen El Periódico så här dagen efter finalen.

"Tråkigt nog spelade de väldigt smutsigt. Så mycket att de borde reducerats till nio man omgående, när de gjorde två så fula tacklingar att till och med jag kände smärtan", skriver Cruyff i El Periódico i dag.

Bland annat attackerade Nigel de Jong Xabi Alonso brutalt med en spark så att dobbarna våldsamt träffade spanjoren i bröstet vilket fick Real Madrid-mittfältaren på fall. Överfallet skulle förmodligen genererat fängelsestraff om det ägt rum ute bland folk men domaren Howard Webb visade de Jong bara det gula kortet i matchen.

"Han lät inte bara bli att skicka ut två holländare (inklusive Robben, som förtjänade ett andra gult kort) utan han tittade också bort när han egentligen borde ha gjort sig inblandad", fortsätter Cruyff, missnöjd över domarinsatsen.

Lyckades störa spanjorerna med "antifotboll"

Enligt legendaren lyckades Holland störa spanjorerna och få dem ut balans - dock med hjälp av "antifotboll", som Cruyff själv kallar det i sin krönika.

"Med den här fula, vulgära, ockulta och knappast underhållande spelstilen fick holländarna spanjorerna ur balans. Om det gav dem tillfredsställelse, må så vara, men i slutändan så förlorade de. De spelade antifotboll", avslutade han sin krönika med.

Visst, Holland fick Spanien ur balans och kunde länge hålla liv i matchen. Men som Cruyff skriver så förlorade de i slutändan och Spanien vann matchen och således också hela mästerskapet.

/
/
VM
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

2 timmar sedan

Rödin: "En jäkla revansch"

2 timmar sedan
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

3 timmar sedan
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

3 timmar sedan
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

igår 20:36
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.