Stockholm

Cruyff toksågar det holländska landslaget

De holländska spelarna spelade tufft i VM-finalen mot Spanien, för tufft enligt Johan Cruyff.
De holländska spelarna spelade tufft i VM-finalen mot Spanien, för tufft enligt Johan Cruyff. Foto: Ivan Sekretarev/AP/SCANPIX

Legendaren Johan Cruyff har tyckt till om det mesta som hänt i VM i sin spalt i den Barcelona-baserade tidningen El Periódico. Nu sågar han det holländska landslaget utmed fotknölarna efter gårdagens final. Han tycker att hans nations landslag spelade "väldigt smutsigt", som han själv uttrycker sig i krönikan.


Läs mer

JOHANNESBURG. Johan Cruyff är en av de mest hyllade fotbollsspelarna i Holland genom tiderna. I VM 1974 tog legendaren sensationellt nationen till en VM-final – och prisades samma år med Fifas guldboll.

"Spelade smutsigt"

Holland förlorade i går VM-finalen mot Spanien med 1-0 och Johan Cruyff lägger allt fokus på Hollands brutala tacklingar i krönikan han skriver i den spanska tidningen El Periódico så här dagen efter finalen.

"Tråkigt nog spelade de väldigt smutsigt. Så mycket att de borde reducerats till nio man omgående, när de gjorde två så fula tacklingar att till och med jag kände smärtan", skriver Cruyff i El Periódico i dag.

Bland annat attackerade Nigel de Jong Xabi Alonso brutalt med en spark så att dobbarna våldsamt träffade spanjoren i bröstet vilket fick Real Madrid-mittfältaren på fall. Överfallet skulle förmodligen genererat fängelsestraff om det ägt rum ute bland folk men domaren Howard Webb visade de Jong bara det gula kortet i matchen.

"Han lät inte bara bli att skicka ut två holländare (inklusive Robben, som förtjänade ett andra gult kort) utan han tittade också bort när han egentligen borde ha gjort sig inblandad", fortsätter Cruyff, missnöjd över domarinsatsen.

Lyckades störa spanjorerna med "antifotboll"

Enligt legendaren lyckades Holland störa spanjorerna och få dem ut balans - dock med hjälp av "antifotboll", som Cruyff själv kallar det i sin krönika.

"Med den här fula, vulgära, ockulta och knappast underhållande spelstilen fick holländarna spanjorerna ur balans. Om det gav dem tillfredsställelse, må så vara, men i slutändan så förlorade de. De spelade antifotboll", avslutade han sin krönika med.

Visst, Holland fick Spanien ur balans och kunde länge hålla liv i matchen. Men som Cruyff skriver så förlorade de i slutändan och Spanien vann matchen och således också hela mästerskapet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.