Småkronorna vände och vann

Tre mål på 4.38 i den sista perioden vände allt. Mardrömmen tog slut och gulddrömmen var tillbaka.

Tre mål på 4.38 i den sista perioden vände allt.

Mardrömmen tog slut och gulddrömmen var tillbaka i JVM-ishockeyn.

Småkronorna vann semifinalen över Slovakien med 5-3 (0-1, 1-1, 4-1) och spelar final mot Kanada på trettondagsafton.

Därmed kan den 28 år långa guldtorkan i JVM-sammanhang sedan segern i Füssen 1981 fortfarande brytas.

Ända sedan laget samlades för tre veckor sedan har det snackats i laget om guldläge.

Länge, länge såg den chansen ut att försvinna mot skrällgänget Slovakien.

Men tre snabba mål i den sista perioden innebär att Sverige är med när finalen spelas i Scotiabank place på måndag.

Islossningen såg ut så här:

Mikael Backlund gör sitt andra mål för kvällen och kvitterar till 2-2 i numerärt överläge efter ett skott från backposition i ena krysset. Då hade 7.04 spelats av den sista perioden.

David Ullström tar sig in framför mål och får in returen sedan storspelade slovakiske målvakten Jaroslav Janus först räddat. 3-2 till Sverige efter 8.52.

Simon Hjalmarsson gör 4-2 efter 11.42 sedan Mattias Tedenby tagit sig igenom det tidigare så kompakta slovakiska försvaret med flera läckra dragningar.

När Slovakien chockade USA i kvartsfinalen och skrällde hette det att Sverige skulle få ett drömläge att nå finalen. Men det tog lång tid innan drömmen gick i uppfyllelse.

Janus storspelade i målet och det slovakiska försvaret spelade kompakt. Svenskarna hade svårt att komma in på mål. Dessutom var laget fruktansvärt effektivt och utnyttjade sina numerära överlägen.

Marek Mertel gjorde 1-0 när bara fyra sekunder återstod av den första perioden och Tomas Tatar sköt 2-1 i slutet av den andra.

Mikael Backlund stod för Sveriges 1-1-kvittering.

Tatar reducerade till 4-3 med drygt fyra minuter kvar men Oscar Möller satte 5-3 i tom bur - Los Angeles-stjärnans första mål i turneringen.

Då var den svenska finalplatsen säkrad. Förra året var bland annat Möller med och förlorade JVM-finalen mot Kanada efter en förlängningsrysare. Nu finns chans till revansch.

Succéhästen avled vid världscupfinalen

Ett ja och två nej till VM-spel

Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.