Lika produktiv var han inte året innan i Modo där det blev 23 poäng. "En blandning av stort förtroende och att man tagit en steg i utvecklingen. Främst i snabbheten och explosiviteten", är Roséns förklaring på succén.
1 av 4
Lika produktiv var han inte året innan i Modo där det blev 23 poäng. "En blandning av stort förtroende och att man tagit en steg i utvecklingen. Främst i snabbheten och explosiviteten", är Roséns förklaring på succén. - Foto: Scanpix
Robert Rosén är besviken över att han inte får spela VM.
2 av 4
Robert Rosén är besviken över att han inte får spela VM. - Foto: Scanpix
En vanlig syn på Hovet. Rosén fick sitt genombrott och öste in mål. 21 fullträffar blev det totalt i grundserien.
3 av 4
En vanlig syn på Hovet. Rosén fick sitt genombrott och öste in mål. 21 fullträffar blev det totalt i grundserien. - Foto: Scanpix
Robert Rosén gjorde landslagsdebut i vintras. På sju matcher har han svarat för en poäng.
4 av 4
Robert Rosén gjorde landslagsdebut i vintras. På sju matcher har han svarat för en poäng. - Foto: Scanpix

Inte Rosénrasande - men besviken: "Det är bittert"

Elitseriens poängkung jagade en VM-biljett – men rök i gallringen två veckor före mästerskapet. Robert Rosén: "Man hoppades ju få komma med".


Michael Holmqvists tidigare klubbar

Djurgårdens IF (1996-97, 2008-10)

Färjestad BK (1997-99)

Hammarby IF (1999)

TPS Åbo (1999-2003)

Anaheim Ducks (2003-04)

Cincinnati Mighty Ducks (2003-05)

Chicago Blackhawks (2005-07)

Frölunda HC (2007-08)

Linköpings HC (2010-12)

VÄXJÖ. Så sent som i fjol gjorde Robert Rosén bara 23 poäng i Modo. Den här säsongen exploderade 24-åringen från Alvesta - och gjorde hela 60 poäng i grundserien.

Målet var också att toppa succén med en VM-plats - och det var nära. AIK-stjärnan var en av de sista elitseriespelarna som petades när NHL-förstärkningarna började anlända.

– Det är klart det är lite bittert. Man hoppades ju, även om man förstod att det skulle bli tufft. Det är attraktivt för NHL-spelarna att spela på hemmaplan, säger Robert Rosén till Nyheter24.

Även om han är besviken ifrågasätter han inte Tre Kronor-ledningens beslut.

– Det är väl säkert rätt. De måste följa sin linje och vilken typ av spelare de vill ha. De har säkert en plan som de följt och det finns det inget att säga om.

Varför tror du att de inte valde dig?

– Kanske känner de att de har andra offensiva spelare som är lite bättre, så då körde dem på det.

Ska NHL-spelarna alltid gå före elitseriespelare?

– Nej, det ska de inte. Det beror på vem det är. "Zäta" (Henrik Zetterberg, reds anm.) är det inget snack om. Men det är ett pusslande om vilka spelartyper de vill ha och vilka roller osm passar bäst. Det kan inte vara lätt alla gånger att ta ut ett lag.

Tre Kronor ser ut att få ihop ett ovanligt starkt lag med sju NHL-stjärnor som tackat ja så här långt. Några spelare har dock – både svenska och utländska - nej till VM för att motivationen saknas.

– Det är svårt att förstå ibland, men sen vet man inte alltid hela storyn bakom det.  Det är upp till var och en vad de känner och tycker, men för mig själv känns det konstigt om de bara inte har lust.

Prickade du fel år att göra ditt genombrott?

- Jag tycker ändå att det har varit en kul och lärorik säsong. Jag ser det inte som att det var fel år, säger Rosén och garvar.

"Det kan mycket väl bli VM-guld"

Han har kontrakt med AIK ytterligare en säsong, men ryktas vara på väg till KHL. Ryska tidningen Lifesport.ru skrev häromveckan att Altant intresserade av Rosén.

– Jag har inte fått något att ta ställning till, men visst, är det ett bra bud så vet man inte hur man reagerar. Man får helt enkelt se då.

Först ska han dock heja fram Sverige i VM – dock blir det inte på plats för den färske stockholmaren.

– Jag är i Växjö och hälsar på släkt och vänner och blir nog här ett tag till, så det blir nog mest på teve i så fall.

Vilka av dina elitseriekollegor tror du har chansen att komma med?

– Viktor (Fasth, reds anm) lär väl vara med, helt klart. Det skulle vara kul om Bång får vara med också, hoppas att han tar sig hela vägen. Mattias Ekholm lär komma med också. Sen tror jag det beror på vilka som kommer från NHL. Det är väldigt många tillgängliga för tillfället, men alla som är där har goda chanser.

Hur tror du det går för Tre Kronor?

Jag tror de kommer ha goda möjligheter. Det är ett bra lag som de ställer upp med, det kan nog bära långt. Inte alls omöjligt att det blir guld. De kommer att bara ett av lagen som har chansen, säger Robert Rosén.

AIK
/
/
/
/
/
/
VM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.