Tisdag 28 Sep
Stockholm

Dif och AIK överklagar beslutet om polisnotor

Ärendet om polisnotorna går upp i högsta förvaltningsdomstolen.
1 av 2
Ärendet om polisnotorna går upp i högsta förvaltningsdomstolen. Foto: Bildbyrån / Björn Tilly
Poliser och vakter behövs vid idrottsevenemang. Men vem ska betala?
2 av 2
Poliser och vakter behövs vid idrottsevenemang. Men vem ska betala?. Foto: Bildbyrån / Niklas Larsson

I går beslutade kammarrätten att Dif Hockey och AIK Hockey tvingas betala polisnotorna vid sina matcher. Klubbarna överklagar nu beslutet och tar ärendet till högsta förvaltningsdomstolen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Klubbarna kommer få fortsätta betala"

"Någon form av kostnad för polisinsatsen lär med allra största säkerhet kvarstå. Anledningen hittar vi bland en rätt stor del av det svenska folket som ser rapportering om våld i samband med idrott och säger 'ska mina skattepengar gå till det där slöddret?'. Sammantaget tror jag det slutar med att alla klubbar tvingas betala en del av polisens kostnader vid matcherna. Vad min och alla andra klubbar tvingas skära ned på för att ha råd med det vill jag inte ens tänka på", skriver Nyheter24:s Viktor Adolfsson i dagens kolumn.

STOCKHOLM. Både förvaltningsrätten och kammarrätten beslutade att klubbar registrerade som idrottsaktiebolag ska stå för hela notan för polisövervakning vid sina idrottsevenemang.

– Tråkigt, men inte överraskande. Vi ska sätta oss ner med våra jurister för att se till nästa steg, sa Djurgårdens VD Kaarel Lehiste till Nyheter24 i går.

Och i dag kom steget. Klubbarna tar ärendet till högsta förvaltningsdomstolen, där de hoppas få sin vilja igenom.

– Vi är till exempel fortfarande frågande till varför en poliskostnad ska vara 950 kr/timmen. Sen är det så att rikspolisstyrelsen har rekommenderat att ingen länspolismästare ska debitera den här kostnaden för den här typen av evenemang och det sker ju också bara här i Stockholm. Vi tycker det finns mycket i omvärlden som pekar på att det är ett konstigt beslut, säger Peter Birath, VD för AIK hockey till Aftonbladet.

– Frågan är prioriterad, sa Beatrice Ask (M) under en debatt i riksdagen i dag. Men hon vet fortfarande inte när frågan kommer att tas upp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela