Sveriges spelare får inte prata om Lukasjenkos diktatur.
1 av 5
Sveriges spelare får inte prata om Lukasjenkos diktatur. - Foto: AP / TT / Montage
Alla frågor hänvisas till förbundsbasen Christer Englund.
2 av 5
Alla frågor hänvisas till förbundsbasen Christer Englund. - Foto: Marcus Erixson / TT
Diktatorn Aleksandr Lukasjenko är ett stort hockeyfan.
3 av 5
Diktatorn Aleksandr Lukasjenko är ett stort hockeyfan. - Foto: AP / TT
Här spelar han själv hockey med Rysslands president Vladimir Putin.
4 av 5
Här spelar han själv hockey med Rysslands president Vladimir Putin. - Foto: AP / TT
Svenska spelarna Joakim Lindström och Oscar Möller.
5 av 5
Svenska spelarna Joakim Lindström och Oscar Möller. - Foto: MAJA SUSLIN / TT

Tre Kronor-stjärnorna får inte prata om den vitryska diktaturen

I helgen inleds ishockey-VM i Vitryssland. Men några kommentarer om diktaturen som arrangerar mästerskapet blir det inte.


Kraven som ställdes på Vitryssland

Utöver kravet på visum till spelare och andra aktörer var det följande som det internationella förbundet tittade på när Vitryssland utsågs till värdnation för VM 2014:

- Boende för spelare och ledare

- Idrottsanläggningar

- Att nationen medverkat i A-VM under en längre tid

– Alla frågor om politiska åsikter och sådant hänvisar vi till Christer Englund, säger Tre Kronors Joel Lundqvist till Expressen.

Det handlar om ishockey-VM och det handlar om Europas värsta diktatur – Vitryssland. Makthavare från EU-toppar till USA:s president Barack Obama har kritiserat valet av värdnation – men Svenska ishockeyförbundet har tidigare valt att inte yttra någon större kritik.

Har sammanställt infoblad till spelarna

Nu hänvisas alla frågor om diktaturen till förbundsbasen Englund, som även är ledamot i internationella ishockeyförbundet, IIHF. Han har även sammanställt ett informationsblad som spelarna fått läsa inför resan till Vitryssland.

– Han har en del expertkunskap om hur systemet fungerar, han har läst på och pratat med många personer som kan det politiska systemet i Vitryssland. Christer har tillsammans med vår kommunaktionsavdelning skrivit ihop det här. Det är inte bara politiska saker utan också praktiska, säger landslagschef Tommy Boustedt till Expressen.

"Uppfyller de krav som ställdes 2009"

Nyheter24 skrev våren 2012 om ett seminarium i riksdagen där Englund närvarade. Då förklarade han att det inte fanns några planer på att flytta VM.

– Just nu har vi inga andra utgångspunkter än att de uppfyller de krav som ställdes 2009 för att de skulle få arrangera, sa han då.

Lär användas för propagandaspridning

Risken är stor att hockey-VM används för att sprida propaganda. Diktatorn Aleksandr Lukasjenko styr de flesta medier och är dessutom ett stort fan och en van utövare av ishockey.

– Han går på match en gång i veckan och springer runt på isen med en tröja med nummer ett på. Hans lag vinner alltid, har Jakub Swiecicki på Utrikespolitiska institutet tidigare sagt till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska idrottare uttala sig om mänskliga rättigheter?
Tack för din röst!