Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så slutar elitserien: Färjestads BK

- 01/09/2011, 12:22 -
Nye tränaren Niklas Czarnecki har en tuff uppgift framför sig.
1 av 4

Nye tränaren Niklas Czarnecki har en tuff uppgift framför sig.

STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

Och han verkar inte direkt välkommen med tanke på denna banderoll som hölls upp i slutspelet när det ryktades att han var klar för Färjestad.
2 av 4

Och han verkar inte direkt välkommen med tanke på denna banderoll som hölls upp i slutspelet när det ryktades att han var klar för Färjestad.

Lars Hedelin / SCANPIX /

3 av 4

Erik Martensson / SCANPIX /

Rickard Wallin lyfter bucklan på guldfirandet i Karlstad i våras. Men det kan bli svårt att försvara titeln.
4 av 4

Rickard Wallin lyfter bucklan på guldfirandet i Karlstad i våras. Men det kan bli svårt att försvara titeln.

Erik Martensson / SCANPIX /

Mästarna går knappt att känna igen så när som ett fåtal "kulturbärare". Men de brukar vinna ändå.

KARLSTAD. I våras firade de SM-guldet på torget i Karlstad efter att ha vunnit finalen mot Skellefteå. Inför den här säsongen ser det annorlunda ut för Färjestad.

Klubben har bytt ut FBK-ikonerna Tommy Samuelsson och Jörgen Jönsson mot ex-brynäsaren Niklas Czarnecki i båset.

Baksidan av att vinna SM-guld

Spelartruppen har dessutom försvagats rejält under sommaren, något som inte ens profilvärvningen Fredrik Sjöström kan råda riktig bot på. Kulturbäraren Emil Kåberg har försvunnit liksom en rad namnkunniga spelare.

– Det är baksidan när man vinner, men jag tycker att vi lyckats behålla stommen ändå med Rickard Wallin i spetsen, säger FBK-backen Sanny Lindström till Nyheter24.

På försäsongen har det gått knackigt i European Trophy med bara en seger hittills. En av de nya killarna har dock imponerat på Lindström.

Joakim Hillding ser man har väldigt mycket i sig, säger han.

Alltid med i toppen ändå

Trots allt är Färjestad en klubb som - oavsett vad som händer - alltid lyckas på något sätt ändå. Det är oerhört frustrerande för övriga Hockeysverige men säkert fantastiskt för alla FBK:are som lugnt kan luta sig tillbaka i Löfbergs Lila Arenas mjuka stolar.

Det blir kanske inte någon serieseger eller SM-final den här säsongen - men Färjestad kommer lik förbannat vara ett topplag, precis som vanligt.

Betyg:

Bästa spelaren: Rickard Wallin - 4

Är helt klart lagets viktigaste spelare och håller hela tiden landslagsklass, något han inte minst visade upp i VM i våras.

Silly Season - 1

Fredrik Sjöström i all ära - men tappet av tränarna, förstemålvakten Alexander Salak, Dick Axelsson, Mattias Sjögren, Jonas Junland och busen Emil Kåberg väger alldeles för tungt för de regerande mästarna.

Förstafemman - 3

Johan Larsson, Jonas Brodin - Christian Berglund, Rickard Wallin, Per Åslund.

En väldigt samspelt kedja med två jättetalanger bakom sig men Wallin drar ett lite för stort lass för femmans bästa.

Målvakt: Christopher Nihlstorp - 3

Visst petade han Salak stundtals ifjol men under flera matcher i slutspelet hade han också en hel del tur. Konkurrensen från löftet Fredrik Pettersson-Wentzel kan dock göra honom gott.

Tränare: Niklas Czarnecki - 3

En lite konstig tränarvärvning av FBK men Czarnecki gjorde det trots allt bra med tanke på den avsaknad av bra spelarmaterial han länge hade i Brynäs. Ogillades av FBK-fansen när han tränade Gävle-laget, hur blir det nu?

Tabelltipset: Fyra.