Nye tränaren Niklas Czarnecki har en tuff uppgift framför sig.
1 av 4
Nye tränaren Niklas Czarnecki har en tuff uppgift framför sig. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
Och han verkar inte direkt välkommen med tanke på denna banderoll som hölls upp i slutspelet när det ryktades att han var klar för Färjestad.
2 av 4
Och han verkar inte direkt välkommen med tanke på denna banderoll som hölls upp i slutspelet när det ryktades att han var klar för Färjestad. - Foto: Lars Hedelin / SCANPIX /
3 av 4
- Foto: Erik Martensson / SCANPIX /
Rickard Wallin lyfter bucklan på guldfirandet i Karlstad i våras. Men det kan bli svårt att försvara titeln.
4 av 4
Rickard Wallin lyfter bucklan på guldfirandet i Karlstad i våras. Men det kan bli svårt att försvara titeln. - Foto: Erik Martensson / SCANPIX /

Så slutar elitserien: Färjestads BK

Mästarna går knappt att känna igen så när som ett fåtal "kulturbärare". Men de brukar vinna ändå.


KARLSTAD. I våras firade de SM-guldet på torget i Karlstad efter att ha vunnit finalen mot Skellefteå. Inför den här säsongen ser det annorlunda ut för Färjestad.

Klubben har bytt ut FBK-ikonerna Tommy Samuelsson och Jörgen Jönsson mot ex-brynäsaren Niklas Czarnecki i båset.

Baksidan av att vinna SM-guld

Spelartruppen har dessutom försvagats rejält under sommaren, något som inte ens profilvärvningen Fredrik Sjöström kan råda riktig bot på. Kulturbäraren Emil Kåberg har försvunnit liksom en rad namnkunniga spelare.

– Det är baksidan när man vinner, men jag tycker att vi lyckats behålla stommen ändå med Rickard Wallin i spetsen, säger FBK-backen Sanny Lindström till Nyheter24.

På försäsongen har det gått knackigt i European Trophy med bara en seger hittills. En av de nya killarna har dock imponerat på Lindström.

Joakim Hillding ser man har väldigt mycket i sig, säger han.

Alltid med i toppen ändå

Trots allt är Färjestad en klubb som - oavsett vad som händer - alltid lyckas på något sätt ändå. Det är oerhört frustrerande för övriga Hockeysverige men säkert fantastiskt för alla FBK:are som lugnt kan luta sig tillbaka i Löfbergs Lila Arenas mjuka stolar.

Det blir kanske inte någon serieseger eller SM-final den här säsongen - men Färjestad kommer lik förbannat vara ett topplag, precis som vanligt.

Betyg:

Bästa spelaren: Rickard Wallin - 4

Är helt klart lagets viktigaste spelare och håller hela tiden landslagsklass, något han inte minst visade upp i VM i våras.

Silly Season - 1

Fredrik Sjöström i all ära - men tappet av tränarna, förstemålvakten Alexander Salak, Dick Axelsson, Mattias Sjögren, Jonas Junland och busen Emil Kåberg väger alldeles för tungt för de regerande mästarna.

Förstafemman - 3

Johan Larsson, Jonas Brodin - Christian Berglund, Rickard Wallin, Per Åslund.

En väldigt samspelt kedja med två jättetalanger bakom sig men Wallin drar ett lite för stort lass för femmans bästa.

Målvakt: Christopher Nihlstorp - 3

Visst petade han Salak stundtals ifjol men under flera matcher i slutspelet hade han också en hel del tur. Konkurrensen från löftet Fredrik Pettersson-Wentzel kan dock göra honom gott.

Tränare: Niklas Czarnecki - 3

En lite konstig tränarvärvning av FBK men Czarnecki gjorde det trots allt bra med tanke på den avsaknad av bra spelarmaterial han länge hade i Brynäs. Ogillades av FBK-fansen när han tränade Gävle-laget, hur blir det nu?

Tabelltipset: Fyra.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

1 timme sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.