Torsdag 26 Maj
Stockholm

Så slutar elitserien: Linköpings HC

Tjeckerna Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka - som vanligt de viktigaste anfallsspelarna i klubben.
1 av 3
Tjeckerna Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka - som vanligt de viktigaste anfallsspelarna i klubben. Foto: Björn Tilly / BILDBYRÅN
Får "Musse" Håkanson vråla ut sin glädje när säsongen ska summeras?
2 av 3
Får "Musse" Håkanson vråla ut sin glädje när säsongen ska summeras?. Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN
Tränaren Hans Särkijärvi har en svår uppgift framför sig.
3 av 3
Tränaren Hans Särkijärvi har en svår uppgift framför sig. Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX

Ska klubben utan SM-guld äntligen ta det sista steget?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LINKÖPING. Det är mycket tal om tjeckiska storstjärnor när man nämner Linköpings hockeylag. På försäsongens European Trophy har dock LHC haft större problem än att Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka kommer så sent som i oktober.

– Vi har gjort för lite mål helt enkelt. Vi har haft massa lägen men inte kunnat hänga dit dem, säger den rutinerade anfallaren Mikael Håkanson till Nyheter24.

Det är ändå tjeckerna som är lagets två viktigaste spelare tillsammans med lagkaptenen Magnus Johansson. De kommer stå för det mesta av produktionen framåt när de väl anslutit.

– Det är klart att de håller toppkvalité. Det märks i den där sista dragningen eller passningen, säger "Musse" Håkanson.

Efter att länge stått utan egna produkter i a-laget (utom veteranen och lagkaptenen Magnus Johansson) har nu klubbens framgångar börjat smitta av sig på juniorverksamheten.

– De nya ser riktigt bra ut, till exempel Mattias Bäckman på backen och nye centern Joachim Nermark. Man försöker vara där och peppa dem och så, jag tycker vi har en bra mix, säger Håkanson.

Ifjol blev det inte mer än kvartsfinal och för att satsa mot att bli bättre denna säsong har LHC plockat in ett par stora värvningar framåt. Men många av dem är chansningar som bara lyckats prestera i enstaka klubbar, till exempel Pär Arlbrandt.

Dessutom saknas bredden på backsidan bakom Johansson trots värvningen av Johan Åkerman. Det gäller för ungdomarna att leverera om inte LHC ska tappa mark i tabellen innan tjeckerna ansluter i mitten av oktober.

Betyg:

Bästa spelare: Magnus Johansson - 5

Trots att han i dagarna fyller 38 år är Johansson fortfarande elitseriens bästa back, ja Sveriges bästa back på den här sidan om Atlanten. Utan honom faller LHC-försvaret (och power play-spelet) ihop.

Silly Season - 4

Sportchefen Johan Hemlin och klubbdirektören Mike Helber har lockat Pär Arlbrandt, Carl Söderberg och Johan Åkerman till klubben. Tre på förhand bra värvningar men det blir intressant att se hur de lyckas i en ny klubb. Enda tunga tappet är Patrik Zackrisson.

Förstafemman - 5

Magnus Johansson, Robin Persson - Jan Hlavac, Jaroslav Hlinka, Mikael Håkanson

Den här femman levererar alltid och kommer att göra så även i år - spetsen har aldrig varit Linköpings problem. Andrakedjan ser bättre ut än på länge med Andreas Jämtin, Carl Söderberg och Pär Arlbrandt.

Målvakt: Fredrik Norrena - 3

Fantastiskt bra när han är som bäst - men är det alltför sällan numera. Psykbryt och tabbar har blivit lite av en vardag och gör han inte en bra säsong till blir det svårt för LHC att lyckas.

Tränare: Hans Särkijärvi - 2

"Säcken" lyckades inte alls under sitt första år i Linköping och frågan är om han kan ta laget till nya nivåer den här säsongen. Jobbar bäst när han är nederlagstippad men i LHC förväntas det alltid att man går till SM-final.

Tabelltipset: Sjua.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Mourinho mästare igen – Roma tog hem ECL-finalen

Publicerades: 1 timme sedan

Barcelona vann "El Clásico" – till cupfinal

Publicerades: 1 timme sedan

Favoriterna vidare i Paris

Publicerades: 2 timmar sedan

Jättehopp av Montler – tangerade rekord

Publicerades: 3 timmar sedan

Robertson: "Världen vill att de ska vinna"

Publicerades: igår 20:15

Sävehof mesta mästare

Publicerades: igår 19:50