Dick Tärnström jagar Djurgårdens Patrick Cehlin under ett av fjolårets derbyn.
1 av 3
Dick Tärnström jagar Djurgårdens Patrick Cehlin under ett av fjolårets derbyn. - Foto: NIKLAS LARSSON / SCANPIX
AIK-spelarna hyllades som hjältar trots förlusten med 0-4 i matcher i semifinalserien mot Färjestad.
2 av 3
AIK-spelarna hyllades som hjältar trots förlusten med 0-4 i matcher i semifinalserien mot Färjestad. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Klarar du av en till monstersäsong, Viktor?
3 av 3
Klarar du av en till monstersäsong, Viktor? - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Så slutar elitserien: AIK

"Andra året är alltid svårast" gäller även för fjolårssäsongens succélag.


STOCKHOLM. De slog ut de regerande mästarna och tog sig ända till semifinal ifjol efter att målvakten Viktor Fasth stått på huvudet hela säsongen. Går det att hålla i formen när det alltid så svåra andra året tar sin början?

– Det är klart att det blir ett tufft år, det räknar vi med, säger lagkaptenen Dick Tärnström, som dock hoppas att säsongen kan sluta ännu bättre denna gång, till Nyheter24.

European Trophy - "träningsmatch"

När många av de andra lagen värmt upp inför elitserien med hårt motstånd i tävlingsmatcher i European Trophy har Gnaget spelat mot bland andra Visby/Roma och Södertälje. Men kaptenen avfärdar att skillnaden kommer att visa sig i serieinledningen.

– Det tror jag inte, träningsmatch som träningsmatch även om deras matcher har lite tävling i sig. Jag tror vi kommer minst lika väl förberedda, säger Tärnström.

"Viklund har sett bra ut"

AIK har förstärkt med bland andra Södertäljes målkung Linus Videll efter tappen av slovakerna Richard Pavlikovsky och Richard Zednik samt derbykungen Johan Andersson. Men Dick Tärnström lyfter fram en backkollega.

– Alla nya har gjort ett bra jobb men Tobias Viklund har sett riktigt bra ut. Sen har även junioren Joakim Nordström gjort ett bra intryck som center, säger 36-åringen.

Ofantlig press sätts på målvakten Fasth om det ska bli någon fortsatt succé för AIK. Utan honom hade de förlorat många fler matcher ifjol och kanske inte ens gått till slutspel. Det är inte ofta det händer att en målvakt gör två sådana säsonger i rad.

Betyg:

Bästa spelare: Viktor Fasth - 5

Han var fullkomligt makalös förra säsongen och låg ensam bakom Gnagets slutspelsplats och kvartsfinalseger. Förvisso fick Färjestad till slut hål på honom och har andra lag lärt sig läxan blir det här året svårare.

Silly Season - 4

Värvningen av Linus Videll är både genomtänkt och ett erkännande för AIK som elitserieklubb. Robert Rosén kan sprattla till också. Den stora segern är ju dock att de lyckades behålla Fasth trots NHL-rykten. Har egentligen inte heller tappat speciellt tongivande spelare.

Förstafemman - 3

Dick Tärnström, Tobias Viklund - Linus Videll, Christian Sandberg, Daniel Bång

På gränsen till en fyra om Videll gör succé. Att Tärnström blivit till åren börjar dock märkas. Plus ändå för Bång som ifjol även fick chansen i landslaget. AIK:s problem (och samtidigt en av deras fördelar) är att de inte riktigt har någon kedja som sticker ut - alla kan (och kan ibland inte) producera.

Målvakt: Viktor Fasth - 5

Fasth var helt klart seriens bästa målvakt ifjol och självklart finns det inget annat än att han rankas som det även inför säsongen. Framtiden får utvisa om han är det även när elitserien 2011/2012 ska summeras.

Tränare: Roger Melin - 4

Är den största anledningen till succén förutom Fasth. Lyckades med väldigt begränsat material få AIK att vinna de stora matcherna såsom ett par derbyn och kvartsfinalerna mot HV71.

Tabelltipset: Nia.

AIK
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

1 timme sedan
Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

2 timmar sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

3 timmar sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

idag 15:02
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.