Lars Jonsson är Gävlelagets viktigaste och bästa back sedan Mattias Ekholm lämnat för NHL.
1 av 3
Lars Jonsson är Gävlelagets viktigaste och bästa back sedan Mattias Ekholm lämnat för NHL. - Foto: Björn Tilly / Bildbyrån
Tommy Jonsson, tidigare assistent till Niklas Czarnecki, är ny huvudtränare i Brynäs.
2 av 3
Tommy Jonsson, tidigare assistent till Niklas Czarnecki, är ny huvudtränare i Brynäs. - Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Jakob Silfverberg tror inte att hans lag ska ha några problem att ta sig till slutspel.
3 av 3
Jakob Silfverberg tror inte att hans lag ska ha några problem att ta sig till slutspel. - Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Så slutar elitserien: Brynäs IF

Ny tränare och en återvändare i målet. Ändå är det ungdomarna som måste lyfta Gävles stolthet.


GÄVLE. Ifjol tog de sig till kvartsfinal men åkte ut mot blivande mästarna Färjestad. Nu har flera av ungtupparna växt till sig men frågan är om återvändarna Johan Holmqvist och Daniel Widing kan leverera.

Tränaren Niklas Czarnecki lämnade för FBK men har ersatts av sina två gamla assistenter. Tommy Jonsson har huvudansvaret och vid sidan av honom återfinns spelarlegendaren Janne Larsson.

– Tommy och Janne har alltid haft ett stort inflytande över Niklas coachning så det är egentligen inte några förändringar alls, säger Jakob Silfverberg, en av lagets yngre stjärnor, till Nyheter24.

"Det spelar ingen roll om man är ung eller gammal"

Om det ska bli ett lyckat år för Gävlelaget är det just ungdomarna som måste leverera. Tar spelare som Silfverberg, Calle Järnkrok och Johan Larsson ytterligare kliv i karriären kan Brynäs gå riktigt bra under vintern.

– Vi känner ingen press eller så. Vi är 22 spelare som ska göra det här tillsammans, det spelar ingen roll om man är ung eller gammal. Jag tror lugnt att vi tar oss till slutspel, säger Silfverberg.

Hemvändarna måste kliva fram

Under försäsongen har Brynäs blandat och gett. Senast tog man dock en skalp hemma mot Modo och på söndagen väntar genrep mot allsvenska Södertälje.

– Vi är på väg åt rätt håll, säger den 20-årige anfallaren.

Ska det räcka till slutspel för Brynäs krävs att hemvändarna lyckas och att bäste backen Lars Jonsson för en gångs skull är skadefri. Annars kan det bli en lång vinter i Gävle.

Betyg:

Bästa spelare: Jakob Silfverberg - 4

Kommer att ha en stor del i svensk hockeys framtid om han lyckas i Nordamerika nästa år. Redan nu är dock Silfverberg en av de bättre anfallsspelarna i elitserien. I ett i övrigt svagt Brynäs får han ett stort offensivt ansvar.

Silly Season - 2

Tränarbyten känns alltid och Niklas Czarnecki (nu i Färjestad) har varit den som hållit ihop klubben, trots begränsade resurser. Förlusten av Mattias Ekholm väger tungt och även den gode poängmakaren Eero Soumervouri kommer att saknas. Men mest av allt hade det behövts ytterligare förstärkning, framför allt på backsidan.

Förstafemman - 2

Jörgen Sundqvist, Lars Jonsson - Andreas Dackell, Jonas Nordqvist, Daniel Widing

"Junisarna" Silfverberg och Järnkroks kedja lär vara bättre, men det här är förstafemman Brynäs startar med. Widing har målskyttet i sig, men kan han hitta tillbaka efter en tuff säsong i Djurgården? Lars Jonsson är kanske lagets viktigaste spelare.

Målvakt: Johan Holmqvist - 2

Förlåt, "Honken", men om inget mirakel sker blir det lika jobbigt i Brynäs som det har varit i Frölunda de senaste säsongerna. Den förre stjärnmålvakten har tappat sin glans. Förvisso, är det någonstans han ska hitta tillbaka till formen så är det just i Brynäs.

Tränare: Tommy Jonsson - 2

Är totalt oprövad på den här nivån men Jonssons största fördel i båset är att han var assistent till Czarnecki. Det kan bli det som avgör för Brynäs i streckstriden, att det trots tränartappet ändå finns kontinuitet kvar.

Tabelltipset: Tia.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

2 timmar sedan

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.