Torsdag 26 Maj
Stockholm

Så slutar elitserien: Luleå HF

Luleåjubel efter mål i European Trophy mot Djurgården. Blir det lika roligt i elitserien?
1 av 3
Luleåjubel efter mål i European Trophy mot Djurgården. Blir det lika roligt i elitserien?. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Hemvändarna från vänster: Johan Fransson, Niclas Wallin och Johan Harju.
2 av 3
Hemvändarna från vänster: Johan Fransson, Niclas Wallin och Johan Harju. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Niclas Wallin "markerar" Djurgårdens Mario Kempe.
3 av 3
Niclas Wallin "markerar" Djurgårdens Mario Kempe. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Lagbygget Luleå var en positiv överraskning ifjol men nu ökar pressen på norrbottningarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LULEÅ. De slog ut Djurgården och tog sig till en rafflande semifinalserie mot Norrlandskonkurrenten Skellefteå. Där tog det slut för Luleå och nu är siktet inställt på att nå ännu längre.

För att skapa de bästa av förutsättningar har klubben bland annat plockat hem Johan Harju från KHL och backveteranen Niclas Wallin, 36, från NHL - efter elva år i Nordamerika. Vad kan han bidra med?

– Jag är en stabil back som kör mitt race, och så har jag ju både vunnit Stanley Cup och SM-guld och spelat mycket slutspelshockey, säger Wallin till Nyheter24 och fortsätter:

- Jag har fortfarande mycket att bidra med.

Gäller att lyssna på de äldre

Ett Luleå som i övrigt består av många unga spelare kan dra nytta av Wallins rutin. Det går att jämföra med den funktion som finske Janne Niinimaa (som dock inte är helt förlorad än) fyllde under fjolårssäsongen.

– Ja, man har ju själv varit ung och jag lyssnade alltid på de äldre i laget, säger Wallin.

Rönnqvists lagbygge mot nya triumfer?

Luleå gjorde sig kända som laget där alla drog åt helt samma håll och jämfördes med ett maskineri, ledda av elitseriedebutanten och Luleåprofilen Jonas Rönnqvist. Niclas Wallin jämför klubben med sina två NHL-lag.

– Det är lite Carolina-stuket. I San José var det fler storstjärnor men jag har alltid lyckats bättre med lag som inte direkt är favoriter, säger han och fortsätter på tal om Rönnqvists bygge.

– Det roliga är att alla spelare köper idén. Det var nästan otroligt hur alla gjorde det ifjol.

Björngänget har ersatt sina försvunna stjärnor med återvändande sådana. Frågan är  bara om Jonas Rönnqvist och de andra kan få ihop lagbygget än en gång.

Betyg:

Bäste spelare: Johan Harju - 4

Landslagsman och kommer som vanligt att prestera i Luleåtröjan efter att han återvänt från sitt NHL- och KHL-äventyr. En perfekt värvning för att ersätta Arlbrandts poängproduktion, trots att de inte är samma spelartyp.

Silly Season - 3

Betyget höjs om Janne Niinimaa lyckas bli kvitt sina ryggproblem och kan förlänga med klubben. Anders Nilsson är den tyngsta förlusten och det är ännu tveksamt om nye Johan Gustafsson eller gamle David Rautio kan ersätta honom. Arlbrandt kommer att ersättas på ett bra sätt av Harju. Wallin och Johan Fransson bidrar med mycket i försvaret.

Förstafemman - 3

Lukas Kilström, Johan Fransson - Simon Hjalmarsson, Chris Abbott, Damien Fleury

Om Cameron Abbott kan bli kvitt sina problem i sviterna av en gammal hjärnskakning kan förstakedjan bli livsfarlig. Nu är den "bara" intressant. "Intressanta" är även backparet med Fransson och Södertäljevärvningen Kilström.

Målvakt: David Rautio / Johan Gustafsson - 3

Det är ännu oklart vem av dem som tar förstaspaden efter att Anders Nilsson flyttat till New York Islanders organisation. Gustafsson imponerade i allsvenskan men kan han ta nästa kliv? Rautio blandade och gav under fjolåret.

Tränare: Jonas Rönnqvist - 5

Slog igenom med dunder och brak ifjol och var seriens kanske bäste tränare. Om han kan fortsätta på den inslagna vägen blir det succé igen, men han har två svåra problem att handskas med - skador och målvaktssidan.

Tabelltipset: Sexa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Mourinho mästare igen – Roma tog hem ECL-finalen

Publicerades: 1 timme sedan

Barcelona vann "El Clásico" – till cupfinal

Publicerades: 1 timme sedan

Favoriterna vidare i Paris

Publicerades: 2 timmar sedan

Jättehopp av Montler – tangerade rekord

Publicerades: 3 timmar sedan

Robertson: "Världen vill att de ska vinna"

Publicerades: igår 20:15

Sävehof mesta mästare

Publicerades: igår 19:50