Luleåjubel efter mål i European Trophy mot Djurgården. Blir det lika roligt i elitserien?
1 av 3
Luleåjubel efter mål i European Trophy mot Djurgården. Blir det lika roligt i elitserien? - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Hemvändarna från vänster: Johan Fransson, Niclas Wallin och Johan Harju.
2 av 3
Hemvändarna från vänster: Johan Fransson, Niclas Wallin och Johan Harju. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Niclas Wallin "markerar" Djurgårdens Mario Kempe.
3 av 3
Niclas Wallin "markerar" Djurgårdens Mario Kempe. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Så slutar elitserien: Luleå HF

Lagbygget Luleå var en positiv överraskning ifjol men nu ökar pressen på norrbottningarna.


LULEÅ. De slog ut Djurgården och tog sig till en rafflande semifinalserie mot Norrlandskonkurrenten Skellefteå. Där tog det slut för Luleå och nu är siktet inställt på att nå ännu längre.

För att skapa de bästa av förutsättningar har klubben bland annat plockat hem Johan Harju från KHL och backveteranen Niclas Wallin, 36, från NHL - efter elva år i Nordamerika. Vad kan han bidra med?

– Jag är en stabil back som kör mitt race, och så har jag ju både vunnit Stanley Cup och SM-guld och spelat mycket slutspelshockey, säger Wallin till Nyheter24 och fortsätter:

- Jag har fortfarande mycket att bidra med.

Gäller att lyssna på de äldre

Ett Luleå som i övrigt består av många unga spelare kan dra nytta av Wallins rutin. Det går att jämföra med den funktion som finske Janne Niinimaa (som dock inte är helt förlorad än) fyllde under fjolårssäsongen.

– Ja, man har ju själv varit ung och jag lyssnade alltid på de äldre i laget, säger Wallin.

Rönnqvists lagbygge mot nya triumfer?

Luleå gjorde sig kända som laget där alla drog åt helt samma håll och jämfördes med ett maskineri, ledda av elitseriedebutanten och Luleåprofilen Jonas Rönnqvist. Niclas Wallin jämför klubben med sina två NHL-lag.

– Det är lite Carolina-stuket. I San José var det fler storstjärnor men jag har alltid lyckats bättre med lag som inte direkt är favoriter, säger han och fortsätter på tal om Rönnqvists bygge.

– Det roliga är att alla spelare köper idén. Det var nästan otroligt hur alla gjorde det ifjol.

Björngänget har ersatt sina försvunna stjärnor med återvändande sådana. Frågan är  bara om Jonas Rönnqvist och de andra kan få ihop lagbygget än en gång.

Betyg:

Bäste spelare: Johan Harju - 4

Landslagsman och kommer som vanligt att prestera i Luleåtröjan efter att han återvänt från sitt NHL- och KHL-äventyr. En perfekt värvning för att ersätta Arlbrandts poängproduktion, trots att de inte är samma spelartyp.

Silly Season - 3

Betyget höjs om Janne Niinimaa lyckas bli kvitt sina ryggproblem och kan förlänga med klubben. Anders Nilsson är den tyngsta förlusten och det är ännu tveksamt om nye Johan Gustafsson eller gamle David Rautio kan ersätta honom. Arlbrandt kommer att ersättas på ett bra sätt av Harju. Wallin och Johan Fransson bidrar med mycket i försvaret.

Förstafemman - 3

Lukas Kilström, Johan Fransson - Simon Hjalmarsson, Chris Abbott, Damien Fleury

Om Cameron Abbott kan bli kvitt sina problem i sviterna av en gammal hjärnskakning kan förstakedjan bli livsfarlig. Nu är den "bara" intressant. "Intressanta" är även backparet med Fransson och Södertäljevärvningen Kilström.

Målvakt: David Rautio / Johan Gustafsson - 3

Det är ännu oklart vem av dem som tar förstaspaden efter att Anders Nilsson flyttat till New York Islanders organisation. Gustafsson imponerade i allsvenskan men kan han ta nästa kliv? Rautio blandade och gav under fjolåret.

Tränare: Jonas Rönnqvist - 5

Slog igenom med dunder och brak ifjol och var seriens kanske bäste tränare. Om han kan fortsätta på den inslagna vägen blir det succé igen, men han har två svåra problem att handskas med - skador och målvaktssidan.

Tabelltipset: Sexa.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.