Pittsburgh Stanley cup-mästare

Pittsburgh Penguins vann den avgörande finalmatchen och tog hem Stanley cup.


Pittsburgh vann den sjunde och avgörande finalmatchen mot Detroit med 2-1 i Stanley cup-ishockeyn i natt.

– När man spelar den sjunde och avgörande finalmatchen på hemmaplan blir det väldigt svårt att förlora. Därför känns det förkrossande när man kommer så nära, säger en besviken Nicklas Lidström efter finalförlusten till klubbens hemsida.

Matchen startade i ett rasande tempo och chanserna duggade tätt för båda lagen. Henrik Zetteberg bjöds snabbt på första periodens bästa läge men skottet stoppades av en uppoffrande försvarsspelare.

Detroit tryckte på ordentligt men Pittsburgh, som tidigare haft svårt på bortais, bjöd knappt på några ytor över huvudtaget och arbetade sig sakta in i matchen. Säkert spel av de båda målvakterna, Chris Osgood i Detroit och Marc-Andre Fleury i Pittsburgh, gjorde att perioden slutade mållös.

Andra perioden var bara 1.13 gammal när Maxime Talbot gav bortalaget ledningen. Slutspelets poängkung Jevgenij Malkin assisterade snyggt och Detroitspelarna såg konfunderade ut.

Dryga fem minuter senare åkte Pittsburghs storstjärna Sidney Crosby på en ordentlig smäll och fick lämna för omklädningsrummet. Matchen fortsatte att vara mycket jämn, men som tidigare hade bortalaget marginalerna på sin sida. I en kontring två mot en hittade Chris Kunitz fram till Talbot som inte gjorde något misstag och hans andra mål för matchen skulle visa sig vara avgörande.

I tredje perioden tryckte Detroit på för allt de hade och fick till en reducering genom Jonathan Ericsson, hans fjärde mål i slutspelet, assisterad av Nicklas Lidström. Man kom så nära en kvittering som ett skott i ribban men Pittsburgh höll emot och kunde ta sin första Stanley cup-titel sedan 1992.

Pittsburgh blev därmed det tredje laget i historien att vinna en avgörande finalmatch på bortais.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

2 timmar sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

2 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

2 timmar sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

3 timmar sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

3 timmar sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.