- Foto: Scanpix

Svensk doldis får NHL-kontrakt

Han är Timråbacken som valde att satsa på collegehockey. Nu får han betalt för det valet. Erik Gustafsson har skrivit på för Philadelphia Flyers. - Han ska spela för deras AHL-lag redan på fredag, berättar hans mamma Marita Gustafsson för hockeysverige.se.


2007 lämnade Erik Gustafsson Timrås juniorverksamhet för att spela collegehockey för Northern Michigan University. Där har han vuxit ut till en ledargestalt och en av NCAA:s främsta offensiva backar.

Den gångna säsongen svarade han som lagkapten för 32 poäng (3+29) på 39 matcher och utsågs för andra året i följd till underdivisionen CCHA:s (Central Collegiate Hockey Association) bästa offensiva back.

Nu kommer belöningen. Erik Gustafsson avbryter sina collegestudier för att bli proffs. 21-åringen från Kvissleby har skrivit på för Philadelphia Flyers och kommer att spela för lagets farmarlag Adirondack Phantoms resten av säsongen.

- Det har varit snabba ryck. Han skrev på härom dagen och är redan på väg för att spela med deras AHL-lag. Han ska spela med dem på fredag, säger Marita Gustafsson, Eriks mamma, till hockeysverige.se.

- Det är ett treårskontrakt. Man tror knappt att det är sant att den där lilla skiten har lyckats gå så långt, skrattar hon.

"Redo att ta nästa steg"

Gustafsson deltog redan i somras på Tampa Bay Lightnings träningsläger för rookies, men klubben kontrakterade honom aldrig. Efter ytterligare en framgångsrik säsong har han visat sig vara redo att ta nästa steg i karriären.

- Han har förberett sig väldigt bra för det här. Hans coach sa just det att han är en av de få i laget som kan ta nästa steg och han har väl själv känt att han är redo att gå vidare medan andra runt omkring honom stagnerar.

Enligt Marita Gustafsson är sonen extra nöjd över att hockeysäsongen inte är slut. Northern Michigan missade chansen att ta sig vidare till det prestigefyllda collegeslutspelet Frozen Four efter att ha förlorat den sista slutspelsmatchen mot St. Cloud State i den andra förlängningsperioden natten mot lördag.

- Han tycker att det är himla skönt att det inte är över. Hans dröm har hela tiden varit att få stå där i Detroit på Frozen Four, men nu blev han glad när säsongen inte tog slut i och med den där tuffa förlusten.

Erik Gustafsson förväntas finnas på isen när Adirondack Phantoms möter Syracuse Crunch på hemmais, natten mot lördag.

Hockeysverige.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!