Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenskarna dominerar inför draften

Sport | 12/01/2009 19:03

Inför NHL-draften är de åtta högst rankade spelarna från Europa svenskar.

Sverige har onekligen några riktigt framgångsrika ålderskullar inom juniorhockeyn för tillfället. Småkronorna tog sig till den andra raka VM-finalen och inför NHL-draften som går av stapeln 26 juni i Montreal är svenskarna skyhögt rankade. Organet Central Scouting anser nämligen att de åtta högst rankade juniorspelarna från Europa samtliga är svenskar.

Modos Victor Hedman ligger i topp. Timrås Magnus Pääjärvi-Svensson ligger tvåa och Djurgårdens Jakob Josefsson på en tredjeplats. Därefter följer i tur och ordning David Rundblad och Tim Erixon från Skellefteå, Marcus Johansson, Färjestad, Carl Klingberg, Frölunda och Oliver Ekman-Larsson från Leksand. Inte förrän på nionde plats hittar vi en ickesvensk – ryssen Nikita Dvurechensky.

Vem som väljs först av alla i hela draften 2009 står enligt experter mellan Victor Hedman och kanadensaren John Tavares. Den sistnämnde förde sitt lag till JVM-guld i början av året, och många menar att hans lyckosamma mästerskap gör att han därför kommer väljas före Hedman, som dessförinnan var rankad något högre.

– Båda spelade beundransvärt, säger E-J McGuire, direktör på Central scouting, till NHL:s hemsida.

Även målvakternas rankinglista toppas av en svensk. Frölundas Robin Lehner ligger i topp före Finlands Mikko Koskinen.

Victor Hedman, vår nästa storstjärna?

John Tavares, blir han draftetta?

Skrivet av: