Svensk ilska efter finalförlusten

- 06/01/2009, 07:34 -

Svenskarna var upprörda sedan gulddrömmen krossats i JVM-ishockeyn.

Gång på gång attackerades målvakten Jacob Markström.

Det är skamligt att se. Målvakten är helig så honom ska man ge fan i, sade svenske stjärnan Mikael Backlund efter 1-5 och ytterligare en finalförlust mot Kanada.

Svenskarna var upprörda sedan gulddrömmen krossats för andra året i rad i JVM-ishockeyn.

Västeråsstjärnan Mikael Backlund var kritisk både mot kanadensarna och domarna.

Anledningen var de återkommande kanadensiska angreppen på svenske stjärnmålvakten Jacob Markström.

– Domarna borde ha stävjat det. Hade de fått utvisning varje gång hade det varit lugnt, sade Backlund.

Till slut fick också Markström nog. När han i mitten av andra perioden blev pååkt av Stefan Della Rovere när han var på väg till båset för en avvaktande utvisning gav Brynässtjärnan igen. Med utvisning som följd:

– Jag tänkte knuffa till honom, men domaren tog bort honom. Men han ramlade ändå och fick utvisning. Det är så Kanada är, sade Markström.

Bentacklad

– De försökte störa mig, men det hade ingen effekt på min insats, sade Markström som också blev bentacklad av Angelo Esposito i början av den andra perioden - utan att domarna Vjatjeslav Bulanov, Ryssland, och Danny Kurmann, Schweiz, ingrep.

Då reagerade backen Victor Hedman som tog ett nacksving på kanadensaren. Efter det blev Hedman och Markström utbuade av 20 380 åskådare varje gång de var i närheten av pucken.

– Det bryr jag mig inte om. Jag var inte här för att få vänner, utan för att vinna guld, sade Markström.

En dryg halvminut efter pååkningen gjorde Esposito 2-0. Kanadensarna hade dessutom fått en drömstart på matchen när backen PK Subban sköt 1-0 i numerärt överläge efter bara 38 sekunder. Då satt Mikael Backlund utvisad sedan han varit för hårdhänt mot kanadensiske stjärnan John Tavares som störtade mot Markström när han blockerat pucken.

– Jag ville visa respekt, men jag var för laddad. Jag tog i för mycket, sade Backlund som blev bäste svenske målskytt i turneringen med fem mål.

Aldrig nära

Den här kvällen blev det dock inget mål för Backlund. Frölundas Joakim Andersson gjorde 3-1 efter 8.30 av den sista perioden och gav svenskarna nytt hopp.

Men Småkronorna var aldrig riktigt nära denna kväll. Kanada var bättre och utnyttjade sitt vassa power play. Två av målen kom med en man mer. Svenskarna hade sju numerära överlägen utan att lyckas göra mål.

De två sista kanadensiska målen kom i tom kasse i slutet av matchen. Mikael Backlund var tårögd efter andra raka finalförlusten. Nu faller han för åldersstrecket och får ingen ny guldchans.

– Det är det som gör att det är så tråkigt. Förra året var inte lika jobbigt för man visste att det fanns en chans till. Nu känns det för jävligt, sade han.

Skrivet av: