Detroit torskade i natt - trots fyra svenskpoäng

Calgary bröt svenskklubbens segersvit på fyra matcher.

Calgary Flames var just som namnet antyder stekheta genast vid nedsläpp. Redan efter 25 minuter hade man en 3-0-ledning och Detroit som inför matchen hade fyra raka segrar förstod inte riktigt vad som var på väg att ske. Calgary som leder den nordvästra divisionen visade tydligt att man siktar på en Stanley Cup-seger och vann till slut nattens drabbning mot regerande mästarna Detroit med 5-3.

Detroit kan i alla fall glädja sig åt att lagets svenskar fortsätter att leverera. I natt var det Johan Franzén och Niklas Kronwalls tur att bära den svenska fanan. Vid Detroits 1-3-reducering i slutet på andra perioden var det en dubbelassist från de båda svenskarna som bäddade för Pavel Datsyuks 30:e mål för säsongen. Sedan fick även Franzén göra mål. Hans 31:a mål för säsongen betydde 2-4. Även där stod Kronwall för en assist.

Sedan reducerade även Jiri Hudler för Detroit med sju minuter kvar av matchen. Men det var för lite, för sent. Calgary fick sista ordet när Craig Conroy satte 5-3 i slutminuterna.

Nicklas Lidström lämnade isen poänglös och saknar därmed fortfarande tolv poäng till 1000-poäng i karriären, något som bara sju backar och en svensk tidigare lyckats med.

Trots förlusten är Red Wings klara för Stanley Cup. Med nio matcher kvar av grundserien ligger man tvåa i hela NHL, en poäng bakom hajarna från San Jose.