Optimism i Leksand

Nyheter24 fick tag på Leksands back David Bornhammar inför kvalserien.


Klassiska Leksand har vunnit allsvenskan och går in i ett ovisst kval. Och David Bornhammar vet vad som krävs av Leksand för att lyckas även i kvalserien.

– Den avgörs av ett tight defensivt spel, power play, box play och en väldigt bra målvakt, säger backen till Nyheter24.se.

Varför vinner ni allsvenskan?

– Vi vinner för att vi har bäst lag och tränat bäst ända sedan försäsongen.

Många har varit bra i Leksand, men om någon ska lyftas fram från grundserien så är det den franske poängkungen Pierre-Edouard Bellemare, anser Bornhammar.

Från elitserien kommer tabelljumbon Södertälje SK. När vi pratade med Bornhammar var det inte klart att Rögle skulle ner i kvalserien, men SSK är ingenting som skrämmer 27-åringen.

– Tror dom kommer att få det tufft. Vet själv hur det var med AIK i kvalserien. När man kommer efter en hel säsong med förluster och sparkade tränare och ska möta lag som har allt att vinna så gör det inte saken lättare.

Botten av elitserien mot toppen av allsvenskan. Hur stor är skillnaden? Inte så värst stor menar Bornhammar.

– Jag tror inte det är speciellt stor skillnad. Det visade vi även på försäsongen då vi spelade jämnt och till och med slog elitserielag.

Från allsvenskan har man med sig två klubbar, nämligen AIK och Västerås, utöver en tredje klubb som tar en plats via play off.

– Två bra lag men som kanske inte har samma bredd idag som vi har, funderar Bornhammar.

Är det speciellt att möta AIK?

– Ja självklart. Det är alltid något extra att möta sin gamla förening.

Förutom söndersparkade stolar i Ejedals Arena har det både snackats och skrivits en hel del om AIK-fansens hån mot Janne Huokko efter att dennes ”amatörfilm” hamnat i orätta händer. Men det är ingenting som har stört Bornhammar.

– Det är mer än morot skulle jag säga. Alla i laget vill stå upp för Janne och han själv är så pass stark att det inte rör honom utan att det blir som extra bränsle bara.

David Bornhammar bjöd på sex mål och 13 assists under grundserien. Han är nöjd med sin egen insats även om han gärna sett lite mer poäng, samtidigt som han menar att det är tufft om man som back inte spelat så mycket i power play.

Vad behöver ni förstärka om ni går upp?

– Svårt att säga. Bredden och defensiven kanske. Samtidigt som att går vi upp så bevisar vi att vi är tillräckligt bra att vara i elitserien.

Hur viktigt är det för stan att ni når högsta serien?

– Oerhört viktigt tror jag. Leksand lever och andas ishockey, det är vad staden kretsar kring så givetvis är det oerhört viktigt.

Ett lag som kan ta den sista platsen i kvalserien via play off från allsvenskan är Mora. En närliggande by som skulle bjuda på härliga derbyn. Men det är inget lag som Bornhammar skulle vilja ha med sig upp i elitserien.

– Absolut inte, avslutar han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en missade chans: "Känns tomt"

Rödin: "En jäkla revansch"

Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

1 timme sedan
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

1 timme sedan
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

3 timmar sedan
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.