20 av 22
21 av 22
22 av 22

Onödiga utvisningar fällde Tre Kronor

På förhand så var detta en match där det ryska stjärnlaget var storfavoriter till att vinna matchen - vilket man också gjorde. Men det blev nog mycket jämnare än vad de flesta hade väntat sig. Ryssarna vann till slut med 4-3 med hjälp av ett oerhört effektivt power play.

Sverige föll med flaggan i topp mot ett stjärnfyllt, ryskt lag i öppningsomgången av Channel One Cup.

Ryssarna fick en drömstart i matchen då man tog ledningen redan efter 39 sekunder.

Pucken slängdes in på mål - mest på chans - och där framför kassen fanns Aleksej Teresjtjenko som styrde in 1-0 mellan benen på en chanslös Henrik Karlsson.

Sverige spelade sig in i perioden, men inga fler mål föll.

I mittakten så lyckades man åstadkomma en kvittering efter bara ett par minuters spel genom Mattias Weinhandl som snyggt krutade in pucken bakom en, för stunden, inte allt för reaktionssnabb Jerjomenko i ryska kassen.

Men glädjen blev väldigt kortvarig för de blågulas del.

För efter kvitteringsmålet så tog ryssarna återigen över tillställningen då Sverige drog på sig oerhört onödiga utvisningar. Man bjöd hemmanationen på chans efter chans att ta ledningen i matchen - vilket de utnyttjade på absolut bästa sätt.

Bara tre minuter efter kvitteringsmålet så hade Ryssland gått från 1-1 till en 3-1-ledning och detta genom två blixtsnabba mål i power play av Aleksej Morozov och Oleg Saprykin.

Vid det här läget i matchen så var det nog inte många som trodde på att Sverige återigen skulle lyckas komma in i matchen och skaka hemmafavoriterna, men så blev det.

När vi hade spelat drygt halva matchen så dunkade Magnus Johansson in 3-2 - och detta med en man mer på isen. Jerjomenko var återigen chanslös i målet då Johansson testade skottlyckan ifrån blålinjen och pucken satt precis där den skulle - rakt upp i vänstra krysset.

Under Karjala Tournament för drygt en månad sedan så var Weinhandl en av de mest framstående spelarna, men särskilt många poäng blev det inte. Många påstod att det fattades en viktig del i hans spel - hans lekkamrat, Tony Mårtensson.

I kväll var han återigen med på isen och det var dessa två som tillsammans fixade kvitteringen till 3-3 efter bara tre minuters spel av sista perioden. Radarparet kom i en kontring där Weinhandl snyggt släppte pucken till elitseriens poängligaledare som tryckte upp pucken i nättaket med ett distinkt handledsskott och kvitteringen var ett faktum.

Efter det tredje blågula målet för kvällen så böljade spelet fram och tillbaka. Lagen bytte målchanser med varandra och ett avgörande kunde ramla in var som helst - när som helst.

Men det var, trots en stark laginsats, inte Sveriges match.
 - Vi drar på oss alldeles för mycket utvisningar och där är de väldigt effektiva, samtidigt som det är väldigt små marginaler. Trots förlusten så är jag ändå nöjd med grabbarnas insats, säger Bengt-Åka Gustavsson till SVT efter matchen.

Ja, ryssarna var alldeles för effektiva.

Sverige drog på sig ytterligare en onödig utvisning i slutet av matchen och då kunde Sergej Zinovjev stöta in segerpucken när han fick stå, helt ostörd framför Karlsson, och ta hand om en målvaktsretur.

Sverige förlorar mot Ryssland med 4-3, men det är inget man ska skämmas över dår man, precis som Gustavsson säger, stod för en bra laginsats.