Mårtensson imponerad av Ekman-Larsson.
Mårtensson imponerad av Ekman-Larsson. - Foto: BILDBYRÅN

Mårtensson: ”Helt sjukt att han spelat i allsvenskan”

Från allsvenskan direkt till VM-premiär. Där blev Oliver Ekman-Larsson, 18, utsedd till Sveriges bästa spelare. Nu hyllas han av elitseriens poängligatvåa, Linköpings Tony Mårtensson. – Det är helt sjukt att han har spelat i allsvenskan. Som han spelar här så hade han lika gärna kunnat spela i NHL gångna säsongen, säger Mårtensson till Hockeysverige.se.


MANNHEIM. Mattias Weinhandl tre mål mot Norge gjorde honom till en given ”man of the match”. Trodde alla. Istället var det truppens yngsta spelare, nyblivne NHL-proffset Oliver Ekman-Larsson, som fick utmärkelsen i sin VM-debut.

”Det finns mer att ta av”

– Gör man tre mål ska man ha det priset. Men jag klagar inte, säger Ekman-Larsson till Hockeysverige.se.

Ne, det är väl dumt. Det gick ju rätt skapligt där ute...

– Ja, det gjorde det. Men jag tycker att det finns mycket mer att ta fram. Jag ska försöka spela mitt spel ännu mer. Jag blir lite för passiv i defensiven och måste gå ut hårdare.

Förbundskaptenen Bengt Åke-Gustafsson håller med.

– Det är väldigt bra offensivt spel med mycket kreativitet. Defensivt blir det för passivt emellanåt. Det måste det jobbas på.

– Men jag gillar inställningen hos de unga spelarna. De vet ju inte riktigt vad det här innebär och går bara ut och gillar läget. De går bara ut och kör och tänker inte så mycket. Det är väldigt inspirerande för oss som jobbar med laget.

”Det har fått fort att anpassa sig”

Så sent som för några veckor sedan så hade Ekman-Larsson som högst spelat kvalseriehockey och J-VM. Sedan fick han göra sin landslagsdebut i LG hockey games och det gjorde han så bra att vips så var han med i VM-truppen.

– Det har gått fortare att anpassa sig till tempot och spelet än jag trodde. Jag är väl ganska bra på att anpassa mig och jag tycker att det har gått bra det här även om det är klart att det är skillnad.

Linköpings poängkung Tony Mårtensson bara skrattar och skakar på huvudet när Ekman-Larssons VM-debut kommer på tal.

– Det är helt sjukt att han har spelat i allsvenskan den här säsongen. Som han spelar här så hade han liga gärna kunna spelat i NHL, säger han och avslutar med att sätta ytterligare lite press på 18-åringen.

– Han är tveklöst en kommande världsback. Inget snack om saken.

Hockeysverige.se

/
/
/
VM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

2 timmar sedan

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.