Nyheter24-bloggaren Niklas Wikegård ger sin syn på Tre Kronors nye förbundskapten.
1 av 2
Nyheter24-bloggaren Niklas Wikegård ger sin syn på Tre Kronors nye förbundskapten.
Mårts har allt att vinna.
2 av 2
Mårts har allt att vinna.

Wikegård: ”Mårts har ett spännande läge framför sig”

Nyheter24-bloggaren Niklas Wikegård ger sin syn på Tre Kronors nye förbundskapten.


Under torsdagen spelade Tre Kronor sin första match under Pär Mårts styre sedan denne tagit över efter Bengt-Åke Gustafsson. Den nye förbundskaptenen såg ut att inleda med en förlust, men svenskarna lyckades vända 3-1-underläget till seger mot världsmästarna Tjeckien.

Svensk press var snabbt ute och hyllade Mårts på samma sätt som de höjde fotbollslandslagets förbundskapten Erik Hamrén till skyarna när det stod klart att han skulle ersätta Lars Lagerbäck.

Nyheter24:s Niklas Wikegård vet hur Mårts ska undvika att hamna i samma fälla som "Bengan". Torsdagens seger var en klar indikation på att Mårts Tre Kronor är på väg mot rätt håll.

- Första perioden var väldigt bra sett ur svensk synvinkel och det var faktiskt Tre Kronor som höll i taktpinnen. Andra perioden är inte så mycket att säga om. I tredje är det faktiskt lite turligt att Tjeckien inte avgör matchen med ett 4-1-mål, då de ligger på som mest. Sedan är det förbannat starkt gjort av Tre Kronor att vända och till slut vinna bortamatchen mot Tjeckien, säger Niklas Wikegård.

"Han vågar verkligen visa vad han går för"

Den förre HV-tränaren, som under två år jobbade som ledarutvecklare på ICA, var nära att ta JVM-guld med Småkronorna men fick se sig besegrad i finalen både 2008 och 2009. Under sin tid i juniorlandslaget var det spelarnas attityd som kännetecknade laget – något som han har fört med sig till det "stora" landslaget.

Vad är din inställning till Pär Mårts?

- Kanonbra! Han vågar verkligen visa vad han går för. Han är tydlig och förmedlar klara, tydliga budskap till spelarna. Jag är verkligen positivt inställd till Pär Mårts som förbundskapten och jag hoppas att han går i bräschen för att leda ett framgångsrikt Tre Kronor.

Eftersom att 57-åringen tidigare har tränat juniorkronorna vet han vilka talanger som kan vara redo att få chansen i nästa turnering. Mårts har ett tufft uppdrag framför sig att få landslaget att börja spela mer offensiv hockey, något som de inte har gjort de senaste åren.

Vill du att han ska ändra på något?

  - Nej, han har ju ett grymt spännande läge framför sig. Det finns massor med talang som ingår i hans arbetsuppgifter att ta tillvara på för att spela en drivande, offensiv och fartfylld ishockey likt den som till exempel Luleå, Djurgården, HV71 och i viss mån även Skellefteå visar upp. Det gäller att han vågar visa vägar för de orutinerade spelare, födda i slutet på 80-talet och i början på 90-talet, det gäller att ge lovande spelare chanser för att se vad de kan gå för.

Den tidigare förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson fick mycket kritik för att han inte coachade laget rätt. Nu hoppas många att de kommer att bli ändring på den biten.

Tycker du att Mårts är en bra matchcoach?

- Tycker du att vi har några direkta matchcoacher i Sverige? Nej, jag vet inte riktigt om vi har de coacherna i Sverige som gör saker aktivt för att förändra matchbilder på ett radikalt sätt. Det gäller liksom att inse att spelarna har olika roller helt enkelt, såsom att gå in och forechecka djupt till exempel. Men att bänka toppspelare och försöka väcka laget genom obekväma beslut tillhör inte vanligheterna. Så har det varit även med de tidigare förbundskaptenerna så det är inget nytt under solen.

"Ryssland blir en riktig utmaning"

På lördagen är det dags för den andra matchen i Karjala Cup. Ryssland står motståndet den här gången. De vann sin första match mot Finland efter att ha avgjort i den tredje perioden. Sverige, med sex debutanter i laget, kommer att få slita hårt för att ta en ny trepoängare mot giganterna från öst.

Närmast möter Tre Kronor Ryssland, hur ser du på den fighten?

- Att möta ryssarna är som att gå ett steg till. Nu har jag lite dålig koll på Ryssland men de är alltid oerhört individuellt skickliga och det kommer bli en stor utmaning för Tre Kronor att ta sig an dem. Det gäller helt enkelt att vinna närkamperna och att orka göra det matchen igenom. För att klara det måste man hålla korta byten på 25-30 sekunder i skift, det får inte rinna iväg uppåt 45-50 sekunder, för då tryter orken snabbt och misstagen kommer som ett brev på posten.

Euro Hockey Tour är uppdelade i fyra turneringar. Det ger oprövade pelare i Elitserien chansen att få mäta sig med bättre motståndare än vad de vanligtvis möter i vardagen.

Hur viktiga är de här landskamperna överlag inom Euro Hockey Tour-konceptet?

- Det är otroligt viktigt ur det perspektivet att vidareutveckla spelare. Jag menar, spelar du i allsvenskan och sen ska ta klivet upp till Elitserien måste du utveckla dig som spelare. De här landskamperna är till för att se var spelarna står internationellt, för att ta reda på var de här stjärnskotten står, typ Pääjärvi förra året och nu närmast Ekholm med flera.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ilska då FA-cupen skrotar omspel

Anna Nordqvist: "Mitt liv gick i tusen bitar"

Äktenskapet sprack och kort därpå dog hennes ex-make. Livet vändes upp och ned för golfstjärnan Anna Nordqvist som gick in i ett kompakt mörker. Det finns inga ord för att beskriva hur vidrigt det varit. Jag är stolt över att ha tagit mig igenom det året, säger hon i en intervju med svenskgolf.se

Åbergs hemliga vapen: "Säger vart jag ska slå"

1 timme sedan
Ludvig Åbergs succé blir inte mindre imponerande av att han briljerar på banor han aldrig tidigare testat på. Men Sveriges nya golfstjärna hade inte klarat det på egen hand. Han säger vart jag ska slå och jag försöker bara göra som han säger, säger Åberg om sin nya caddie, veteranen Joe Skovron.

Barcelona straffas av Uefa efter rasism

2 timmar sedan
Barcelona tvingas betala runt 290 000 kronor i böter och får inte sälja bortabiljetter till herrlagets nästa bortamatch i Europa.

Världstvåan till Båstad: "Får nypa sig i armen"

2 timmar sedan
Australian Open-vinnaren Jannik Sinner kommer till Båstad i sommar. Den italienske världstvåan är klar för spel i den svenska ATP-turneringen, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Slog världstrean: "En av mina största segrar"

3 timmar sedan
På onsdagen nådde bordtennisstjärnan Anton Källberg sin högsta placering hittills på världsrankningen: 13:e plats. Dagen därpå slog svensken världstrean Liang Jingkun från Kina i åttondelsfinalen i prestigefyllda ITTF World Cup i Macao.