Tre Kronor bröt lång förlustsvit

Efter sju sorger, åtta bedrövelser och nio raka förluster vann Tre Kronor mot Ryssland.

Efter sju sorger, åtta bedrövelser och nio raka förluster tog Tre Kronor äntligen en seger över Ryssland.

Svenskarna vann med 4-3 i Globen och har ett perfekt läge att ta sin första turneringsseger på två år.

Tre Kronor hade på pappret sitt klart bästa lag den här säsongen.

Det märktes också på isen.

Laget fick en smakstart och bara 1.45 hade spelats av matchen när Mathias Tjärnqvist styrde in Marcus Ragnarssons höga skott. Bara drygt 30 sekunder senare fick svenskarna spela i numerärt överläge i fyra minuter sedan Dmitrij Afanasenkov kört upp klubban i munnen på Timrås Johan Andersson. Daniel Widing styrde in 2-0 efter 6.08.

Ryssarna hade inte mycket i den första perioden och borde ha varit nollade om inte Frölundamålvakten Johan Holmqvist släppt in ett enkelt mål på ett långskott från Alexander Suglobov.

Kenny Jönsson pangade in 3-1 i fem mot tre i slutet av perioden. Ryssarna drog på sig sju utvisningar i den första perioden och visade dåligt humör. När slutsignalen för andra perioden gick bröt palaver ut sedan ryske målvakten Konstantin Barulin svarat för en eftersläng på Marcus Nilson. De finländska domarna Tom Laaksonen och Aleksi Rantala dömde sammanlagt 24 minuter utvisningar på tre spelare, däribland Nilson och Barulin.

Då hade ryssarna i den andra perioden fått en gratischans att hålla matchen levande när annars duktige backen Marcus Ragnarsson stressades till ett misstag som ledde till 3-2-reducering i spel fyra mot fem. Maxim Rybin både stressade Ragnarsson och slog in pucken.

Mattias Weinhandl sköt 4-2 efter 6.08 men ryssarna reducerade på nytt och Weinhandl brände ett straffslag efter halva den sista perioden.

Trots ett massivt ryskt tryck i slutet - bland annat spel i fem mot tre i 1.43 - lyckades Tre Kronor hålla undan. Därmed tog laget sin första seger över världsmästarnationen sedan april 2007 och efter nio raka förluster. Globenturneringen slutförs i helgen då Sverige möter Tjeckien på lördag och Finland på söndag.