Fredag 24 Sep
Stockholm

Det kommersiella jippot kan ha pajat Elitserien

Här ger Dick Axelsson den finska målvakten en riktigt kyss.
1 av 6
Här ger Dick Axelsson den finska målvakten en riktigt kyss. Foto:
2 av 6
3 av 6
Men titt som tätt dök svenskarna upp med några ljusglimtar.
4 av 6
Men titt som tätt dök svenskarna upp med några ljusglimtar. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Tre Kronor fick äta bly mot vilt kämpande finska spelare.
5 av 6
Tre Kronor fick äta bly mot vilt kämpande finska spelare. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Jippot kan bli kostsamt för de svenska elitserieklubbarna.
6 av 6
Jippot kan bli kostsamt för de svenska elitserieklubbarna. Foto: YOUTUBE

Det svenska hockeylandslaget hade krossat allt motstånd i leksaksturneringen som kallas LG Hockey Games. Under söndagseftermiddagen mötte så Tre Kronor Finland i en match som kan ha förstört några lags chanser i elitserien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tidigare resultat i LG Hockey Games

Ryssland - Finland: 5-3.

Tjeckien - Sverige: 1-6.

Finland - Tjeckien: 3-2. (Sudden Death).

Sverige - Ryssland: 6-2.

Ryssland - Tjeckien: 4-2.

Sverige - Finland: 2-2 (Straffvinst för Sverige).

STOCKHOLM. Mängder med spelare, tränare och experter har yttrat sin oro över varför man lirar en träningsturnering mitt under upploppet av elitserien. Något som kan skapa skador på nyckelspelare och därigenom förlorade miljonbelopp om sportsliga mål inte uppnås.

Men oavsett hur nedvärderad turneringen än är, när det stundar en match mot ärkerivalen från öst slår det alltid hårt. Så även denna eftermiddag.

Svenske David Petrasek drabbades tidigt av en hjärnskakning vilket satte tonen på matchen.

Sverige drog samtidigt på sig alldeles för många utvisningar för att få ordning på spelet som varit så vägvinnande. Finnarna var hetare på allt under de två första perioderna och tilläts diktera villkoren under den heta drabbningen.

Finnarna var det bättre laget

Petri Kontiola fick till slut ge bortalaget ledningen efter endast åtta spelade minuter. Men något turligt och även orättvist kunde Sveriges bäste spelare för dagen, Jimmie Ericsson, kvitterade i mitten av den andra perioden.

Men Nyheter24:s och SVT:s hockeyexpert, Niklas Wikegård, var ändock kritisk till det svenska spelet.

– Vi ligger alldeles för långt i från dem och tillåter alldeles för många skott mot mål, säger han.

– Vi måste bli bättre på att boxa bort, spela mer fysiskt vid egen kasse och verkligen låta dem få smaka blod om de ska stå framför vår målvakt.

När så den tredje perioden började skulle svenskarna återigen ta kommandot, visa finnarna vilka som är herrarna av Globen. Men floppen blev i stället total.

Ny finsk ledning

Lennart Petrell gav finnarna ledningen efter riktigt taffligt försvarspel där Sverige än en gång var alldeles för långt från sina motståndare och tillät en lättning in mot mål som renderade i 2-1-målet.

Sverige avslutade matchen med endast fyra backar vilket kommer ge efterdyningar i debatten om huruvida det är värt att spela dessa kommersiella jippon?

Trots spelartappen kunde Jan Sandström utjämna i slutskedet av den tredje perioden. 9 359 besökare befann sig under Globens tak, vilket även styrkte känslan av att turneringen blev ett fiasko av stora proportioner.

Förlängningen

Den fem minuter långa förlängningen blev en rafflande historia med en efterlängtad spänning i matchen. Finnarna tog direkt kommandot men kunde inte utnyttja sina chanser. Efter de första 30 sekunderna visade Tre Kronor helt plötsligt upp en ambition och en vilja till att vinna matchen.

Men olyckligtvis fick Sverige inte in pucken och drabbningen gick vidare till straffläggning.

En straffläggning som slutligen gick Sveriges väg och Tre Kronor gick därmed genom LG Hockey Games obesegrade. Men till vilket pris? Det är den stora frågan Hockeyförbundet måste besvara.

Kommentera
Kopiera länk
Dela