Ett patetiskt uselt Sverige kunde inte leverera mot blåbärsnationen Norge. - Foto: Petr David Josek
Skrällen blev ett faktum efter straffläggning.
Skrällen blev ett faktum efter straffläggning. - Foto: Petr David Josek/SCANPIX

Platt fall för Tre Kronor - gigantisk norsk skräll

Per Mårts grabbar skulle göra processen kort mot en betydligt mycket sämre norsk trupp. Men det stoppade inte Norges lirare från att stå för en skräll av episka proportioner.

KOSICE. Sverige gick under lördagskvällen in i världens minst uppskattade hockeyturnering. Världsmästerskapen i Slovakien drog äntligen igång, och svenskarna öppnade med ett nationsderby.

För Tre Kronor blev Norge turneringens första motståndare. Och det blev inte den målkavalkad samtliga experter hade hoppats på innan matchen.

Sverige hade förvisso ledningen med 3-1 efter första perioden. Men av någon outgrundlig anledning släppte Per Mårts alla spelare på de defensiva slussarna. Norge kunde relativt enkelt gneta in sig i matchen och efter att halva matchen var spelad stod det 3-3.

Ett resultat som stod sig långt in i tredje perioden. Men med tio minuter kvar av matchen tryckte Loui Eriksson in sitt andra mål för drabbningen och Sverige kunde äntligen återställa ordningen. En ordning som höll sig nästan i exakt fem minuter. Sedan hade Norge återigen kvitterat matchen.

Tre kronor såg långa stunder inte alls ut som en toppkandidat. De tuffa tacklingarna lös med sin frånvaro. De viktiga försvararna kom inte alls upp till normal standard och Mårts har nu ofantligt mycket att jobba med kring försvarsspelet.

– Det ser tyvärr inte tillräckligt bra ut i försvarslinjerna, konstaterade Nyheter24 och TV3:s hockeyexpert, Niklas Wikegård, under matchen.

Drabbningen gick till ett klassiskt straffavgörande, en straffläggning som Sverige mot all förmodan lyckades torska. Och nu är uppförsbacken total efter att ha förlorat mot vad Wikegård kallar "en av turneringens sämsta lag".