- Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Krönika: Nu tar vi guld!

Tre Kronor ska spela sin första VM-final sedan 2006 i kväll och man gör det mot Finland. Det här borde bli som vilken annan finnkamp som helst, det vill säga att det hela slutar med att Sverige vinner. Vi är storebror och det ska vi visa hela hockeyvärlden.


Det är dags för vårt nionde VM-guld genom tiderna och att ta det mot Finland kommer kännas hur bra som helst. Att Tre Kronor förlorar ikväll finns inte på världskartan och då spelar det ingen roll hur bra Petri Vehanen är i kassen. Vi har ju Viktor Fasth och han släpper max tre mål ikväll, om ens det.

Sverige kommer visa att det är vi som är storebror i det här sammanhanget. Kolla bara in den här listan som talar sitt tydliga språk:

Sverige har...

Åtta VM-guld: 1953, 1957, 1962, 1987, 1991, 1992, 1998, 2006

Två OS-guld: 1994, 2006

Ett JVM-guld: 1981

Tio JEM-guld: 1972, 1974, 1977, 1982, 1985, 1987, 1990, 1993, 1994, 1998

Ett EM-guld för damer: 1996

Fem VM-guld i inlinehockey: 2002, 2005, 2007, 2008, 2009

Finland är inte ens i närheten.

Sen har vi en spelare vars namn är Loui Eriksson. Han kommer bli en väldigt tongivande spelare i kväll och i mina ögon är det en tänkbar matchvinnare och det är nästan så att jag hoppas att han får avgöra det här.

Hans VM-turnering har varit lite sisådär rent poängmässigt, men han har inte varit dålig. Därför hoppas jag att han kan få den stora äran att föra det här VM-laget till ett nytt svenskt VM-guld i kväll.

Vad talar för Finland?

En fråga som jag har funderat på sedan det blev klart vilket lag vi skulle få möta i finalen är vad som talar för Finland och med handen på hjärtat har jag inget riktigt bra svar på den frågan. Det enda som kan stoppa Sverige från att vinna guld ikväll är att man tar ut segern i förskott.

Men det händer inte. Inte med Pär Mårts i båset.

 Jag berömde honom tidigare och jag tycker vi ska göra det igen. Han fick höra mycket skit efter förlusten mot Norge i VM-premiären, men den har vi nästan glömt bort nu.

Vi är ju trots allt i final för första gången sedan 2006 och bara det är riktigt bra gjort av hela truppen inklusive samtliga ledare.

Finland får glädjas över målet

Det enda Finland kommer få glädjas över efter den här VM-turneringen är det mål som Mikael Granlund bjöd på - och silvermedaljen.

Nu tar vi dom och vi gör det med glädje, harmoni och med vilja.

//

Johan Widell

/
/
/
/
/
/
VM
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nylander mystiskt borta i slutspelet

idag 02:02

Serie A: Inter säkrade titeln i Milanoderbyt

igår 22:48
Frågan var inte om utan när Inter skulle säkra klubbens 20:e ligaseger. Tillfället valdes med utsökt känsla. Hemma på ett fullsatt San Siro mot främsta rivalen Milan. Inter vann med 2–1.

Rögle kvitterar i SM-finalserien – Pudas skadad

igår 21:44
Rögles backbjässe Lian Bichsel såg till att utjämna SM-serien i ishockey med matchens enda mål. För Skellefteå blev det en dubbel förlust. Lagkaptenen Jonathan Pudas kan bli borta resten av finalserien efter en huvudskada.

Golfens dominanter vann igen: "Galna veckor"

igår 21:40
Vem kan stoppa Nelly Korda och Scottie Scheffler? Golfvärldens giganter fortsätter sin totala dominans – och har på kort tid "snuvat" Sverige på två majortitlar.

Kalmars första seger – drömmål av Skrabb

igår 21:16
Kalmar FF är ett vinnande allsvenskt lag igen efter tre inledande förluster. Traditionens makt är uppenbarligen stor. För tredje året i rad vann klubben mot Elfsborg på Borås arena. Den här gången med 2–1 – tack vare Simon Skrabbs drömmål. Den sitter bra, det får man säga, säger matchvinnaren.

Fixade poäng med sena drömträffen

igår 21:14
Topptippade Linköping och Häcken delade på poängen efter att Linköpings Michelle De Jongh fått drömträff i sista minuten i det damallsvenska mötet. Det kändes jävligt bra, säger De Jongh.