Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Krönika: "Lillebror blev storebror för en kväll"

Viktor Fasth, kungen i målet fick olyckligtvis släppa in sex puckar i gårdagens finalmatch mot Finland.
1 av 3

Viktor Fasth, kungen i målet fick olyckligtvis släppa in sex puckar i gårdagens finalmatch mot Finland.

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

2 av 3

DARRYL DYCK/SCANPIX

3 av 3

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Sport | 16/05/2011 08:19

Johan Widell bjuder på sin analys av gårdagens fiasko.

BRATISLAVA. VM är över för den här gången och det vi trodde skulle bli en så härlig svensk söndagskväll slutade i stället i ett rejält bottennapp. Sverige hade en riktigt dålig dag på jobbet och samtidigt blev lillebror till storebror för en kväll.

Men det är bara att gratulera Finland för ingen kan säga att de inte gjorde det bra. Just nu är det nog inte bara jag som lider och känner en enorm besvikelse över vad Tre Kronor mäktade med att prestera på isen i går kväll. När det gällde som mest var man inte bra nog och man jobbade inte tillräckligt hårt matchen igenom.

Det tar emot att behöva använda dem orden för att beskriva varför det gick som det gick. Innan matchen var vi många som såg oss som självklara segrare mot en lillebror som Finland.

Men som Håkan Södergren sa efter matchen:

- Vi får komma ihåg att Finland vann den här VM-turneringen. Vi förlorade inte. Finland vann.

Håller ni med? Vissa gör kanske det, men nja... I mina ögon var det snarare så att Tre Kronor inte kämpade lika mycket som Finland, vilket i sin tur innebar att man inte blev lika bra.

Finland lyckades helt enkelt med det Tre Kronor misslyckades med - det vill säga att ge järnet och få hål på motståndarens målvakt.

Våga inte ge Fasth skulden

Det kommer säkert dyka upp en hel del kommentarer lite varstans som säger att Viktor Fasth vek ner sig när det gällde som mest. Dem ska ni inte lyssna på. Se dem inte, men om ni ser dem så försök att ignorera dem så gott ni bara kan.

Fasth har gjort en riktigt, riktigt grym VM-turnering och hade det inte varit för honom hade det här laget aldrig tagit sig hela vägen till en VM-final.

De hade förmodligen inte tagit medalj överhuvudtaget så våga inte ge honom skulden för det här.

Det är verkligen inte hans fel att vi misslyckades med att kamma hem guldet.

Äldsta VM-debutanten blev otursgubben

David Petrasek lär vara den som sov sämst i det svenska laget. Han satt i utvisningsbåset när Finland kvitterade till 1-1 med sju sekunder kvar av den andra perioden. Han var också inblandad i finnarnas 2-1-mål efter att ha blivit överspelad på offensiv blå tidigt i den tredje perioden.

En tung kväll för vår äldsta VM-debutant, men att utse honom till syndabock är inte riktigt hela sanningen.

Hockey är en lagsport och igår var inte laget bra nog. Därför vinner vi inte guld, men vi vinner ett silver och det är bättre än brons.

Det här var trots allt första VM-finalen på sex år så lite glada får vi väl vara trots all besvikelse...

Men jag måste även passa på att gratulera Finland på riktigt.

De har gjort en riktigt bra VM-turnering och att ta sitt andra VM-guld genom tiderna (det första utanför Sverige) är stort.

En annan sak att glädjas över är att nästa års VM spelas i Finland/Sverige.

Då får vi våra gruppspelsmatcher samt kvartsfinalen i Globen.

Kanske är det vad som krävs för att locka fler NHL-spelare till Tre Kronor...?