Martin Thörnberg blev stor matchhjälte med sina två mål.
Martin Thörnberg blev stor matchhjälte med sina två mål. - Foto: Joel Marklund/BILDBYRÅN
Johan Gustafsson ersatte Gustaf Wesslau, som haft det jobbigt under turneringen. - Foto: Joel Marklund/BILDBYRÅN
Efter två usla insatser skärpte Tre Kronor till sig och vann mot grannarna från öst. - Foto: Joel Marklund/BILDBYRÅN

Wesslau bänkad - då sänkte Sverige finnarna

Det satt hårt inne, men en heroisk kämpainsats gjorde att Sverige till slut kunde besegra Finland i Karjala Cup.

Matchstatistik

Målskyttar: 1-0 Jarkko Immonen, 1-1 Nicklas Danielsson, 1-2 Martin Thörnberg, 1-3 Christian Bäckman, 1-4 Martin Thörnberg, 2-4 Sami Vatanen, 3-4 Leo Komarov

Skott: 37-24

Utvisningsminuter: 18-20

HELSINGFORS. Tre Kronors första två matcher i årets Karjala Cup var ett fiasko modell större. Två matcher, noll poäng och en genant målskillnad på 3-9. Till matchen mot Finland bänkades därför Djurgårdsmålvakten Gustaf Wesslau till förmån för Luleå-talangen Johan Gustafsson. Det visade sig vara ett genidrag, Sverige vann matchen med 4-3.

– Det var lite extra pirrigt inför matchen men jag kände att det skulle gå bra. Det här var ett lyft för självförtroendet men jag måste tacka mina medspelare - vi spelar jättebra försvarsspel så jag kände mig trygg hela tiden, sa Gustafsson efter segern.

Men det började inge vidare för Tre Kronor, som såg ut att gå mot en tredje raka förlust. Trots en pigg inledning var det finnarna som tog ledningen genom Jarkko Immonen, som avslutade ett fint klapp-klapp-spel genom att enkelt lägga in pucken bakom en chanslös Johan Gustafsson.

Scenförändringen

Finland hade fått en drömstart och Hartwall Arena kokade. De finländska spelarna sög in varje uns av adrenalin som publiken spred och Tre Kronor såg ut att gå en mörk eftermiddag tillmötes. Men en viss Nicklas Danielsson ville annorlunda - med dryga minuten kvar av den första perioden kunde han peta in kvitteringen som betydde 1-1. Ett mål som blev början på en vändning.

Sverige kom fullproppade med energi till den andra perioden och utdelningen skulle inte dröja särskilt länge. Sju minuter in i mellanakten backhand-sköt Martin Thörnberg in 2-1-målet och bara fem minuter senare kunde Christian Bäckman dryga ut ledningen till 3-1, genom ett stenhårt slagskott från blålinjen.

– Vi spelar riktigt bra. Vi är uppe i kampen och gör det bra över hela banan, sa målskytten till Viasat.

Direkt i inledningen av den tredje perioden fick de finska lejonen ett av många powerplay, men istället för en reducering kunde Martin Thörnberg stänka in 4-1 i numerärt underläge. En snabb replik skulle dock komma - finnarna utnyttjade sitt numerära överläge och Sami Vatanen kunde direktskjuta in 4-2, via stoplen.

Ett domslut ifrån en fullständig kollaps

Finland var på gång och fick ånyo chansen i powerplay. Utvisningarna skulle bli kostsamma för Sverige som återigen tvingades kapitulera. Johan Gustafsson gick bort sig och Leo Komarov kunde trycka in en ny reducering.

– Sådana där skott vill man att en målvakt ska ta alla dagar i veckan, kostaterade Viasat-experten tillika förre NHL-proffset Calle Johansson.

Och än mer dramatiskt skulle det bli åtta minuter från slutet. Publiken i Helsingfors jublade vilt över vad man trodde var ett kvitteringsmål. Men efter vidare videogranskning kostaterade huvuddomaren att målet gjordes med hjälp av en sparkrörelse och Sverige klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

Revansch

Finland fortsatte anstormingen och bombarderade Gustafsson i kassen. Men trots skottstatistiken 20-4 till Finlands favör i den tredje perioden, kunde Sverige - tack vare en herosik försvarsinsats toppat med högklassigt målvaktsspel - hålla undan och vinna med 4-3.

Sverige fick således en liten revansch från missödena i de första två matcherna av årets Karjala Cup. Ryssland vann turneringen efter 2-1 mot Tjeckien tidigare under söndagen. Sverige hamnade sist med tre inspelade poäng, men förbundskaptenen Per Mårts var trots allt nöjd.

– Vi spelade för sveriges ära, vi har inte fått kronorna att glänsa men vi lyckades i dag. Det handlar om att vinna matchen på något jäkla sett, vi har egentligen för många skott emot oss men just nu struntar jag i det, säger Mårts som även passade på att hylla målvakten Johan Gustafsson.

– Det är kul att se att han kommer hit och tål hettan. Svensk hockey har en bra framtid, säger förbundskaptenen till Viasat.