Måndag 27 Sep
Stockholm

Wikegård: "Vi ska sikta mot att fira på Sergels torg"

Niklas Wikegård, expertkommentator på TV4, gillar att Sverige och Finland samarrangerar VM: "Upplagt för bra tryck på läktarna."
1 av 4
Niklas Wikegård, expertkommentator på TV4, gillar att Sverige och Finland samarrangerar VM: "Upplagt för bra tryck på läktarna.". Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån
Wikegårds tips: klar guldkandidat - om backen Erik Karlsson ansluter: "Världens bästa offensiva back."
2 av 4
Wikegårds tips: klar guldkandidat - om backen Erik Karlsson ansluter: "Världens bästa offensiva back.". Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
Senast "Zäta" spelade VM, 2006 i Riga, blev det guld och firande i Kungsträdgården.
3 av 4
Senast "Zäta" spelade VM, 2006 i Riga, blev det guld och firande i Kungsträdgården. Foto: Björn Tilly / Bildbyrån
Att Henrik Zetterberg kommer till VM imponerar på Wikegård: "Han har satt nivån."
4 av 4
Att Henrik Zetterberg kommer till VM imponerar på Wikegård: "Han har satt nivån.". Foto: Andreas Hillergren / Bildbyrån

Expertkommentatorn Niklas Wikegård om hockey-VM, spelaren med "jävligt bra inställning" - och en förändring som kan radikalt ändra ishockeyn: "Låt alla sätta sin egen bredd".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så spelas premiärdagen av hockey-VM 2012

Fredag 4 maj

Helsingfors

11:15 USA - Frankrike

15:15 Kanada - Slovakien

19:15 Vitryssland - Finland

Stockholm

12:15 Tyskland - Italien

16:15 Tjeckien - Danmark

20:15 Sverige - Norge

STOCKHOLM. Hockey-VM 2012 drar igång fredagen den 4 maj - i två olika länder. Sverige och Finland är först ut att testa greppet - som välkomnas av den specielle hockeytyckaren Niklas Wikegård.

- Upplägget är genialt. Jag har väntat på att de ska testa detta. Det är bra att två väldigt hockeyintresserade länder får vara först ut, säger han till Nyheter24.

Anledningen till att Wikegård anser att delat arrangörskap är ett riktigt bra alternativ handlar om att skapa mer tryck kring samtliga matcher.

- När bara ett land arrangerat har känslan varit att, istället för två bra orter, har det fördelats mellan en bättre och en sämre, exempelvis Prag och Ostrava i Tjeckien. Nu blir det huvudstäder och dessutom i hockeytokiga länder som Sverige och Finland. Det är upplagt för bra tryck på läktarna, säger TV4:s expertkommentator.

Att rinkstorleken i Globen respektive Hartwall arena är olika kan skapa en del problem. De lag som först spelar gruppspel och kvartsfinaler i Sverige innan semifinaler och final avgörs i Finland kommer ha ett underläge gentemot de lag som spelat hela mästerskapet på finsk rink.

Men Wikegård menar att variationen bara är positiv.

- Det är synd att allt ska standardiseras. Det vore bättre om alla fick sätta sin egen bredd, utifrån förutbestämda mini- och maxmått. Mångfald utvecklar spelare. Tänk dig bara om ett lag här i elitserien ena dagen åker till Gävle och får spela på deras rinkstorlek, för att sedan spela på en mindre rink i Göteborg. Det skulle ge helt olika typer av spel. Detsamma gäller nu i VM, så det ska bli intressant att se.

Pär Mårts Tre kronor får mycket förstärkning från NHL. Hittills har tolv spelare från andra sidan Atlanten tackat ja till VM-spel. Att det är VM på hemmaplan spelar givetvis in, men Wikegård tycker det är viktigt att credda både förbundskaptenen, team managern Johan Garpenlöv och att superstjärnan "Zäta" tackade ja.

- Kommunikation med NHL-spelarna är något förbundskaptenen och team managern lägger väldigt mycket energi på, och nu betalar det tillbaka. Men jag måste säga att Henrik Zetterberg har kommit in och satt nivån. Sedan han tackade ja har de andra följt efter, jag är jävligt imponerad av hans inställning, säger den forne tränaren.

Stjärnglansen innebär höga förväntningar.

- Med det här laget är det guld, absolut. Med en ledargestalt i Zetterberg, en enligt mig bra målvaktssida och en stark powerplayback i Niklas Kronwall ska Mårts och grabbarna sikta mot att fira på Sergels torg i slutet av maj.

Men spelaren som Wikegård tror blir skillnaden mellan guld och "bara" medalj är ännu inte klar för VM.

- Laget går från medaljaspirant till en rejäl guldkandidat om Erik Karlsson ansluter. Han är världens bästa offensiva back, så enkelt är det.

Här bedömer Niklas Wikegård samtliga spelare i VM-truppen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela