Nyheter24 räknar ner till hockey-VM genom att låta Tre kronors scout Rikard Grönborg kartlägga utmanarna till guldet. I dag: USA.
1 av 4
Nyheter24 räknar ner till hockey-VM genom att låta Tre kronors scout Rikard Grönborg kartlägga utmanarna till guldet. I dag: USA. - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
Jack Johson (till höger) är en nyckelspelare i ett ungt och orutinerat amerikanskt landslag.
2 av 4
Jack Johson (till höger) är en nyckelspelare i ett ungt och orutinerat amerikanskt landslag. - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
Cam Fowler (till höger) kan få sitt stora internationella genombrott, tror Grönborg.
3 av 4
Cam Fowler (till höger) kan få sitt stora internationella genombrott, tror Grönborg. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Bobby Ryan är det däremot flopp-varning för.
4 av 4
Bobby Ryan är det däremot flopp-varning för. - Foto: Scanpix

Scouten om USA: "Har kvalitén att slå alla lag"

Publicerades: 30 Apr 2012, 11:28, Uppdaterades: 1 Maj 2012, 10:07

Hockey-VM i Stockholm och Helsingfors närmar sig med stormsteg. Nyheter24 räknar ner med hjälp av Tre Kronors motståndarscout Rikard Grönborg. Under luppen i dag: USA.


USA:s VM-facit

Senaste fem åren:

2011: Ut i kvartsfinal.

2010: Spelade i nedflyttningsgruppen, höll sig kvar i A-VM.

2009: Ut i semifinal, förlorade bronsmatchen.

2008: Ut i kvartsfinal.

2007: Ut i kvartsfinal.

Läs allt inför hockey-VM

Här är USA:s VM-stjärnor

Nyheter24 synar blåbärsländerna, del 1: Danmark

Sista föreställningen för Alfredsson

STOCKHOLM. Ett amerikanskt landslag som tog sin senaste VM-medalj 2004, men vars juniorlag tar guld var och vartannat år. Rikard Grönborg, motståndarscout och förbundskapten för Tre Kronors J18-landslag, ger dig en inblick i USA:s VM-lag.

Så spelar USA:

"Tidigare VM har de haft ett hårt forecheckande aggressivt spelsätt med mycket press över hela banan. Allt för att tvinga fram misstag och skapa mycket snabba spelvändningar. Även om de har spelskickliga spelare kommer amerikanerna spela ett ganska enkelt spel där de kommer lägga ner pucken djupt och forechecka hårt."

Så bygger de sin VM-trupp:

"De väljer att satsa på yngre spelare, gärna med en bakgrund i juniorlandslagen. Noterbart är att lagets spelare har klara roller, såsom powerplay- och boxplay-specialister, spelskickliga förstakedjespelare och fysiska fjärdekedjebrunkare."

Lagets styrka...:

"Balansen i laget samt att de har NHL-stjärnor med förmågan att avgöra matcher. USA har kvalitén att kunna slå alla VM-lagen."

...och svaghet:

"Många spelare saknar internationell rutin på seniornivå. Dessutom är det ett frågetecken huruvida de klarar att ställa upp till spel på stor rink."

Främste stjärnan:

"Spelskicklige centern Paul Stastny, genombrottsmannen Max Pacioretty och hårt tacklande backen Jack Johnson kommer leda laget."

Han får sitt genombrott:

"20-årige backen Cam Fowler från Anaheim Ducks. Många hemma i tevesoffan kommer gilla hans fantastiska skridskoåkning och spelsinne."

Han kan floppa:

"Bobby Ryan är en spelare som styrs av sitt humör. Även målvakten Jimmy Howard är ett osäkert kort."

Så ska motståndarna handskas med dem:

"Lag som ska lyckas mot USA bör kunna handskas med deras presspel och ta bra beslut med pucken. Det är också viktigt att de inte låter amerikanerna ändra matchrytmen med sitt fysiska spel."

Så går det för dem:

"De kan kan mycket väl fälla något av de mer favorittippade lagen, men de räcker inte hela vägen. Jag tror på förlust i kvarten och en femte plats."

USA:s J18- och J20-landslag radar upp guld och medaljer i sina mästerskap, men a-landslaget har inte tagit medalj sedan 2004 i VM-sammanhang. Då blev det brons. Vad beror denna markanta skillnad på?

- Att USA inte haft så stor framgång beror mycket på att de satsar på att ha yngre spelare i mästerskapen. Ett VM anses av många i USA som ett mellanår, det riktiga mästerskapet är OS för dem.

Experten Niklas Wikegård tycker till om USA:

"De har en förmåga att inte lyckas i VM. Brukar ha ett gäng hyfsade NHL-spelare varvat med collegelirare. De kan utmana de stora i enskilda matcher, men får svårt att ta medalj."

/
/
/
USA
/
Relaterat
Bildextra: Här är USA:s VM-stjärnor
USA satsar på ett ungt och hungrigt lag till årets hockey-VM. Efter sju år i rad utan medalj ska amerikanerna återupprätta sin heder i hockeyvärlden. Nyheter24 ger dig stjärnorna som ska göra det.
Sista föreställningen för Alfredsson
Näste svenske storstjärna är klar för spel i hemma-VM i Globen. Men stjärnbacken kan missa - på grund av försäkringen.
Vakna Tre Kronor, snart börjar VM
Ryssarna var alldeles för svåra för Tre Kronor som föll med 2-4. Det var Sveriges fjärde raka förlust.
Wikegård: "Vi ska sikta mot att fira på Sergels torg"
Expertkommentatorn Niklas Wikegård om hockey-VM, spelaren med "jävligt bra inställning" - och en förändring som kan radikalt ändra ishockeyn: "Låt alla sätta sin egen bredd".
Kronwall tackar ja till slut - Ottawa utslaget
Ett husbygge såg ut stoppa Niklas Kronwall från VM-spel - nu har han ändrat sig.
Senaste nytt

Salmings karriärstvist – satsar på höjdhopp

1 timme sedan

Grant om herrdominansen: "De har missat"

2 timmar sedan
Herrgolfarna fortsätter att dominera i Scandinavian Mixed. Titelförsvararen Linn Grant förstår varför. Det är inte många hål där jag har fördel av att stå längre fram, säger hon.

Elfsborgs sköna maj – spelare och tränare prisas

3 timmar sedan
Det går bra för Elfsborg. Det ger utdelning på flera fronter. Klubben skuggar Malmö FF i allsvenskan och Jacob Ondrejka och Jimmy Thelin får individuella utmärkelser.

Manchester City – klubben som väcker känslor

3 timmar sedan
Beundran, avund, till och med förakt. Manchester City väcker starka känslor. Det är upp till var och en och förhålla sig till klubben men krasst sett till det sportsliga kan det slås fast: Managern Pep Guardiola har byggt ett världslag.

Laimer byter Leipzig mot Bayern München

3 timmar sedan
Konrad Laimer och Emil Forsberg skiljs åt. Mittfältaren lämnar Leipzig och har skrivit på för fyra år i tyska mästarklubben Bayern München. Men snart ses de igen – i Wien.

Han blir ny sportchef i "Bajen" efter Jansson

idag 11:36
Det blir Mikael Hjelmberg som tar över som tillförordnad sportchef i allsvenska Hammarby efter Jesper Jansson.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.