Veteranen Pat Iannone gör sitt femte VM. 30-åringen spelar till vardags i inhemska Pontebba där han gjorde 38 poäng på 32 matcher.
1 av 8
Veteranen Pat Iannone gör sitt femte VM. 30-åringen spelar till vardags i inhemska Pontebba där han gjorde 38 poäng på 32 matcher. - Foto: Bildbyrån
 Målvakten Thomas Tragust släpper in ett mål i VM 2008.
2 av 8
Målvakten Thomas Tragust släpper in ett mål i VM 2008. - Foto: Bildbyrån
Flera italienare spelade i hockeyallsvenskan den gångna säsongen. Som Matt DeMarchi i Västerås...
3 av 8
Flera italienare spelade i hockeyallsvenskan den gångna säsongen. Som Matt DeMarchi i Västerås... - Foto: Bildbyrån
...Och Nick Plastino som blev klubbkamrat med landsmannen Daniel Bellissimo i Karlskoga.
4 av 8
...Och Nick Plastino som blev klubbkamrat med landsmannen Daniel Bellissimo i Karlskoga. - Foto: Bildbyrån
Det italienska försvaret kommer att stöta på hårt mostånd, som Pittsburghs ryske stjärna Evgeni Malkin.
5 av 8
Det italienska försvaret kommer att stöta på hårt mostånd, som Pittsburghs ryske stjärna Evgeni Malkin. - Foto: Scanpix
Daniel Bellissimo, här i Karlskogatröjan, tycker att den italienska hockeyn förtjänar mer respekt.
6 av 8
Daniel Bellissimo, här i Karlskogatröjan, tycker att den italienska hockeyn förtjänar mer respekt. - Foto: Bildbyrån
Daniel Bellissimo storspelade i princip hela säsongen för Karlskoga. Det lär också behövas i VM.
7 av 8
Daniel Bellissimo storspelade i princip hela säsongen för Karlskoga. Det lär också behövas i VM. - Foto: Bildbyrån
Zlatans och hans fotbollskollegor får all uppmärksamhet i Italien.
8 av 8
Zlatans och hans fotbollskollegor får all uppmärksamhet i Italien. - Foto: Scanpix

"Vi förtjänar mer respekt"

Nyheter24 synar blåbären i VM. Näst på tur är Timrå-målvakten Daniel Bellissimos Italien – fotbollslandet som knappast är känt för sin hockey.


Nyheter24 betygsätter Italien

Målvakter ++

Daniel Bellissimo gjorde succé i hockeyallsvenskan – men nu ska han möta världens bästa spelare. Lär inte få en lugn stund på två veckor.

Backar +

Två allsvenska backar i Nick Plastino och Matt DeMarchi – resten inhemska. Kommer NHL-stjärnorna ha lekstuga?

Forwards +

Har några lirare med målsinne, men frågan är hur ofta de kommer få låna pucken.

Läs allt inför hockey-VM

Kartläggning av utmanarna, del 2: Kanada

Bildextra: Här är Kanadas VM-stjärnor

NHL-stjärnorna som kostar mer än Tre Kronor

Kartläggning av utmanarna, del 1: USA

Bildextra: Här är USA:s VM-stjärnor

VM-blåbären, del 1: Danmark

RÖDOVRE. Ett land förknippat med mozzarellaost, pasta, pizza och så klart – fotboll. Men det spelas också hockey i Italien. Hockeyspelarna är dock vana vid att få stå i fotbollsstjärnornas enorma skuggor.

– Det är ett väldigt fotbollsdominerat land, det är bara så det är. Vi kan inte oroa oss för det. Vi spelar för oss själva och folket som gillar hockey och stöttar oss, säger målvakten Daniel Bellissimo till Nyheter24.

Under 1970- och 80-talet pendlade landslaget mellan B- och C-VM. Men på 90-talet fick den italienska hockeyn ett uppsving och har sedan dess hållit till i den högsta gruppen, bland alla stornationer.

Bellissimo menar att den italienska ligan är underskattad.

– Det är många spelare i den italienska ligan som har hockeyn som heltidsjobb, men det är många som spelar på halvtid också. Jag tror att det ser ut så i andra länder också. Förra året i Karlskoga behövde halva laget ha ett deltidsjobb. Det är orättvist att peka ut den italienska ligan som en deltidsliga. Jag tycker att den förtjänar mer respekt, för det spelar många bra spelare där.

Många spelare söker sig utomlands. I VM-truppen återfanns förutom Bellissimo (Karlskoga) även Nick Plastino (Karlskoga) och Matt DeMarchi (Västerås) i hockeyallsvenskan den gångna säsongen.

– Den italienska ligan har många bra spelare. Varje lag har nästan tio importer vilket höjer nivån. Skillnaden är stor om man jämför Italien och Sverige. I Sverige är det fler aktiva vilket gör att de kan utveckla spelarna och göra ligorna bättre, säger Bellissimo.

Truppen kryllar också av dubbelpassare, som har både kanadensisk och italiensk nationalitet, men Bellissimo tror inte att det påverkar truppens mentalitet.

– Nej, jag tror inte att det ändrar lagkänslan. Varje spelare i omklädningrummet har italienskt pass och har bott i Italien och varit en del av den italienska hockeyn. Vi förtjänar alla att vara med i laget.

Vad är er styrka?

– Styrkan i laget är att vi jobbar riktigt hårt, är disciplinerade och följer vår game plan. Vi försöker att inte ge bort mål för att vårt spel fallerar. Jag tycker också att vi har många grabbar som är hungriga, vill bevisa något och försöka ta sig uppåt i sina karriärer.

Vem är er nyckelspelare?

– Jag tycker att det är orättvist att ta ut några spelare i laget och säga att de är nyckelspelare. För att vara framgångsrik måste varje kille spela sitt bästa och göra sin roll. Vi kan inte förlita oss på några spelare.

Vad tycker du om att Nyheter24 klassar er som ett blåbärslag?

– Kalla oss vad ni vill. Vi vet att vi har ett bra lag. Om vi håller oss till vår matchplan och spelar på vår maxnivå så kan vi sätta avtryck.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.