Måndag 24 Jan
Stockholm

Stjärnorna som kostar mer än Tre Kronor: "Blir ett budgetöverdrag"

NHL:s poängbäste back har inte skrivit nytt kontrakt till nästa säsong. Vilket gjorde att det tog tid för svenska ishockeyförbundet att reda ut om de hade råd med försäkring till honom.
1 av 3
NHL:s poängbäste back har inte skrivit nytt kontrakt till nästa säsong. Vilket gjorde att det tog tid för svenska ishockeyförbundet att reda ut om de hade råd med försäkring till honom. Foto: Steve Mitchell/Scanpix
Men Erik Karlsson blev klar för den svenska VM-truppen i går.
2 av 3
Men Erik Karlsson blev klar för den svenska VM-truppen i går. Foto: Tony Gutierrez/Scanpix
Mikael Samuelsson kan bli den 15:e NHL-spelaren i den svenska VM-truppen. Det skulle betyda att det är sex fler NHL-spelare i år än VM i fjol.
3 av 3
Mikael Samuelsson kan bli den 15:e NHL-spelaren i den svenska VM-truppen. Det skulle betyda att det är sex fler NHL-spelare i år än VM i fjol. Foto: Mel Evans/Scanpix

I går blev Erik Karlsson den 14:e NHL-spelaren i Per Mårts VM-trupp – fem fler än förra årets VM - och fler än vad hockeyförbundet hade räknat med i sin budget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Erik Karlsson säsong

– På 81 matcher gjorde han 19 mål och 59 assist vilket totalt blir 78 poäng. Det är 25 poäng mer än tvåan i backarnas poängliga Dustin Byfuglien.

- Slutade på plus 15 i plus- och minusstatistiken i år vilket är en stor förbättring i jämförelse med förra året då han slutade på minus 30 i densamma.

- Nominerad till Norris Trophy som årets bästa back. Med sitt spel och sin poängskörd för säsongen ligger han bra till att bli den andre svensken - Niklas Lidström med sin sju utmärkelser är den förste - någonsin att få utmärkelsen.

STOCKHOLM. När Erik Karlsson i går blev klar för VM blev han också det 14:e NHL-spelaren i den svenska VM-truppen. Men det satt långt inne. Eftersom Erik Karlsson inte har skrivit på något nytt kontrakt till nästa säsong var svenska ishockeyförbundet tvungna att teckna en särskild försäkring för honom.

Senast i söndags sa utvecklings– och landslagschefen Tommy Boustedt till Expressen att "allting har en gräns" när det kommer till hur mycket förbundet kan betala för en spelare. Men i går blev det alltså klart att NHL:s poängbäste back kommer spela VM för Sverige.

Men det är inte gratis – med den förre Frölundabacken har Sverige fem fler NHL-spelare än i förra årets VM. Och då är fortfarande Mikael Samuelsson och andra svenskar kvar i NHL-slutspelet fortfarande akutella.

Har ni råd med alla NHL-spelare?

– Vi har satt upp en budget för försäkringar till spelarna och även det internationella ishockeyförbundet går in och hjälper till ekonomiskt. Det är kvalificerade gissningar och normalt budgetarbete. Det här kommer vi att ro i hamn, säger Tommy Boustedt till Nyheter24.

Men det har blivit mer utgifter på försäkringar än vad ni har budgeterat?

– Det har blivit ett budgetöverdrag eftersom det har blivit många försäkringar att teckna. Det är fler NHL-spelare än det brukar och det är inget man kan räkna med.

Tommy Boustedt vill inte nämna några exakta summor men han försäkrar att det inte ska vara någon fara med ekonomin för det svenska hockeyförbundet.

– Jag har jobbat här i elva år och det har aldrig varit något problem. Vi är ganska säkra i våra gissningar.

Enligt Boustedt vill inte hockeyförbundet gärna tacka nej till NHL-spelare om de är tillgängliga för spel och i slutändan betalar NHL-spelarna av sig.

– Vi har en skyldighet mot supportrarna att de bästa spelarna är med. Styrelsen gör en bedömning om vi har så här många bra spelare med så kommer det bli så här mycket mer publik under VM. Så det blir ju också mer intäkter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

EM-uppdraget: Slå ut sitt eget land

Amfotboll-NFL-slutspel

Publicerades: 1 timme sedan

golf-USA-touren, herrar

Publicerades: 1 timme sedan

Klart: Världscupen i Göteborg ställs in

Publicerades: 2 timmar sedan

spel-Oddset

Publicerades: 2 timmar sedan

Norske OS-tränaren coronasmittad

Publicerades: 2 timmar sedan