Det blir en tuff batalj för Tre Kronor på lördagskvällen i Globen, när de ska ta sig an tjeckerna.
1 av 5
Det blir en tuff batalj för Tre Kronor på lördagskvällen i Globen, när de ska ta sig an tjeckerna. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Jönsson tycker inte Tjeckien ser sämre ut nu är för tio år sedan: "De är precis lika bra som förut."
2 av 5
Jönsson tycker inte Tjeckien ser sämre ut nu är för tio år sedan: "De är precis lika bra som förut." - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Jörgen Jönsson har vunnit mot Tjeckien många gånger. Här firar han VM-guldet efter segern mot just Tjeckien med 4–0 i finalen.
3 av 5
Jörgen Jönsson har vunnit mot Tjeckien många gånger. Här firar han VM-guldet efter segern mot just Tjeckien med 4–0 i finalen. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Han är även Tre Kronors meste spelare genom tiderna med 285 landskamper.
4 av 5
Han är även Tre Kronors meste spelare genom tiderna med 285 landskamper. - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
2006 vann han OS, VM och SM-guld med Färjestad under samma år. Det är han ensam om i svensk hockeyhistoria.
5 av 5
2006 vann han OS, VM och SM-guld med Färjestad under samma år. Det är han ensam om i svensk hockeyhistoria. - Foto: Lars Hedelin / SCANPIX

Publikfavoriten: "Då var det ridå ner för tjeckerna"

Sveriges meste landslagsman Jörgen Jönsson vet hur man vinner mot Tjeckien. 2006 var han med och slog ut dem i både OS-semifinalen och i VM-finalen – och han gjorde mål i båda matcherna.


Vem är Jörgen Jönsson?

En Färjestadslegend med ursprung i Rögle och Ängelholm som gjorde 13 säsonger i Karlstadslaget. Var lagkapten i tio av dem. Han var med och ledde laget till fyra SM-guld, det sista kom 2009, då han också valde att lägga skridskorna på hyllan.

Han är historisk med att lyckas vinna allt som går att vinna på en säsong (våren 2006): OS-guld, SM-guld och VM-guld. Han är även Tre Kronors meste spelare genom tiderna med 285 landskamper.

KARLSTAD. Jörgen Jönsson är den ende som har vunnit VM, OS och SM-guld samma år. Året var 2006 och i både semifinalen och i VM-finalen gjorde Sveriges meste landslagsman mål.

– Det är klart att det blir lite extra krydda att få göra mål i såna här matcher, säger han till Nyheter24.

Berätta om semifinalen i OS

– Det var en oerhörd framgång. Vi gjorde en fantastisk match och spelade en bländande hockey. Jag tror jag gjorde 5–3-målet (5–1-målet var det) och då stängde jag butiken för dem. Då var det ridå ner för tjeckerna. Det var kul att bidra extra med det.

Hur var det i VM-finalen samma år då?

– Då gjorde jag 4–0-målet tror jag (helt rätt den här gången). Jag har många såna bra minnen mot Tjeckien.

Har du något skräckminne mot Tjeckien då?

– Det var hemma i Globen i World Cup 2004. Vi fick stryk med 5–1 i kvartsfinal och Hardy (Nilsson) fick sparken. Det var en urusel insats ifrån alla.

Hur mår man och hur tänker man då?

– Det är jobbigt och tungt och man funderar mycket på vad man ska ändra för att det ska bli bättre. Mitt i match, får man väl inte panik, men man känner mycket stress och det är sällan man lyckas vända på det.

Även om Jönsson håller med om att Tjeckien inte känns lika namnstarka som för tio år sedan tror han inte dem är sämre nu än då.

– Toppen har blivit bredare i hockeyn. Norge hotar de stora nationerna och Schweiz slog Sverige här innan VM. Det är fler nationer att hålla reda på och då får man lite sämre koll. Jag tror att de är precis lika bra som förut.

TRE SNABBA MED JÖRGEN JÖNSSON

Vilka lag kan vinna VM?

– Kanada, Ryssland, Sverige och Finland. Därefter är det väl tjeckerna men de är ovissa.

Vilka vinner VM då?

– Helt omöjligt att veta men jag hoppas att Sverige visar att de är jätteduktiga på hemmaplan.

Vilka blir Sveriges farligaste motståndare till guldet?

– Kanada. De ser vassa ut i år.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!