Tre Kronors unga stjärnskott visade vägen i VM-premiären.
1 av 4
Tre Kronors unga stjärnskott visade vägen i VM-premiären. - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
Det var stundtals riktigt grinigt. Flera gånger var det nära att handskarna kastades, inte minst när norske lagkaptenen Ole-Kristian Tollefsen var på isen.
2 av 4
Det var stundtals riktigt grinigt. Flera gånger var det nära att handskarna kastades, inte minst när norske lagkaptenen Ole-Kristian Tollefsen var på isen. - Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån
Niklas Hjalmarsson delar ut en rejäl propp mot Patrick Thoresen.
3 av 4
Niklas Hjalmarsson delar ut en rejäl propp mot Patrick Thoresen. - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
Marcus Krüger satte matchvinnande 2-1 tidigt i den andra perioden.
4 av 4
Marcus Krüger satte matchvinnande 2-1 tidigt i den andra perioden. - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Grinig grannfejd slutade med kunglig seger

Grinigt, sönderblåst och ineffektivt - men till slut stod Tre Kronor som segrare i VM-premiären mot Norge.


Tre Kronor - Norge 3-1

(1-0, 1-1, 1-0)

Första perioden: 1-0 (16.48) Jakob Silfverberg (Erik Karlsson, Calle Järnkrok) (PP1).

Andra perioden: 1-1 (00.20) Mads Hansen (Per-Åge Skröder) (EQ), 2-1 (02.29) Marcus Krüger (Niklas Hjalmarsson, Daniel Alfredsson).

Tredje perioden: 3-1 (04.18) Loui Eriksson (Henrik Zetterberg, Daniel Alfredsson) (PP1).

Skott: 44-20

Utv: Sverige 9x2. Norge 8x2.

Domare: Vladimir Balushka (Slovakien), Brent Reiber (Schweiz).

Publik: 7 770.

STOCKHOLM. Trots en kanonad mot Lars Haugen i Norges mål mäktade Tre Kronors storstjärnor inte med att bryta målnollan. Istället var det två unga framtidsnamn som fixade premiärsegern mot grannlandet Norge.

- Det var en tuff match, de spelade riktigt bra. Deras målvakt gjorde det svårt för oss. Men vi gjorde tre mål och släppte in ett, så det är skönt, säger Erik Karlsson till TV4.

Jakob Silfverbergs powerplay-mål och Marcus Krügers 2-1-mål blev matchavgörande i en grinig och sönderblåst tillställning.

Tre Kronor skapade bra lägen offensivt - men hade inte skärpan i avsluten. För trots att stjärnorna Henrik Zetterberg, Johan Franzén och Loui Eriksson emellanåt hade lekstuga i offensiv zon hade de svårt att få in pucken.

När så Norge kvitterade genom Per-Åge Skröder var det det unga gardet som replikerade direkt. Chicago-samarbete mellan Niklas Hjalmarsson och Marcus Krüger gav matchvinnande 2-1 minuter in i den andra perioden.

Grinigt och sönderblåst

Norrmännen var tidigt aggressiva mot svenskarna. Gruffen efter avblåsningarna avlöste varandra - utvisningarna kom också i en strid ström. Norges lagkapten Ole-Kristian Tollefsen var allt som oftast inblandad när det hettade till.

- De försöker köra mycket gruff och försöker få oss att ta utvisningar. Det är deras enda chans att göra mål på oss, säger Loui Eriksson till TV4.

Experten: "Inte domarnas dag"

TV4:s expertkommentator Leif Boork riktade stor kritik mot domarparet Vladimir Balushka och Brent Reiber.

- Det är verkligen inte domarnas dag i dag, sa han flera gånger under sändningens gång.

Skadebekymmer för Mårts

Men trots Tre Kronors övertygande spel och sköna start med seger har förbundskaptenen Pär Mårts fått en del huvudbry. Fredrik Pettersson utgick med en bruten underarm och ser ut att missa resten av VM. Även backen Jonathan Ericsson fick lämna, han åkte på en blödning i sätesmuskulaturen. Det är ännu oklart när Ericsson kan vara tillbaka i spel.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.