I kväll ställs Pär Mårts Sverige mot betydligt lättare motstånd i form av Danmark,
1 av 8
I kväll ställs Pär Mårts Sverige mot betydligt lättare motstånd i form av Danmark, - Foto: Scanpix
Joel om Henrik: "Det hade varit speciellt. Vi har inte gjort många A-landskamper i hop, bara några få tidigt 2000-tal."
2 av 8
Joel om Henrik: "Det hade varit speciellt. Vi har inte gjort många A-landskamper i hop, bara några få tidigt 2000-tal." - Foto: Scanpix
" Det hade självklart varit kul, men man hoppas ju för hans skull att de går långt där borta", säger Lundqvist och fortsätter:
"Jag vet inte vad han vill. Och det känns som att det kommer gå till sju matcher"
3 av 8
" Det hade självklart varit kul, men man hoppas ju för hans skull att de går långt där borta", säger Lundqvist och fortsätter: "Jag vet inte vad han vill. Och det känns som att det kommer gå till sju matcher" - Foto: Scanpix
Inför VM såg det ut som att Lundqvist skulle kampera ihop med Fredrik "Freddan" Pettersson - men han bröt armen i första matchen.
4 av 8
Inför VM såg det ut som att Lundqvist skulle kampera ihop med Fredrik "Freddan" Pettersson - men han bröt armen i första matchen. - Foto: Scanpix
– Freddans speed är svår att matcha, men Larsson täcker pucken riktigt bra, vider och vänder. De är olika, men det är inget negativt, kändes riktigt bra i går och det är något att bygga vidare på.
5 av 8
– Freddans speed är svår att matcha, men Larsson täcker pucken riktigt bra, vider och vänder. De är olika, men det är inget negativt, kändes riktigt bra i går och det är något att bygga vidare på. - Foto: Scanpix
Istället ersatte Johan Larsson som här bildar duon med Viktor Fasth i söndagens pingisdubbel.
6 av 8
Istället ersatte Johan Larsson som här bildar duon med Viktor Fasth i söndagens pingisdubbel. - Foto: Scanpix
Mot Tjeckien var Joel Lundqvist en av isens giganter - och hyllades av Mårts.
7 av 8
Mot Tjeckien var Joel Lundqvist en av isens giganter - och hyllades av Mårts. - Foto: Scanpix
"Kul att det uppmärksammas, den biten av spelet. Att det inte bara är mål och assist som räknas utan ett hårt jobb också", säger Joel om berömmet.
8 av 8
"Kul att det uppmärksammas, den biten av spelet. Att det inte bara är mål och assist som räknas utan ett hårt jobb också", säger Joel om berömmet. - Foto: Scanpix

Doldisbroder Lundqvist: "Man är jävligt stolt"

Han har tacklat sig in i svenska folkets hjärtan. För Nyheter24 berättar Joel Lundqvist om skitjobbet i Tre Kronor och drömmen att få spela i landslaget med brorsan Henrik.


Joel Lundqvist

Född: Den 2 mars, 1982, i Åre.

Klubb: Frölunda. Har tidigare spelat i Dallas Stars.

Har imponerande stort i inledningen av VM.

Mr Madhawk om insatsen mot Tjeckien:

"Niklas Persson och Joel Lundqvist. De spelar i en fjärdekedja och går in för det till hundra procent. De har accepterat rollen fullt ut och tycker det är roligt. Då blir det också bra. Att de sedan fick krydda med trean och fyran gjorde inte saken sämre. Men det var inte det som var det mest utmärkande. Tycker deras hårda jobb var det mest utmärkande. De var riktigt bra. Båda två."

STOCKHOLM. I VM:s första "riktiga" match var det mot all förmodan inte en NHL-stjärna som var i fokus. Det var en elitseriespelare i fjärdekedjan.

Frölunda-kaptenen för ett mål och förbundskaptenen Pär Mårts öste beröm över Joel Lundqvist efter matchen.

– Det är kul att det uppmärksammas, den biten av spelet. Att det inte bara är mål och assist som räknas utan ett hårt jobb också, säger Joel Lundqvist till Nyheter24 och fortsätter:

– Det går ut på att göra mål, så det är klart att man vill spela offensivt. Men i det här läget visste jag tidigt att min chans var att ta en fjärdelinesroll och bara gnugga på. Jag tycker det är hur kul som helst, klagar inte på något alls.

Lundqvist inledde turneringen med Niklas Persson och Fredrik Pettersson. För lagkamraten från Frölunda var det dock färdigspelat redan efter halva perioden i VM-premiären då Pettersson bröt armen.

Nu har Lundqvist i stället fått sällskap av Johan Larsson.

– Freddans speed är svår att matcha, men Larsson täcker pucken riktigt bra, vider och vänder. Centertyper täcker upp lite mer. De är olika, men det är inget negativt. Det kändes riktigt bra i går och det är något att bygga vidare på.

Lundqvist, som svarade för 30 poäng i Frölunda, släpper dock inte målskyttet helt.

– Det går fortfarande ut på att göra mål och det är det man siktar på. Pucken ska ju mot mål.

2007 gjorde Joel som tvillingsbrorsan Henrik och drog över till NHL. Under de tre åren i Dallas blev det totalt 134 NHL-matcher. Rollen liknar den roll han hade i Dallas - en fördel i årets VM.

Hoppas att brorsan kommer: "Vore väldigt speciellt"

"Henke" har varit kung Henrik med hela svenska folket i många år. Och frågan är om inte Joel också börjar segla upp som en publikfavorit i Tre Kronor.

– Haha, nja...jag har nog en bit kvar. Det går inte att jämföra. Han har varit på den världsnivån i flera år, så det går inte att jämföra. Jag kör mitt och han kör sitt. Man är jävligt stolt över vad han åstadkommit och den statusen han fått.

Att få in en världsmålvakt som Henrik Lundqvist hade inte bara varit en dröm för Tre Kronor – utan också för Joel. 2005 skildes de åt då "Henke" lämnade Frölunda och skrev på för New York Rangers.

– Det hade varit speciellt. Vi har inte gjort många A-landskamper i hop, bara några få tidigt 2000-tal.

"Henkes" Rangers har just nu 2-2 i matchserien mot Washington Capitals.

Du får tjata hit honom om han åker ur Stanley Cup?

– Haha, det får vi ta då. Det hade självklart varit kul, men man hoppas ju för hans skull att de går långt där borta.

– Fast jag vet inte vad han vill. Och det känns som att det kommer gå till sju matcher, säger Joel Lundqvist.

I kväll ställs Lundqvist och Tre Kronor mot Danmark: här är Lundqvists tre nycklar för att knäcka lagkamraten Andersen i den danska kassen.

/
/
/
/
/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Beskedet: Förra världsettan avslutar karriären

Guldyra för Örebros volleybolldamer

Guldtorkan är över för volleybolldamerna i Örebro Volley. Laget vann den tredje SM-finalen mot det regerande mästarlaget Engelholm med 3–1 i set och tog därmed hem SM-guldet via 3–0 i matcher.

Spräckte Rögles svit: "Skönt att vinna första"

1 timme sedan
Skellefteå vann den första ronden i SM-finalen i ishockey med 1–0 över Rögle. Forwarden Linus Lindström blev matchhjälte med ett mål fyra minuter från slutet. Finns ingen bättre känsla, skönt att se den gå in. Alltid skönt att vinna första, nu ska vi gå vidare, sade segerskytten till TV4 Play.

Drömmål gav Vittsjö första segern

1 timme sedan
Ett drömmål på frispark gav Vittsjö första segern i damallsvenskan. Heidi Kollanen knorrade in en frispark i 2–0-segern över nykomlingen AIK.

Säsongens första Värnamo-vinst – Zeljkovic hjälte

1 timme sedan
Värnamo tog säsongens första seger i allsvenskan. Det kan laget tacka Ajdin Zeljkovic för.

Felfritt igen av von Eckermann – svensk ledning

2 timmar sedan
Henrik von Eckermann behåller ledningen i världscupfinalen i Riyad inför den sista omgången.