Sverige vann bekvämt med 5–2 mot Tyskland.
Sverige vann bekvämt med 5–2 mot Tyskland. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Trots att man bara ledde med uddamålet inför sista perioden var segern aldrig hotad. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Johan Franzén satte spiken i kistan 5–2.
Johan Franzén satte spiken i kistan 5–2. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Tyskland hade inte mycket att vara glada över.
Tyskland hade inte mycket att vara glada över. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Sverige vann enkelt – trots motivationsbrist

Trots att Sverige hade svårt att hitta glöden mot Tyskland vann Tre Kronor med 5–2: "Hur motiverar jag spelarna inför det här?"

Sverige–Tyskland 5–2 (1–1, 2–1, 2–0)

Första perioden: 1—0 (1.17) Marcus Krüger (Gabriel Landeskog), 1—1 (19.59) Philip Gogulla (Kai Hospelt, Felix Schutz).

Andra perioden: 2—1 (6.38) Viktor Stålberg (Niklas Hjalmarsson), 3—1 (8.14) Erik Karlsson (Henrik Zetterberg, Loui Eriksson) spel fem mot fyra, 3—2 (16.58) Patrick Reimer (Christopher Fischer, Philip Gogulla).

Tredje perioden: 4—2 (2.30) Niklas Persson (Johan Larsson), 5—2 (8.32) Johan Franzén (Henrik Zetterberg).

Skott: 45—17 (14—8, 16—5, 15—4).

Utv, Sverige: 1x2. Tyskland: 3x2.

Domare: Pierre Dehaen, Frankrike, och Miroslav Valach, Slovakien.

Publik: 11 500.

STOCKHOLM. Inför – enligt de officiella siffrorna som varit tveksam – fullsatta läktare tog Sverige sin fjärde raka seger i ishockey–VM. Även om segern aldrig var hotad sviktade spelet och kanske framför allt motivationen något.

– Jag var nervös inför den här matchen. Hur motiverar jag killarna inför det här, frågar sig Per Mårts till TV4 efter matchen.

Mårts satte därför upp olika delmål för spelarna inför matchen. Till exempel skulle Jakob Silfverberg och Daniel Alfredsson fokusera på att skjuta mycket.

Det som troligen betydde mest för Sverige var att backarnas poängkung i NHL – Erik Karlsson – fick sätta sitt första mål för VM. Och han såg väldigt lättad ut när han åkte till båset efter målet.

– Äh, Popovic (Peter) sa till att jag skulle göra mål och då gjorde jag det, sa han till TV4 efter matchen.

Ottawabacken kände sig dock inte helt nöjd över sin insats i matchen.

– Benen var inte riktigt hundra för mig men vi vinner matchen med 5–2 och det är det som räknas.

Även om det bara skiljde ett mål mellan lagen inför den sista perioden kändes Sveriges seger aldrig hotad. När sedan Johan Larsson – oerhört vackert – tog sig in i anfallszonen och serverade Niklas Persson till 4–2 redan efter två och en halv minut kändes matchen avgjord. Johan Franzéns karaktäristiska – för honom – 5–2 var egentligen inte mer än bara ett mål i protokollet och spelarna hade redan börjat koncentrera sig på fredagens match mot Ryssland.

– Det blir vår viktigaste match hittills. Det är bästa laget i gruppen, säger Karlsson.