1 av 6
Johan Franzén och Alexei Yemelin hade flera gruff matchen igenom. Efter en filmning av Yemelin såg Franzén rött och visades ut. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX /
Franzén i en av sina många duster med ryska backar.
2 av 6
Franzén i en av sina många duster med ryska backar. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX /
Loui Eriksson hade flera heta chanser utan att lyckas få dit pucken.
3 av 6
Loui Eriksson hade flera heta chanser utan att lyckas få dit pucken. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX /
4 av 6
Sverige inledde klart bäst och så här nära var Calle Järnkrok att ge Tre Kronor ledningen. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX /
Johan Franzén såg ut att  bli matchhjälte med sitt snygga 3-1-mål. Men Detroitforwarden tappade humöret och drog på sig flera utvisningar.
5 av 6
Johan Franzén såg ut att bli matchhjälte med sitt snygga 3-1-mål. Men Detroitforwarden tappade humöret och drog på sig flera utvisningar. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX /
Jevgenij Malkin blev stor matchvinnare för Ryssland med sina tre mål.
6 av 6
Jevgenij Malkin blev stor matchvinnare för Ryssland med sina tre mål. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Frustrerat Tre Kronor tappade matchen

Sverige ledde med 3-1 efter 30 spelade minuter och hade segern i sina händer. Då drog frustrerade svenskar på sig flera onödiga utvisningar och tappade matchen.– Båda lagen spelade gruffigt, men våra utvisningar blev mer betydelsefulla än deras, säger Daniel Alfredsson.

Domare: Antti Boman, Keith Kaval

Tre Kronor inledde matchen mot Ryssland klart bäst och radade upp farliga målchanser. Redan i den femte minuten smällde stjärnbacken Erik Karlsson in 1-0 från blå. Därefter kvitterade Alexander Popov innan Henrik Zetterberg återigen gav Sverige ledningen.

I den andra perioden fortsatte svenskarnas press och nio minuter in drygade Johan Franzén ut ledningen, snyggt framspelad av Henrik Zetterberg.

Därefter vände matchen totalt. Rysslands Alexei Yemelin filmade framför mål vilket fick Franzén att se rött. Detroitforwarden tacklade ner Yemelin och visades ut. Och i det efterföljande powerplayet prickade Jevgenij Malkin in 3-2.

Kort efter reduceringen visades Gabriel Landeskog ut efter en crosschecking på Yemelin och Johan Franzén drog på sig ytterligare en utvisning för ett slagsmål med Malkin. Rysslands kvittering var oundkomlig och Sverige hämtade sig aldrig.

– Vi hade 3-1 och hade bud på 4-1 i powerplay, men i stället så drar vi på oss lite onödiga utvisningar och ger dem läge i fem mot tre. Sen utnyttjar dem det ochg gör 3-3, säger Henrik Zetterberg.

– Det känns tungt. Matchen har två ansikten. Vi spelar bra första halvan av matchen, men sedan kom fick vi utvisningsproblem, säger lagkapten Daniel Alfredsson till TV4.

15 sekunder in i den tredje perioden satte Aleksandr Perezjogin 4-3 bakom Viktor Fasth och sedan rann det iväg. Jevgenij Malkin gjorde 5-3 två minuter senare för att i den 51:a minuten smälla dit sitt tredje mål för kvällen.

– I tredje är de helt enkelt mycket hetare än vad vi är, säger Alfredsson.