Stockholm

Madhawk: "Pär Mårts har en del att fundera över"

Johan Svensson, mer känd som Mr Madhawk, är Nyheter24:s VM-krönikör.
Johan Svensson, mer känd som Mr Madhawk, är Nyheter24:s VM-krönikör. Foto: Nyheter24

KRÖNIKA. Nyheter24:s krönikör Johan "Mr Madhawk" Svensson efterlyste en dålig insats mot Ryssland – och fick det. 


Läs mer
Johan Svensson

Ålder: 28.

Bor: I Malmö.

MrMadhawk.se

Startades: 2007.

Läsare: Över 100 000 i månaden under säsongen.

Man får nog säga att VM hittills har gått som på ett bananskal för det svenska laget. Efter Tysklandsmatchen så efterlyste jag någonstans att det svenska laget fick en tankeställare inför fortsättningen. Det kan man väl lugnt säga att man fick.

7-3. Till Ryssland. I Globen.

En rejäl tankeställare till och med. För nu finns det en hel hög av saker för Pär Mårts att fundera över.

Målvaktsfrågan är en sak.

Han har precis utsett Viktor Fasth till Sveriges etta. Direkt efter går han och släpper in sju mål. Det går inte att sudda bort. Sju mål är ändå sju mål.

Nu är det plötsligt en Henrik Lundqvist som Sverige kan behöva för att vinna det här.

Men man får ändå säga att ryssarna gör det bra. Ja, man kan ju undra hur snyggt det är att filma som Alexei Yemelin gjorde vid två tillfällen i kväll för att sedan dunka in viktiga 3-3 från blålinjen. Men hockey handlar om att vinna. När ryssarna kom i 3-1-underläge så såg man till att spela fult och man såg till att filma och börja snacka. Och så länge man vinner matcher så kan det väl egentligen se ut hur som helst, även om det såg ut som att det var italiensk ligafotboll emellanåt.

Trots allt, Sverige fick en tankeställare.

Man hade 3-1 och någonstans måste man ha gjort något bra innan ryssarna på ett grymt sätt fick ett momentum i matchen som Sverige aldrig hämtade sig ifrån. Och det kan var bra.

Det ska inte behöva gå på en räkmacka i en turnering. Vi såg det vid OS i Turin 2006. Ryssland krossade Sverige i gruppspelet, men när det gällde som mest så var det ändå Sverige som var bäst.

Och nu har man fått en nödvändig tankeställare.

Nu har ryssarna en rätt bra spelare. Han heter Malkin, Evgeni Malkin. Han vann poängligan i hela NHL och var väl rätt skaplig kväll. Tre mål och en assist får väl anses, som helt okej va?

Nu leder han också hela VM:s poängliga och ryssarna såg ut som en maskin under andra halvan av matchen när man fullständigt tog över händelserna efter att ha skaffat sig ett rejält övertag, framförallt mentalt.

Men jag väljer ändå att se framåt. Just med hänvisning till att det inte är nu det gäller. Sverige och Ryssland kommer vinna sin kvartsfinaler ändå. Och troligtvis så ställs man mot Finland respektive Kanada borta i Helsingfors nästa lördag. Och man kan mötas i finalen, oavsett hur det såg ut på planen kväll.

Och då kan Sverige ha stor nytta av det man nog lärde sig kväll. Det gäller kanske framförallt att hålla sig betydligt mer kyliga och inte gå på ryssarnas knep om det nu skulle bli så. Landeskog visade exempelvis kväll hur man inte ska hantera det när man råkar vara lite irriterad.

Guldpucken delade ikväll ut.

Vinnare: Jakob Silfverberg, Brynäs IF.

Välförtjänt sett till vad han levererade under en hel säsong i elitserien med ett SM-guld som den stora höjdpunkten.

Men var har han varit under VM? Det är helt enkelt för lite Silfverberg. Det var ju här han skulle få ett riktigt genombrott och vara en av de ledande.

Det har han inte varit.

Istället är det förstakedjan som är de som levererar framåt. Johan Franzén var sådär härligt arg kväll och hans mål på Zätas passning var en delikatess. Nu räckte det inte när ryssarna tog till sina knep, men det finns där någonstans. Och ska Sverige vinna, så måste förstakedjan leverera på toppnivå. Ungefär som Malkin gjorde kväll.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.