Torsdag 16 Sep
Stockholm

NHL-lockouten kan ge stjärnfest i junior-VM

NHL-lockouten har både sina för- och nackdelar för Småkronorna.
1 av 5
NHL-lockouten har både sina för- och nackdelar för Småkronorna. Foto: Jeff McIntosh/Scanpix
Jonas Brodin, som vann JVM-guld i fjol och även fick spela stora VM, skulle vara en av Sveriges största nyckelspelare.
2 av 5
Jonas Brodin, som vann JVM-guld i fjol och även fick spela stora VM, skulle vara en av Sveriges största nyckelspelare. Foto: SCANPIX SWEDEN
Så även landslagskollegan Mika Zibanejad.
3 av 5
Så även landslagskollegan Mika Zibanejad. Foto: Jens L´Estrade / SCANPIX
Ryan Nugent-Hopkins – en drömspelare för Kanada
4 av 5
Ryan Nugent-Hopkins – en drömspelare för Kanada. Foto: Scanpix
Rysslands stjärna Nail Yakupov tillhör Edmonton Oilers, men spelar i KHL-laget Neftekhimik Nizhnekamsk  under NHL-lockouten. Här är han i närkamp med Sveriges Fredrik Claesson i förra årets JVM.
5 av 5
Rysslands stjärna Nail Yakupov tillhör Edmonton Oilers, men spelar i KHL-laget Neftekhimik Nizhnekamsk under NHL-lockouten. Här är han i närkamp med Sveriges Fredrik Claesson i förra årets JVM. Foto: Bildbyrån / Joel Marklund

NHL-lockouten kan ge Småkronorna ett drömlag i junior-VM – men också bli en ren mardröm. Framför allt Kanada kan krylla av stjärnor. Förbundskaptenen: "Man ska komma ihåg att vi måste vinna mot de här lagen också".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
JVM-aktuella stjärnor

Spelare som skulle kunna ta plats i NHL kommande säsong och därmed bli svåra att få loss till JVM:

Ryan Nugent-Hopkins, Kanada

Jonathan Huberdeau, Kanada

Ryan Strome, Kanada

Dougie Hamilton, Kanada

Mark Scheifele, Kanada

Mika Zibanejad, Sverige

Jonas Brodin, Sverige

Nail Yakupov, Ryssland

Mikhail Grigorenko, Ryssland

STOCKHOLM. NHL-lockouten gör att juniorlandslagens förbundskaptener börjar gnida sina händer. En långvarig lockout skulle göra att chansen ökar att vi får se flera NHL-spelare i årets junior-VM som hålls i Ryssland. I AHL finns de svenska supertalangerna Mika Zibanejad, Jonas Brodin, Victor Rask, Hampus Lindholm, Rasmus Bengtsson och Rickard Rakell – samtliga drömförstärkningar för Sverige som kanske inte är tillgängliga om NHL drar igång.

– Alla de här killarna siktar på att spela i NHL, så vi vet inte alls vart de skulle kunna ha spelat. Och från NHL skulle det ha varit svårt att få loss dem, säger förbundskaptenen Roger Rönnberg till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är världsklasspelare som förstärker vilket lag som helst. Det skulle komplettera vårt lag om vi skulle få hit dem, men just nu bygger vi utan dem och ser dem som bonus i fall de blir tillgängliga.

Generellt sett är det lättare att få loss juniorer från AHL, enligt Rönnberg.

Men lockouten kan också bli en mardröm för Småkronorna. Pressen i Kanada har börjat jämföra det potentiella laget med superlaget som Sidney Crosby ledde till guld 2005. Kanada skulle till exempel kunna få med sig Edmonton-stjärnan Ryan Nugent-Hopkins och fjolårets draftfemma Ryan Strome till Ryssland.

– Det är väl främst Kanada och även USA som skulle få in flest spelare. Det är riktiga superstjärnor, men samtidigt blir det en jätteutmaning för dem att få ihop sina lag. Det har vi sett by Text-Enhance" id="_GPLITA_3" style="text-decoration:underline" href="#" in_rurl="http://i.trkjmp.com/click?v=U0U6MjU4OTk6NzAxOnRpZGlnYXJlOmMwZjJkY2QyYzJiZDVhMGRmYjI4NjI5YTgyYWRhYTM0OnotMTE0Ny00MjY4NzphZG1pbi5ueWhldGVyMjQuc2U6MTU3NzI6NThlNzA5NTE4ODQ5YjM2NzhiMTY2ZTA0NTE1OWI2NGQ">tidigare, det är inte alltid det bästa laget som vinner, det ska spelas om det också.

Rönnberg tror att Sverige skulle ha mycket att by Text-Enhance" id="_GPLITA_1" style="text-decoration:underline" href="#" in_rurl="http://i.trkjmp.com/click?v=U0U6MjI5MTM6MTg5OnZpbm5hOjIxY2Q3NGY5MTRiODU2MDA5OWQwOGViZDNkYjMzNmQ5OnotMTE0Ny00MjY4NzphZG1pbi5ueWhldGVyMjQuc2U6MjIzMzpjNjU1NzZhM2I0NTY3OTg5ZGE3M2FmNTAxZDFhMzA5MA">vinna på det.

– Som sagt, de måste visa att de kan spela som ett lag. Där tror jag vi har en fördel i Sverige, de här killarna har varit och är inne i landslaget. De är by Text-Enhance" id="_GPLITA_0" style="text-decoration:underline" href="#" in_rurl="http://i.trkjmp.com/click?v=U0U6MjU4OTk6NzAxOnJlZGFuOmVmMWI3ZGU4MGJiNDQ3YzdkZjlhODhkNjMxMTg4OGYzOnotMTE0Ny00MjY4NzphZG1pbi5ueWhldGVyMjQuc2U6MTU3NzI6NThlNzA5NTE4ODQ5YjM2NzhiMTY2ZTA0NTE1OWI2NGQ">redan våra killar på något sätt, säger Rönnberg.

Kan du räkna in allihop om de får komma till JVM?

– Det tror jag absolut, alla de här killarna vill spela ett JVM till. Får de så kommer de.

Hur skulle det vara som coach att vara med om ett lockout-JVM?

– Det skulle vara jättehäftigt att vara med om det. Även om JVM redan håller en hög klass, så skulle det vara en extra krydda om de absolut bästa kan vara med.

Kommentera
Kopiera länk
Dela