Sverige firar sitt 1–0-mål.
1 av 5
Sverige firar sitt 1–0-mål. - Foto: Bildbyrån
Jacob de la Rose käftar med David Musil.
2 av 5
Jacob de la Rose käftar med David Musil. - Foto: Bildbyrån
Filip Forsberg oroar framför Matej Machovsky.
3 av 5
Filip Forsberg oroar framför Matej Machovsky. - Foto: Bildbyrån
Det var inte jättemycket folk på plats.
4 av 5
Det var inte jättemycket folk på plats. - Foto: Bildbyrån
Röger Rönnberg är nöjd med sina juniorer.
5 av 5
Röger Rönnberg är nöjd med sina juniorer. - Foto: Bildbyrån

Rönnberg: "Vi ska ha pucken och de ska jaga"

Tjeckien fick smaka på svensk dynamit när de förlorade premiärmatchen på hemmaplan. För Nyheter24 berättar Roger Rönnberg om förhoppningarna kring JVM.


Den största utmaningen:

– De stora utmaningarna är hemmanationen Ryssland, som är vansinnigt skickliga och har legat ihop delar av november och hela december så de har haft en enorm förberedelsetid. Kanada kommer med det bästa laget på väldigt länge, USA kommer med ett lag med två årskullar som bägge vunnit U18-VM. Dessa tre är de absolut yttersta hoten. Sen ligger Finland där och hugger, det är ett skickligt lag, och Schweiz har också världsspelare. Om de träffar rätt har de chansen att ta sig till final.

UFA. Sista stoppet innan Sibirien och temperaturen kryper nedåt 30 minusgrader. Trevligt ställe? Välkommen till värdstaden för årets junior-VM som satt igång. Sverige inledde fantastisk bra efter att ha spöat Tjeckien med 4–1. Och Roger Rönnberg är nöjd med det lag han fått med sig till Ryssland.

– Vi har ett lag som är fullt spelskickliga backar och snabba kreativa forwards. Vi har inte lika storväxta backar som de andra lagen, men det är smarta backar som klarar av spelet väldigt bra. Vi har samma spelskicklighet som i fjol så nu handlar mer om att få killarna att kriga ihop som ett lag och se vad vi kan göra tillsammans. Deras utmaning är att jobba lika hårt som fjolåret, säger han till Nyheter24.

Att följa ett JVM är som att följa med på en resa. Spelarnas utveckling blir påtaglig för varje match som går, men Roger Rönnberg menar att pressen på Sverige är liten eftersom att det är ett helt nytt lag jämfört med det som vann förra året.

– Prestation i ishockey är en färskvara och självförtroendet pendlar upp och ner för unga spelare, så vi ser det som en ny resa för alla. Men givetvis ska vi dra nytta av de som har erfarenhet från förra året.

Hur har NHL-lockouten påverkat junior-VM?

– För oss har det inte påverkat så mycket. Vi har inga spelare som blir påverkade av det i dagsläget. Däremot har de andra lagen förstärkt sina trupper rejält, så det är den största skillnaden. Men det är väl häftigt att de största är med. Det är en unik situation med de absolut bästa på plats och turneringens klass växer ytterligare.

Blir ert fysiska spel viktigare när de andra lagen har så pass skickliga spelare?

– Den fysiska biten är grunden i vårt spel oavsett vilka vi möter. Vi vill att alla gör hundra procent i det vi kan påverka, utan det fysiska spelet har vi ingen chans. Man har inget i ett JVM att göra om man inte ger hundra procent, det är en sådan tuff turnering. Men fysiskt vill vi alltid spela, oavsett om NHL-killarna är med eller inte. Sverige är dock ett spelskickligt lag. Vi spelar fartfyllt och vill ta kommandot. Vi rättar oss inte efter motståndet. De får ha vilka spelare de vill. Vi ska ha pucken och de ska jaga.

En ny utmaning

Att spela i Ryssland blir en ny utmaning för juniorkronorna. Den svenska staben har jobbat hårt för att anpassa sig till klimatet i Ufa.

– Vi ska in i djupaste Ryssland och det är sista stoppet före Sibirien. Det är 29 grader kallt och inte lika gästvänligt som Calgary, där spelarna kunde koppla av med kaffe på Starbucks och shopping mellan matcherna. Att släppa hockeyn kommer bli svårare där, säger han och fortsätter:

– Vi har haft folk som åkt dit och kollat hur det ser ut. De har ordnat med hotell, mat och transporter.

Siktar på guld

Målsättningen för juniorkronorna är självklar, men något guld kan inte Rönnberg utlova.

– Målsättningen är guld. Men JVM är en sådan kort turnering. Det är en helt annan sak att spela 55 omgångar i elitserien eller 82 matcher i NHL. I junior-VM är det sex till sju matcher. Det handlar om unga spelare och det gäller att man sätter sig i en position för att ha chansen och sen toppresterar de sista matcherna, men det kanske ändå inte räcker till. Jag tycker det är onödigt att prata favoritskap för det leder ingenstans i det här sammanhanget.


JVM
/
/
Senaste nytt

Svenska sprintsuccén – vann överlägset

Guide: Vasaloppets 100-årsjubileum

1 timme sedan
Nu är det dags för hundrade upplagan av Vasaloppet. Vilka är favoriter? Hur märks det för åkarna att det är ett jubileumslopp? Här kommer en guide som hjälper dig att följa årets lopp.

Svenska succén: Kramer och Larsson till VM-semi

1 timme sedan
Medeldistanslöparen Andreas Kramer och sprintern Henrik Larsson slog båda till med årsbästa i försöken. Men medan Kramer kan dra sig tillbaka för dagen väntar en hektisk kväll för Larsson. Jag är sjukt taggad. Jag brukar bli bättre och bättre ju fler lopp jag springer på ett mästerskap, säger Larsson.

Elvira Öbergs revansch: Tvåa i Holmenkollen

2 timmar sedan
Efter en tung säsong och ett svagt individuellt VM tog Elvira Öberg revansch. Den svenska skidskyttestjärnan slutade tvåa i distansloppet i Holmenkollen.

Tävlingskrock för svenskhoppet – missar EM

2 timmar sedan
Den första stöten lovade riktigt gott. Axelina Johansson fick i väg kulan 18,68 meter – och gladde sig åt årets hittills längsta stöt. Men roligare än så fick hon inte. Jag tycker ändå att jag gör bra ifrån mig, säger hon efter åttondeplatsen i inne-VM.

Guide: Allt du behöver veta inför F1-premiären

2 timmar sedan
Formel 1 är tillbaka för en ny säsong. Kan någon stoppa Max Verstappens jakt på fjärde raka världsmästerskapstitel? Här är allt du behöver veta inför helgens premiär.