Ingen VM-final för Sverige

Det blir inget guld för damkronorna i ishockey-VM.

Efter förlust mot Kanada i gruppfinalen, 0-7, kan Sverige som bäst nå en bronsmedalj.

Kanada dominerade gruppfinalen i ishockey-VM rejält. Men det var inte det överlägsna puckinnehavet som avgjorde till damkronornas nackdel; svenskorna föll på individuella misstag. Efter drygt två minuter misslyckades Jenni Asserholt med att få ut pucken ur försvarszonen, vilket gav kanadensiskorna ett tre mot ett-läge. Caroline Ouellette avslutade skarpt mellan benen på Sara Grahn i det svenska målet.

När drygt halva perioden spelats var det Grahn som blev syndabock. Carla MacLeod kom fram på högerkanten och från nedanför den förlängda mållinjen slängde hon in pucken mot mål. Och i mål. Den annars duktiga Grahn såg inte pucken och fumlade in 0-2.

– Jag tycker att vi gör en bra period, men vi måste få till fler skott på mål, sade Elin Holmlöv till SVT efter första perioden.

Matchen hade många utvisningar, och det var i numerärt överläge som Sverige skapade målchanser. Därför var det typiskt att Kanada gjorde 3-0 just i powerplay efter halva matchen. Då hade Sverige börjat jämna ut spelet på isen.

– Kanske hade vi onödigt mycket respekt i första, sade Erika Holst inför den tredje perioden.

Matchens snyggaste mål punkterade matchen kort in i den sista perioden. Marie-Philip Poulin gled förbi de svenska försvararna och sprätte magnifikt in en backhand i nättaket. Innan matchen var över hade ytterligare tre mål fallit och fastställt slutresultatet till 7-0.

I och med förlusten missar Sverige finalgruppspelet, där de tre gruppvinnarna gör upp om finalplatserna. I stället får de slåss med de andra grupptvåorna om en plats i matchen om tredje pris.

I grupp A vann USA över Ryssland med 8-0, och amerikanskorna är därmed vidare till finalgruppspelet.