Anna Lindberg är dotter till simhoppslegendaren och OS-guldmedaljören Ulrika Knape.
1 av 4
Anna Lindberg är dotter till simhoppslegendaren och OS-guldmedaljören Ulrika Knape. - Foto: Jack Mikrut/SCANPIX
OS i London blir Anna Lindbergs femte olympiska spel.
2 av 4
OS i London blir Anna Lindbergs femte olympiska spel. - Foto: Peter Krüger/SCANPIX
31-åringen slog igenom redan som 13-åring och har bestämt att OS blir hennes sista mästerskap.
3 av 4
31-åringen slog igenom redan som 13-åring och har bestämt att OS blir hennes sista mästerskap. - Foto: Peter Dejong/SCANPIX
EM-guldmedaljören Anna Lindberg ska göra "sin bästa tävling någonsin" i OS.
4 av 4
EM-guldmedaljören Anna Lindberg ska göra "sin bästa tävling någonsin" i OS. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Anna Lindberg hoppas på första OS-medaljen – i sitt sista mästerskap

OS-HOPPET. Sex EM-guld men ingen medalj i varken VM eller OS. Nu är det sista chansen för Anna Lindberg: "Allt måste stämma till 100 procent."


Anna Lindberg

Anna Lindberg, som är dotter till simhoppslegendaren Ulrika Knape, debuterade redan som 13-åring i EM 1995. Sedan dess har hon hunnit med att ta sex EM-guld – men det har aldrig blivit någon medalj i ett VM eller OS. OS i London blir hennes sista chans då hon kommer att lägga av efter mästerskapet.

OS-HOPPET

Från och med den 8 juli till den 27 juli kommer Nyheter24 varje dag att presentera ett av våra svenska OS-hopp i London. Läs tidigare intervjuer här:
 

Anna Laurell
Alexandra Engen
Jimmy Lidberg
Jörgen Persson

KARLSKOGA. 1996 debuterade Anna Lindberg i olympiska spelen i Atlanta. Då var simhopparen ynka 15 år – nu 16 år senare deltar hon i sitt sista mästerskap.

31-åringen har bestämt sig för att sluta efter OS, men hon har höga krav på sig själv i sin sista turnering.

– Målet för mig är att göra min bästa tävling någonsin. Jag måste göra det för att ha någon chans. Allt måste stämma till 100 procent Även om jag hoppar bra så är det inte säkert att det räcker för medalj, säger 31-åringen till Nyheter24.

Har aldrig tagit någon medalj i OS

Senast i slutet på maj tog Lindberg sitt sjätte EM-guld men det har aldrig blivit någon medalj i varken VM eller OS.

– Är man bäst i Europa håller man en väldigt hög nivå, men det finns väldigt många bra simhopperskor. Kinesiskorna gör väldigt få misstag och är väldigt säkra och förutom dem så finns det väl en 15 till. Det är väldigt många som håller en hög jämn nivå.

Du fick sonen Yelverton 2009. Hinner man med det i en sådan pass tidskrävande sport?

– Det funkar men det kräver mycket planering. Tidigare drog man bara iväg till träningen, tog det lite lugnt, bastade lite och gjorde lite som man ville. Nu sitter jag inte i bastun och tar det lugnt direkt. Det är hem snabbt som gäller. Man lever ju som ett barn. Lägger sig tidigt och vaknar tidigt.

Händer det att, du som proffs, gör magplask då och då?

– Jo, men det händer väl ibland, även om det är mer sällan nu. Det är ju ändå ganska avancerade hopp man gör. Men när man snurrar så ser man saker och kan justera det i luften. Så det är rätt sällan.

Kommer du vara den där häftiga mamman om tio år och göra en mollbergare på badplatsen inför din sons vänner?

– Haha, nej defintivt inte. Då skulle jag nog snarare bli den pinsamma mamman. Jag har väldigt svårt att se mig göra det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Golfstjärnan opererad – missar major

Han är främste svenske poänggöraren

2 timmar sedan
Torontos storstjärna William Nylander toppar årets svenska poängliga i NHL. Men främste målskytt är Nashvilles Filip Forsberg.

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

3 timmar sedan
Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.