Stockholm

Sverige

Sverige är ett nordiskt land i Nordeuropa med 10 182 291 invånare 2018. Den totala landytan är 447 435 km², det gör landet till de femte största i Europa till ytan, trots det har Sverige den andra lägsta befolkningsmängden per kvadratmeter. Två tredjedelar av landet är täckta av skog med en yta på 280 650 km² 


Huvudstaden heter Stockholm och har 1,4 miljoner invånare. Därefter finns det ytterliga tre storstäder med fler än 200 000 invånare, Uppsala, Göteborg och Malmö. 


Sveriges grannländer är Norge, Danmark och Finland. Landet har flera olika kuster, Ålands hav, Östersjön, Bottenviken, Skagerrak, Kattegatt, Bottenhavet och Öresund.


Landet är en representativ demokrati och styrs utifrån en demokratisk struktur på olika nivåer i samhället. Sverige är en monarki, det betyder att vi har en kung och en drottning som är statschef i landet, nuvarande statschef är konung Carl XVI Gustaf, tronarvinge är kronprinsessan Victoria. Statschefen har ingen politisk makt utan enbart för ceremoniella uppgifter, det är politikerna som styr landet.


Majoriteten av invånarna säger sig vara icke-troende i Sverige och idag räknas Sverige som ett av världens mest icke religösa länder. 


Sverige har levt i fred i över 200 år, det senaste kriget tog slut 1814. I två världskrig har landet klarat sig utan inblandning. 


Sverige har en exportorienterad, högteknologisk och väl diversifierad ekonomi som räknas som en av världens mest konkurrenskraftiga. Järnmalm, trä, och vattenkraft gjorde grunden för en bra ekonomi som sedermera har utvecklats till att omfatta till exempel informationsteknik. 


Landet har sedan järnåldern haft en omfattande utrikeshandel som ofta har begränsat sig till en fåtal viktiga import och exportvaror, dessa har i många fall kommit från råvarutillgång i landet, framför allt trä och järn.


Sedan 1983 finns det lokal och regional kollektivtrafik i Sverige, i varje län ska det finnas en kollektivtrafikmyndighet. De regionala myndigheterna ansvarar för tåg, spårväg, stadsbussar, tunnelbana och regionala bussar.


De internationella flygplatserna är Arlanda, Göteborg Landvetter, Stockholm-Bromma flygplats, Skavsta, Malmö och Luleå Airport. 


Källa: Wikipedia


Stockholm
Sveriges huvudstad, bildkälla: Leif R Jansson TT/TT

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.