Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Samtyckeslag – för eller emot?

- 02/06/2014, 16:13 -

TT bild

Nyheter24 listar tre argument för en samtyckeslag och tre argument mot.

När det pratas om samtyckeslagstiftning finns det flera för- och motargument som ofta tas upp. Nyheter24 har listat de huvudsakliga argumenten för både förespråkare och motståndare. 

FÖR SAMTYCKELAG:

1. Kräver ett ja till sex
Genom att en sexuell relation ska kräva ett ja, lägger man ett ansvar på personer att försäkra sig om samtycke. 

2. Verkar normerande
En samtyckeslagstiftning kommer att ha en normerande effekt. Attityden och inställningen till sex kommer att förändras genom att personer lär sig att ett ja är samtycke, och att en person inte ska behöva säga nej för att visa sitt motstånd. 

3. Fokus på förövaren

I dag är det offret som ifrågasätts kring vad hen sa och gjorde, det är där fokus ligger. Med en samtyckeslag kommer fokus även att läggas på den misstänkte och hen kommer att tillfrågas hur denne försäkrade sig om att sexet skett i samtycke. 

Läs exempel: Dagens juridikExpressen

MOT SAMTYCKESLAG:

1. Inte fler fällande domar

En samtyckeslagstiftnting kommer inte leda till att fler personer döms, eftersom bevisningen fortfarande blir lika svår.

2. Svårt att definiera

Motståndare till lagen menar också att begreppet "samtycke" är svårdefinierbart.

3. Fokus på offret 

Genom att offrets handlingar och vad som sas blir avgörande för om det var samtycke, så kommer fokus i domstol att ligga på offret. 

Läs exempel: RFSUDagens juridikUtredning Sexualbrottlagstiftningen