Söndag 9 Maj
Stockholm

"Kungen kan ju aldrig ställas till ansvar för någonting"

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Republikanska föreningen är helt med Nyheter24 när vi säger att det är dags för kungen att säga "hej då". Det är vad som händer därefter som vi är oense om.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
#HejdåKungen

Det är inte modernt att låta en nästan 70-årig man klamra sig kvar vid samma position som han haft de senaste 40 åren. 

Det är dags att för något nytt, för något fräscht för något som inte är lika rasande obekvämt – därför väljer Nyheter24 att ta ställning: #HejdåKungen.

Just nu kampanjar Nyheter24 under hashtaggen #HejdåKungen för att Carl XVI Gustaf ska lämna över tronen till kronprinsessan Victoria. Vilket har fått vissa läsare att tro att det hela görs i samarbete med Republikanska föreningen – men det är inte ens nära. Faktum är att vi inte är överens alls.

 – Nej, vi har ingen uppfattning om det egentligen utan vi tycker att vi inte ska ha någon monarki. Vi anser att vi ska få välja våra företrädare, säger föreningens ordförande, den vänsterpartistiska riksdagsledamoten, Mia Sydow-Mölleby till Nyheter24 och fortsätter:

– Om det då är kungen eller Victoria eller Carl Philip eller någon annan som har uppdraget enbart genom arv, så vill inte vi ha det.

"Kungen kan ju aldrig ställas till ansvar för någonting"

Sydow-Mölleby tror också att det faktiskt finns en rätt stor chans, eller risk om man nu ser det så, att vi snart får se Sverige bli en republik.

– Ja, det tycker jag för man ser ju att stödet för republik ökar. Och det är ju flera som faktiskt ifrågasätter att det högsta ämbetet i landet går i arv, säger hon och fortsätter:

– Vi har en grundsyn i nästan alla andra sammanhang att ska vara lika värda, att all makt ska utgå från folket, att tjänster ska tillsättas utifrån kompetens eller förtroende. Men vad det gäller just det högsta ämbetet så går det i arv, och det är dessutom en person som är höjd över all lagföring. Kungen kan ju aldrig ställas för ansvar för någonting.

Blir man inte lite orolig över vad som kommer att hända med kungen om han inte får vara kung längre?

– Det finns ju massor av människor som blir av med sina uppgifter. Det är klart att det är oroande för honom men det finns ju massor av människor som blir av med jobbet och som tyvärr blir utslängda i ganska svåra situationer. Så det är inte mer synd om honom än om någon annan, han har en enorm egen förmögenhet dessutom, så han ska nog klara sig.

LÄS MER: Nyheter24 tar ställning: #HejdåKungen 

"För Sverige ur tiden – det är dags att säga hej då nu, kungen" 

Politikerna: "Låt kungen vara kvar" 

6 anledningar till att Victoria är bättre än kungen 

7 saker som förändrats sen kungen kom till makten 

"Kungahuset: förlegat styrsätt där individer föds in slaveri" 

Hurra! Grattis på födelsedagen kronprinsessan 

5 kungliga fadäser vi minns 

Alcazar-Tess: Dags för Victoria att ta över nu 

Här tar Victoria årets selfie med Panetoz 

8 saker kungen kan göra när han avgått 

"Låt oss befria Estelle och Leonore" 

"Monarkin är en smart affär för Sverige" 

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Tycker du att kungen ska avgå nu?