Rickard Björkén.
Rickard Björkén. - Foto: Privat

"Det är dags att avskaffa monarkin"

"Carl XVI Gustafs egna valspråk lyder ”För Sverige – I tiden”. Det är dags för Sverige att på riktigt ta till sig detta, och avskaffa monarkin. Det är vi redo för", skriver Rickard Björkén, republikan.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Rickard Björkén studerar nationalekonomi på Stockholms universitet. 

Han blev nyligen medlem i republikanska föreningen.

#HejdåKungen

Det är inte modernt att låta en nästan 70-årig man klamra sig kvar vid samma position som han haft de senaste 40 åren. 

Det är dags att för något nytt, för något fräscht för något som inte är lika rasande obekvämt – därför väljer Nyheter24 att ta ställning: #HejdåKungen.

Vi börjar bli en del nu. Vi som vill att Sverige ska ta ett demokratiskt kliv och lämna monarkin bakom oss där den hör hemma. I historien. 

Många undrar säkert varför vi är upprörda över att Sverige fortfarande är en monarki, att vår statschef får sin post genom att ha ”rätt” föräldrar. ”Varför bryr ni er så mycket? Kungen har ju ändå ingen makt”, har en fått höra ett flertal gånger då en argumenterat för att monarkin borde avskaffas. Svaret är att monarkins avskaffande är en av de principiellt viktigaste demokratifrågorna i Sverige just nu. Det finns ett flertal bekymmer med att ha en monarki som baseras på arvsrätten. Dels kan en definitivt argumentera för problematiken med kungahusets uppgift att representera Sverige, utan att det svenska folket har någonting att säga till om huruvida vi faktiskt vill bli, eller känner oss, representerade av dem och dels – och kanske än viktigare – frågan om alla människors lika värde. 

I Regeringsformens första kapitel står att läsa ”den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet”.

Jag menar att monarkin vilar på grunder som är det diametralt motsatta denna absolut fundamentala del av vår grundlag. Hur går tanken om en ätts rätt till att abonnera på tronen, enbart för att de tillhör just den här särskilda ätten, ihop med tanken om allas vårt lika värde med samma rättigheter? 

Monarkin bryter mot idén om alla människors lika värde, samtidigt visar successionsordningen ingen vidare respekt för ”den enskilda människans frihet och värdighet”. Vilken frihet har egentligen till exempel prinsessan Estelle, som redan från födseln är fångad i offentlighetens ljus, där allt hon gör och kommer att göra bedöms under lupp av massmedia? Har hon verkligen friheten att göra sina livsval och ta sin väg genom livet så som vi andra har? Detta ställer jag mig ytterst tveksam till. Även om det liv som väntar henne är ett liv i lyx med massvis av pengar från skattebetalarna, så är det inte ett liv hon själv fått välja, och därmed vare sig demokratiskt eller moraliskt försvarbart. 

Successionsordningen är den äldsta av våra fyra grundlagar, och det är tydligt att den lever på lånad tid. Monarkin är en kvarleva från en svunnen tid då kungahusen hade en roll att spela. Den rollen är utspelad nu, föreställningen är över. 

Carl XVI Gustafs egna valspråk lyder ”För Sverige – I tiden”. Det är dags för Sverige att på riktigt ta till sig detta, och avskaffa monarkin. Det är vi redo för.

Rickard Björkén, republikan

........

LÄS MER: Nyheter24 tar ställning: #HejdåKungen 

Politikerna: "Låt kungen vara kvar" 

6 anledningar till att Victoria är bättre än kungen 

7 saker som förändrats sen kungen kom till makten 

"Kungahuset: förlegat styrsätt där individer föds in slaveri" 

Hurra! Grattis på födelsedagen kronprinsessan 

5 kungliga fadäser vi minns 

Alcazar-Tess: Dags för Victoria att ta över nu 

Här tar Victoria årets selfie med Panetoz 

"Kungen kan ju aldrig ställas till ansvar för någonting" 

"Låt oss befria Estelle och Leonore" 

"Monarkin är en smart affär för Sverige" 

8 saker kungen kan göra när han avgått 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att kungen ska avgå nu?
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.