Söndag 29 Maj
Stockholm

Trelleborg - Nyheter, artiklar, reportage och video

Trelleborg är en central ort i Trelleborgs kommun, tätorten hade 30 214 invånare (2017). Staden är Sveriges sydligaste stad och ligger på Söderslätt i Skåne. 


Det är en av Skånes äldsta städer. Första gången den omnämns i skrift var 1257 men redan under vikingatiden var det en viktig plats, De äldsta delarna i Trelleborg finns omkring Gamla torg där kloster, kyrkan och torget utgjorde stadens centrum.  


Staden brukar kallas för palmstaden pågrund av att det år 1984 planterades 24 i palmer i Trelleborg, palmerna kom från Alicante i Spanien. Idag finns det numera ett hundratal palmer som planteras på sommaren, på vintertider förvaras dem i ett stort palmhus. Palmerna har i folkmun gett Trelleborg smeknamnet ”Palmernas stad”.


Hamnen är den största Ro-Ro hamnen i Skandinavien, där hanteras en stor del av Sveriges export och import samt passagerartrafik, 1865 var det första gången som hamnanläggningen stod klar. Idag finns det ett partnerskap med polska och tyska hamnar (Travemünde, Rostock, Sassnitz och Swinoujscie) som innebär att de har ett flertal bådar som åker mellan olika länder, Det avgår totalt 30 båtar om dagar. 


Sjöfartsnäringen och järnvägen har betytt mycket för Trelleborg och ibland kallas staden för speditionbranschens vagga och hamnen har kunnat växa till en av Sverige största med en årlig trafikmängd på tio miljoner ton. 


Källa: Wikipedia.se


Trelleborg
Stortorget i Trelleborg, bildkälla: Johan Nilsson
Visa resten ↓