Här är den första bilden på ett svart hål
Den första bilden på ett svart hål. - Foto: AP/TT

Här är den första bilden någonsin på ett svart hål

Nu har den första bilden på ett svart hål äntligen presenterats. Det svarta hålet ska vara större än vårt egna solsystem och beläget i galaxen Messier 87. Se den första bilden här!


Nu har den första bilden som någonsin tagits på ett svart hål äntligen presenterats. Bilden som tagits är på ett svart hål som befinner sig i galaxen Messier 87, som är cirka 55 miljoner ljusår bort, skriver BBC.

Den enastående bilden har tagits med hjälp av inte mindre än åtta olika teleskop runt om på jorden. Och trots att det kanske ser liten ut så är det svarta hålets massa i verkligheten hela 6,5 miljarder gånger större än solens.

Det första svarta hålet som fångats på bild. Bildkälla: AP/TT

Större än hela vårt solsystem

För att få ett bättre perspektiv på hur stort det här hålet egentligen är så kan du föreställa dig vårt solsystem. Det är enormt, eller hur? Bered dig på att tappa hakan – för det svarta hålet är nämligen större.

– Vad vi ser på bilden är större än hela vårt solsystem, säger Heino Falcke som föreslog experimentet och är professor på Radboud University i Nederländerna, till BBC och fortsätter:

– Hålets massa är 6,5 miljarder gånger större än solens. Vi tror att hålet är ett av de tyngsta som existerar. Det är monster, tungviktsmästaren av av alla svarta hål i universum. 

Bilden öppnar för fler studier i ämnet

Nu enas forskare om att den första bilden kommer att vara till god hjälp i kommande studier om fenomenet. Vem vet – kanske kommer den eviga frågan om "vad som händer om man skulle befinna sig inuti det svarta hålet", kunna besvaras i framtiden.

Gällande den så kallade "eldcirkeln" runtom hålet så vet ingen ännu varför den är där. Men i och med detta framsteg så kanske vi får reda på det om inom en snar framtid. Det återstår att se.

Det här är ett svart hål:

– Ett svart hål är en himlakropp där gravitationen är så stark att inget ljus, strålning eller materia kan lämna den.

– Man tror att svarta hål finns i olika storlekar och att de formas när en massiv stjärna kollapsar. Det finns bland annat ett svart hål i mitten av vår egna galax, Vintergatan.

Källa: Nationalencyklopedin

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du intresserad av rymden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.